JUNIORGOLF//

Bogeyfri Benjamin vant etter dramatisk omspill

Duellen på Saurines varte til solen gikk ned. Til slutt var det Benjamin Killingstad (18) som smilte bredest etter fire turneringsdager i Srixon Winter Open.

Benjamin Killingstad, Haga GK
Benjamin Killingstad gratuleres etter 68-runden på Saurines fredag, men det måtte omspill til før han kunne puste ut.
Publisert Sist oppdatert

MURCIA (Norsk Golf): La det være sagt med en gang: Vi kommer tilbake til jentene lenger ned i artikkelen. Men vi må starte med gutta. For dramatikken som utspilte seg blant de unge herrene var rett og slett av et kaliber som man sjeldent ser, selv på TV. 

De som har levd lengst med dette spillet snakker fortsatt om «Duel in the Sun» og de lange skyggene på Turnberry i 1977 da Jack Nicklaus og Tom Watson kjempet en uforglemmelig fight i kampen om The Claret Jug.

Vi vet, dette var ingen major. Men det er dit denne gjengen ønsker seg. Og det var den samme solen. Høyt hengende over en Nicklaus-designet bane. Og de to duellantene vil huske øyeblikket for resten av livet.

Benjamin Killingstad, Haga GK
Benjamin Killingstad i aksjon på Saurines fredag.

Fikk skjelven på puttene

– Det er vanskelig å beskrive hvordan det føles egentlig. Jeg var så skjelven på de siste puttene at jeg ikke visste hvordan jeg skulle få ballen i hullet, sier Benjamin Killingstad til Norsk Golf.

Med lett ristende hender hadde 18-åringen fra Haga GK nettopp satt inn dødsstøtet fra halvannen meter på det andre omspillshullet og sikret seg seieren etter en serie på 74, 75, 72 og 68 slag.

– Den var ikke midt i hullet. Men den var heldigvis god nok, sier Haga-junioren og puster ut etter den dramatiske avslutningen.

Etter tre dagers spill i Murcia var det flere enn Norsk Golf som hadde øynene rettet mot brødrene Fridtjof og Cornelius Farhang i toppen av ledertavlen. Men da ingen av Farhang-gutta hadde dagen og brødreduellen uteble, var det Killingstad og den tredje Oslo-junioren, Daniel Werner Nilsson, som skinte mest i det skarpe sollyset.

Fridtjof Farhang, Oslo GK
Fridtjof Farhang fikk det ikke helt til å stemme på finalerunden. Det gjorde derimot hans klubbkamerat Daniel Werner Nilsson (bak).

Med ett hull igjen å spille, var Killingstad oppe i to slags ledelse. Han hadde åpnet dagen med eagle og plukket opp to birdier på siste ni – på det skulle bli en bogeyfri 68-runde.

– Det har jeg aldri klart før, hverken på trening eller i turnering. Så det er jo veldig moro, forteller han.

Runden kom ikke gratis. Saurines er en krevende bane, med greenområder som norske juniorer ikke finner maken til hjemme. Og Killingstad besto testen da han på det 18. hullet reddet par med en imponerende up-and-down for å unngå dagens første bogey.

Birdie-birdie fra Nilsson

Det skulle vise seg viktig. For i lederballen skrudde Nilsson på turboen i medvinden. 

– Jeg var langt ute i waste-området etter utslaget på hull 17. Men jeg slår et innspill som gir meg en kort birdie-mulighet som jeg tar vare på. Og så setter jeg den putten på 18 da, sier Daniel Werner Nilsson med et lurt smil.

Innspillet hadde høstet høflig applaus fra gjengen som fulgte lederballen inn. Men alle visste det samme som Nilsson selv. At den putten på seks meter bare måtte i for å tvinge fram omspill.

– Det var så deilig da den ballen vippet over kanten, innrømmer han.

Daniel Werner Nilsson, Oslo GK
Daniel Werner Nilsson slipper jubelen løs etter å ha sikret omspill.

I flere år har han jaktet sin første seier på Srixon Tour. Det har blitt noen andreplasser, faktisk ganske mange. Men andreplasser gir ikke inngang til World Amateur Golf Ranking, rangeringen som åpner veien til flere internasjonale turneringer og bedre tilbud fra amerikanske college.

– Jeg skal ærlig innrømme at dette svir litt, sier Nilsson der han står igjen med nok en andreplass.

– Men trøsten er at vi begge spilte bra. Tross alt kjempet jeg meg til dette omspillet med birdie-birdie på de to siste. Det må jeg ta med meg.

Den unge Oslo-junioren kan også ta med seg det som skjedde i omspillet. For tredje hull på rad gjorde han birdie, men Killingstad svarte med det samme. Og da begge lå ti meter unna flagget på det andre ekstrahullet, trodde de fleste at duellen bare ville fortsette inn i skumringen.

– Men jeg treffer ikke ballen helt godt på den chippen min. Bermuda-gresset gjør at den dør ut umiddelbart. Det var ikke så mye som manglet. Det er små marginer, forklarer Nilsson.

Daniel Werner Nilsson, Oslo GK
Daniel Werner Nilsson gratulerer Benjamin Killingstad med seieren på andre omspillshull.

Tilbake sto Killingstad som den store vinneren etter en ny up-and-down fra utsiden av greenen. Seieren i Murcia var hans andre i Srixon Tour-sammenheng – og motiverer til mer.

– Det er klart. Jeg startet med golf ganske seint etter å ha spilt fotball lenge. Men nå vil jeg gjerne se hvor langt jeg kan ta det, sier 18-åringen som til høsten drar til North Carolina på college.

Martine Sveum, Haga GK
Unge Martine Sveum (16) leverte en sterk prestasjon i Srixon Winter Open.

Sveum nær seier

Hans 16-årige klubbvenninne Martine Sveum har mer tid til å utvikle seg her hjemme. Under Rachel Raastad-Anderssons trenergjerning i Haga GK har ungjenta allerede utviklet seg til en av Norges mest lovende juniorer. 

På Saurines fredag kom hun akkurat til kort. 

Skuffelsen lyste av den unge fighteren da seieren røk på det siste hullet.

– Det går bra nå, forsikrer hun etter en kort telling på bakrommet. – Men det jo irriterende å avslutte som jeg gjorde, med to chipper for å komme meg på greenen.

Martine Sveum, Haga GK og henriette Spilling Gjelten, Losby GK
Martine Sveum (t.v.) og Henriette Spilling Gjelten gratulerer danske Cecilie Eggersen med seieren.

Danske Cecilie Eggersen kunne juble for triumf etter en sterk sisterunde på 70 slag. Hun endte seks over par totalt, og klatret forbi både Sveum (+7) og Henriette Spilling Gjelten (+9) fra Losby GK etter fire runder.

– Det var kjedelig ikke å vinne, sier Martine Sveum. 

– Men jeg må si meg fornøyd med prestasjonen min denne uka. Jeg har spilt mer stabilt enn tidligere. Jeg var bra fra tee også i dag og traff mange greener. Men jeg puttet litt dårlig. Det var nok der jeg tapte turneringen.

Resultater damer 

Resultater herrer

Powered by Labrador CMS