Barn og Unge//

Kapasitet satte stopper for «juniorhus»: – Ikke plass til flere

En ildsjel ønsket å bygge et eget fristed for juniorene hos Oppegård GK. I siste liten satte styret foten ned for prosjektet. Sprengt kapasitet var begrunnelsen for avgjørelsen. 

Marka setter begrensninger for juniorsatsingen hos Oppegård GK.
Publisert Sist oppdatert

Oppegård Golfklubb er som mange andre golfklubber i Norge. En solid medlemsmasse med et juniortilbud til barn og unge. Ifølge tall fra Norges Golfforbund er omtrent 200 av klubbens 1600 medlemmer under 19 år. 

egen hjemmeside skriver Oppegård at omtrent 70 av disse er med i organisert trening i regi av klubben. 

Dette antallet ønsket den lokale ildsjelen Andreas Ulmo å gjøre noe med. Derfor foreslo han å bygge et eget «juniorhus» hvor barn og unge kan trene, leke og henge. 

– Motivasjonen var å tilby et eget sted for juniorene. Et hus hvor trening, lek og moro var i hovedfokus. Tanken var å øke andelen aktive juniorer i klubben, sier Ulmo. 

Slik skulle det nye «juniorhuset» se ut.
Slik skulle huset se ut på innsiden.
Slik så det originale vognskjulet ut. Bildet er tatt på 1920-tallet, og bygningen ble revet i 1957.

Han er tidligere pro hos Oppegård, men driver nå eiendomsselskapet Cresco Eiendom. Både Ulmo og selskapet er en aktive bidragsytere i lokalidretten, og bruker både tid og ressurser på tilrettelegge for at flere barn og unge skal ha gode tilbud i sitt nærmiljø. 

«Juniorhuset» er ett eksempel på hvordan han ønsker å bidra. 

– Ved å bruke eget eiendomsselskap til å bygge huset, søke om godkjennelser hos kommunen og finansiere det hele, kostet det ingenting for klubben. Vi tok ansvaret for økonomien og søknadsprosessen.  Vi søkte også Sparebankstiftelsen som ville bidra med penger til støp av grunnmur.

Gjennom høsten og vinteren var det noen fartshumper, hovedsakelig med Nordre Follo kommune om godkjenning av festekontrakt og festepris (leiepris journ.anm.) på tomten.

Oppegård Golfklubb eier nemlig ikke grunnen banen sitter på, men har kun bruksrett i en langsiktig leieavtale. 

Uenighet om satsingen

I desember kom Ulmo og hans selskap Cresco Eiendom i mål med det offisielle, og da var det tid for å ta det neste steget. Å reise og etablere det nye «juniorhuset». 

Her dukket det opp en ny fartshump. Denne gangen fra et nytt hold. 

– I dialog med styret i golfklubben ble det tydelig at de mente at treningsfasilitetene utendørs ikke tålte flere aktive juniorer på sommeren. Dette ville gå ut over de andre medlemmene. 

– Cresco Eiendoms målsetting med å bygge juniorhuset var derfor ikke oppnåelig. Vi ble enige om å avslutte prosjektet.  

Barn unge trening junior Grini
Uenigheter om videre satsing av juniortilbudet hos Oppegård tippet vekten. Bildet er tatt ved en annen anledning.

Han innrømmer at de to partene burde ha skrevet en avtale før byggingen og prosessen gikk i gang, men har hele veien følt at de var på lag om målet. 

– Selv om det er utrolig synd, ønsker jeg golfen og klubben alt godt. 

– Har ikke plass

I et åpent brev til medlemmene skriver styret i Oppegård GK at kapasitetsbegrensninger og økonomi er bakgrunnen for «juniorhus»-prosjektet legges på is. 

– Vi har dessverre ikke plass til flere aktive juniorer. Banen vår er full av spillere i løpet av sesongen, og treningsområdene våre som driving-range og putting-green er ofte helt fulle, utdyper styreleder Jan Lund til Norsk Golf. 

Ifølge styreleder Jan Lund er det ikke plass til flere aktive juniorer hos klubben.

Å utvide kapasiteten ved å bygge nye og større fasiliteter er heller ingen enkel sak forteller Lund. 

– Det er kommunen som eier tomta og området er som utmark å regne, så hvert eneste spadetak vi gjør må søkes om, sier han. 

I tiden fremover vil golfklubben gå i dialog med Nordre Follo kommune om hvordan golfbanen kan vokse. 

– Vi må løse dette problemet, men det vil ta tid, understreker Lund. 

Stolt av satsingen

Av klubbens omtrent 1600 medlemmer er rundt 200 under 19 år. 

70 av dem er i organisert trening ifølge klubbens hjemmesider. 

– Vi har en god juniorsatsning, og har de seneste årene sendt flere spillere på college i USA. Men vi er ved kapasitet. Med de begrensningene vi har kan vi ikke forsvare investeringen som kreves for å drifte dette inititativet, sier Lund. 

Til slutt var det fornuften som seiret i gjennom for styret i Oppegård GK.

– Det er alltid leit å avslutte et prosjekt som dette, men fornuften tar fangen. Det er viktig å bruke hodet hele veien, mener han. 

 – Kunne dette blitt avklart med Cresco Eiendom tidligere?

 – Dialogen med Cresco har vært god hele veien, men det er vanskelig å forutse hvilke problemer man ender opp i. Jeg er takknemlig for innsatsen de har lagt ned, men vi har som sagt ikke kapasiteten til å øke junioraktiviteten akkurat nå, konstanterer han. 

Powered by Labrador CMS