Marøy slo verdenstreer Kinhult i Skottland

Vetle Marøy stod for årets største sensasjon norsk amatørgolf da han beseiret svenske Marcus Kinhult for å ta seg videre til 16-delsfinalen i British Amateur Championship.

Turneringen er en av verdens største amatørturneringer, og spilles på selveste Carnoustie Golf Links i Skottland. Turneringen startet med et slagspillfelt på hele 288 spillere, der de 66 beste avanserte til match-sluttspillet.

Marøy (Bergen GK) endte på en 32. plass i slagspillet med en score på par, syv slag bak vinneren, og tok seg dermed videre til sluttspillet.

Der trakk han verst tenkelig motstand: Verdens tredje høyest rankede amatør og feltets beste spiller, Marcus Kinhult (Sverige) som nylig ledet en europatour-turnering etter to runder.

Marøy er på sin side ranket som nummer 565 i verden. Med andre ord var det duket for en David mot Goliat-duell.

Kinhult gikk tidlig opp i ledelsen, men bergenseren klarte å snu det. Til slutt vant han matchen en opp, og sørget dermed for en av dagens store «underdog»-seiere. Nå venter franskmannen Antoine Rozner i 16-delsfinalen.

Bergenseren Marøy har imponert på golfbanen siden han startet på junior college i USA i fjor sommer. I høst vant han to turneringer, og ble raskt rangert som den beste spilleren i hele Junior College-systemet (NJCAA). Han avsluttet sesongen med å vinne den nasjonale juniorcollegefinalen i Kansas.

Han har også skapt overskrifter når han ikke har vunnet turneringer: Under en collegeturnering i Texas i november i fjor gjorde han hole-in-one og albatross på samme runde, en prestasjon han blant annet ble intervjuet av The Golf Channel for.

I mars deltok han i mandagskvalifisering til PGA Tour-turneringen Valero Texas Open, der han var fattige to slag unna å bli den andre nordmannen noensinne til å spille en PGA Tour-turnering.