Ryder Cup//

Hovland satte punktum med monsterputt: – Deilig

Europa - USA 6,5 -1,5: Viktor Hovland og Europa er i soleklar ledelse etter den første av tre dager i Ryder Cup. Nordmannen satte selv punktum for dagen med en ellevill putt – og fikk følge av to lagkamerater.

Publisert Sist oppdatert

Amerikanerne har ikke vunnet Ryder Cup på europeisk jord på 30 år. Og fredag så det ut som om amerikanerne kan prøve i nye 30 år uten å få det til.

Etter første spilledag på Marco Simone Golf & Country Club nordøst for den evige stad leder Hovland og Europa med hele fem poeng – og større ledelse har vi ikke sett siden 1979-utgaven av turneringen.

Det sto 4-0 etter formiddagens foursome. Og da amerikanerne endelig så ut til å vinne noen matcher i ettermiddagens fourball, slo Europa hardt tilbake. 

Selvsagt med en nordmann i hovedrollen.

– Det var på tide

– Det var utrolig deilig å se den ballen gå i hullet. Vi spilte bra golf i dag, men amerikanerne og  spilte også veldig bra og presset oss hele veien. Derfor var det stort øyeblikk å sette en sånn putt når det virkelig gjaldt, sier Viktor Hovland etter en av sine mest intense dager på golfbanen.

Den ble avsluttet med et jubelbrøl i den lave sola på Marco Simone. Fra åtte meter måtte Hovland ha ballen i hulletfor å dele matchen med Jordan Spieth og Justin Thomas – og sikre Europa et halvt poeng.

– Alle poeng teller. Og derfor var det så deilig at den rullet over kanten, understreker den norske 26-åringen som tidligere på dagen hadde vunnet sitt første hele poeng i sin korte Ryder Cup-karriere.

Hovland debuterte som kjent på Whistling Straits i 2021 da USA knuste Europa med 19-9. Nordmannen spilte godt, men vant ikke en eneste av sine fem kamper. 

Den statistikken ble kraftig forbedret i Roma fredag.

Gnistret med Åberg

Sammen med Ludvig Åberg fikk han tillit fra start i møtet med Max Homa og Brian Harman. Og den skandinaviske superduoen skuffet ikke.

Sammen utklasset de amerikanerne med 4&3. Og like bra gikk det for resten av europeerne som viste seg fullstendig overlegne i formiddagens matcher.

Viktor Hovland (t.h.) og Ludvig Åberg viste seg som en superduo i formiddagens foursome fredag.
Viktor Hovland (t.h.) og Ludvig Åberg viste seg som en superduo i formiddagens foursome fredag.

– Publikum var helt utrolige i dag. Vi kunne virkelig kjenne støtten. Og det er det vi trenger for å fortsette å ta poeng her i Roma. Det var en vanvittig opplevelse, og veldig gøy, sier Ludvig Åberg. 

Også Viktor Hovland ble overrasket av trøkket fra tribunen.

– Det var enorm forskjell sammenlignet med Whistling Straits. Vanligvis har jeg bare fokus på mitt eget spill, men her var det umulig ikke å la seg inspirere, sier nordmannen, som tydelig fikk tenning av støtten fra publikum.

Aldri har vi sett en like animert og engasjert Hovland på golfbanen. Den første «fistpumpen» kom etter en magisk chip på dagens første hull. Og endte med brølet etter den ponggivende monsterputten på det siste.

– Det er bare å la seg rive med og bidra. Jeg forsøkte å fyre opp publikum, det hjelper også oss spillere. Så dette var en god start, og vi kommer til å fortsette i det samme sporet, lover han.

Fredagens foursome

Match Tee-off Europa USA Resultat
107.35Jon Rahm/Tyrrell HattonScottie Scheffler/Sam Burns4&3 til Europa
207.50Viktor Hovland/Ludvig ÅbergMax Homa/Brian Harman4&3 til Europa
308.05Shane Lowry/Sepp StrakaRickie Fowler/Collin Morikawa2&1 til Europa
408.20Rory McIlroy/Tommy FleetwoodXander Schauffele/Patrick Cantlay2&1 til Europa

Endringer på laget

Aldri før i Ryder Cup-historien har Europa tatt de fire første poengene. Men kaptein Luke Donald valgte likevel å gjøre fire endringer i parene da han offentliggjorde oppsettet til ettermiddagens fourball.

En av endringene var å bryte opp det skandinaviske superparet. 

Fredag ettermiddag var det Tyrrell Hatton som ble Hovlands partner. Og lenge så det ut til at amerikanerne skulle stikke av med seieren både i denne matchen og flere andre.

Rory McIlroy og Matt Fitzpatrick hadde det blå poenget i lomma hele veien. Men de øvrige tre matchene var fortsatt blodrøde da få hull gjensto. 

  • Først bestemte Hovland seg for å dra i den nevnte langputten på den 18. greenen – og stjal et halvt poeng fra USA.
  • Deretter gjorde Jon Rahm det samme med en eagle-putt fra enda lenger avstand – og sikret et et nytt halvpoeng i møtet med verdensener Scottie Scheffler og Brooks Koepka.
  • Og da sola senket seg over Marco Simone hentet også den engelske veteranen Justin Rose fram sitt ypperste. Inspirert av Hovland, Rahm og jubelbrølene fra tribunen avsluttet Rose med to birdier og sørget for at USA heller ikke vant den matchen.

Fredagens fourball

Match Tee-off Europa USA Resultat
112:25Viktor Hovland/Tyrrel HattonJustin Thomas/Jordan SpiethDelt
212:40Jon Rahm/Nicolai HøjgaardScottie Scheffler/Brooks KoepkaDelt
312:55Robert MacIntyre/Justin RoseMax Homa/Wyndham ClarkDelt
413:10Rory McIlroy/Matt FitzpatrickCollin Morikawa/Xander Schauffele5&3

PS! Årets Ryder Cup vises på Viaplay og V Sport Golf fra klokken 07.30 til 19.00 lørdag. 

Powered by Labrador CMS