RYDER CUP//

Men ute på banen scoret ingen bedre enn Viktor...

Tallenes tale er klare: Viktor Hovland (26) var best av alle 24 verdensstjerner i Ryder Cup. 

Viktor Hovland var den eneste single i Europas stjernegalleri, og måtte igjen ta til takke med legenden José Maria Olazábal i feiringen søndag.
Publisert Sist oppdatert

Bildet av en smilende Viktor Hovland blant de kyssende Ryder Cup-parene gikk selvfølgelig viralt søndag kveld. 

Nordmannen er den eneste single blant Europas seirende gladiatorer, og måtte igjen ta til takke med legenden José Maria Olazábal under den offisielle fotoseansen etter at USA var utklasset med 16,5-11,5 på Marco Simone. 

Også til gallamiddagen i forkant av turneringen kom den norske 26-åringen hånd i hånd med spanjolen. Men Hovland nødvendigvis ikke være singel lenger når lagene møtes på Bethpage Black i New York om to år. For det Hovland leverte i Roma bør være mer effektivt enn kontaktannonser og Tinder.

Hovland best i feltet

Hovlands navn troner på toppen av Strokes Gained-statistikken totalt etter Ryder Cup.

Etter triumfen i Tour Championship tidligere i høst ble årets FedExCup-vinner hyllet av sin egen trener, Joe Mayo, som verdens beste. Og selv om Hovland fortsatt er nummer fire på verdensrankingen bak Scottie Scheffler, Rory McIlroy og Jon Rahm, var Ryder Cup et nytt bevis på at noe er i endring – og at nordmannen akkurat nå overgår absolutt alle andre.

Strokes Gained-statistikken fra Datagolf.com etter avsluttet turnering i Roma viser at Viktor Hovland var best av de 24 stjernene.

I sine fem matcher tjente han totalt 9,67 slag på resten av feltet. Nærmest fulgte Rahm (pluss 8,67 slag), McIlroy (pluss 8,09) og Tommy Fleetwood (pluss 7,76).

Beste amerikaner, Patrick Cantlay, tjente 6,27 slag på feltet mens verdensener Scheffler tapte 1,36. Helt nederst på listen over de 24 spillerne finner vi Robert MacIntyre (minus 6,48), Jordan Spieth (minus 6,79) og Wyndham Clark (minus 6,92).

Bryter man ned totaltallene finner man raskt ut at Hovland igjen var suveren i samleposten «fra tee til green». I denne delen av spillet var gullgutten fra Ekeberg over ti slag (10,24) bedre enn røkla. 

Bare Rahm var bedre på utslagene, og kun Max Homa skarpere med innspillene.

Sterk også i nærspillet

I nærspillet har Hovland utviklet seg mye siden han selv erklærte at han «suger i chipping». Arbeidet med Mayo, og svingendringen der han kommer brattere ned på ballen og genererer mer spinn med wedgene, har gitt synlige resultater – ikke bare i form av penger og pokaler. 

Det kan også måles i popularitet og statistikk.

Viktor Hovlands brede smil og gode spill åpner mange dører, også til alteret.

Lenge var den norske sensasjonen aller dårligst på PGA-touren rundt greenen. Men i årets Ryder Cup åpnet han showet med å chippe ballen i hullet på første forsøk. Og i løpet av tre dager på Marco Simone tjente han over to slag på feltet og hadde bare fem verdensstjerner foran seg på statistikken.

Tallene viser at Hovlands «svakeste» del av spillet i Roma var puttingen, normalt en kategori hvor han hevder seg godt – og den delen av spillet hvor flyt og mindre flyt har størst innvirkning. 

På greenene tapte faktisk Hovland over et halvt slag (minus 0,58) i Ryder Cup. Og når han likevel ender på toppen av Strokes Gained-statistikken totalt, sier det alt om nordmannens nivå på golfspillet.

Akkurat nå er han best i verden. Og da skorter det heller ikke på friere.

Powered by Labrador CMS