Miklagard GK//

Miklagard i økonomisk trøbbel: – Vi snur hver stein

I et brev til sine medlemmer informerer Miklagard GK at klubben står i en alvorlig økonomisk situasjon. Flere millioner kroner trengs de neste ukene, hvis ikke kan det være kroken på døren for klubben på Kløfta.

Miklagard GK er i en krevende økonomisk situasjon. De neste ukene blir essensielle for å holde klubben i gang.
Miklagard GK er i en krevende økonomisk situasjon. De neste ukene blir essensielle for å holde klubben i gang.
Publisert

– Vi har et akutt likviditetsbehov. 

Det forteller Øivind Scheid Bjørnstad, styreleder i Miklagard Golfklubb, til Norsk Golf. 

Klubben som flere ganger har blitt kåret til en av Norges fineste golfbaner, blant annet av verdens største golfmagasin Golf Digest, har slitt med økonomien de siste årene. 

For ganske nøyaktig fem år siden begynte klubben en ny storsatsing med totalrenovering av hele banen, flere nye hull og to-etasjers driving range. Den prosessen kostet både tid og penger, og mest av alt, banen var stengt i en kritisk periode i Golf-Norge. 

For mens korona satte en stopper for mye idrettsaktivitet, blomstret golfen i denne perioden. Titusenvis av nye mennesker fant golfen, mens flere «gjenaktiverte» medlemskapene sine. Klubber over hele landet mottok økte greenfee-inntekter og så økt aktivitet på banene sine. 

Ifølge Bjørnstad klarte ikke Miklagard å ta del i denne golf-boomen på lik linje som andre baner på grunn av ombyggingen som pågikk. 

– Banen så ut som en byggeplass det første korona-året. Da fikk vi ikke med oss den først covid-bølgen med golfere, utdyper han. 

– Ombyggingen skapte også problemer ved at vi slet med tillit og betalingsvilje da banen ikke sto til forventningene. Dette hindret for rekrutteringen av nye medlemmer, og i kombinasjon med nødvendige investeringer i fjor for å skape muligheter for bærekraftig og effektiv drift, har det skapt et likviditetsunderskudd som vi ikke har klart å hente inn igjen etter årets utfordrende sesong, sier han. 

I brevet til medlemmene skriver klubben at de trenger 3,5 millioner kroner «ganske så snart» og at klubben muligens blir nødt til å «begjære oppbud» (erklære seg konkurs journ.anm.).

Ser på løsninger

Ifølge styreleder Bjørnstad ser Miklagard på mange mulige løsninger, men at tiden kan bli en avgjørende faktor. 

– Vi har klart å skyve på noen av leverandørkravene i noen uker, så jeg vil si at vi har omtrent én måned. Perioden frem til midten av januar neste år er en kritisk periode for oss, forteller han. 

Noen av løsningene klubben jobber med er redusering av ansatte, løpende kontroll og reduksjon av kostnader samt forhandlinger med finansieringsselskap og leverandører. I tillegg jobber de med å restruktere eksisterende gjeld med garanti fra forskjellige instanser. 

– Vi snur hver eneste stein. Vi er veldig motiverte til tross for utfordringen vi står i, sier styrelederen. 

– Ser dere på muligheten om å få inn nye investorer eller lignende?

– Vi ser på den muligheten også, men vi ønsker å bygge en god og langsiktig driftsmodell. 

Vanskelig golfår

Selv om det har mye aktivitet på norske golfbaner i år, har det vært flere vær-relaterte utfordringer på Østlandet. Våren var svært kald, som gikk raskt over i en tørr juni-måned. 

På sensommeren kom det store mengder regn og nedbør blant annet i forbindelse med uværet «Hans». 

– Det har sørget for færre inntekter i forbindelse med greenfee, golfbilutleie og firma-arrangementer. 

Det er bare noen måneder siden tusenvis av publikum var på Kløfta for å se verdensstjernen Viktor Hovland.
Det er bare noen måneder siden tusenvis av publikum var på Kløfta for å se verdensstjernen Viktor Hovland.

På den positive siden har klubben fått inn 300 nye medlemmer i år, samtidig som at flere av de eksisterende medlemmene ønsker å bistå i den krevende perioden. 

– Noen av medlemmene foreslo å øke kontigenten neste år for å bidra. På et medlemsmøte vi holdt i midten av oktober ble det ytret at betalingsviljen er til stede, sier Bjørnstad. 

Det er fremdeles uvisst hvordan Miklagard skal komme seg ut av denne situasjonen, men styrelederen understreker at troen er der. 

– Håpet er der helt til det siste. Akkurat nå vil jeg vil kalle meg en forsiktig optimist, konstaterer han. 

Powered by Labrador CMS