13. Hyllet på idrettsgallaen

Viktor Hovland ble hedret med den prestisjetunge utmerkelsen «årets sportsprestasjon for menn» under idrettsgallaen på nyåret. Utmerkelsen, som var Hovlands første på idrettsgallaen, kom på bakgrunn av fjorårets store gjennombrudd på PGA-touren. 

– Jeg ble litt overrasket. Det er jo umulig ikke å høre hva de andre utøverne har fått til, så jeg vet at det har vært en hard konkurranse. Jeg vil takke det norske folk som har stemt meg frem. Jeg spiller en idrett som er ganske fjern for de fleste nordmenn. Vi har ikke de lengste tradisjonene der, så å bli stemt frem er utrolig kult, sa Hovland da han taket for prisen.

12. Da det kokte over i New Jersey

Selv for den vanligvis så sindige Viktor kan det koke over i blant. Han var med i seierskampen før den siste runden av sluttspillturneringen The Northen Trust, men avsluttet med en av sine dårligste runder på PGA-touren. Midtveis i runderen fikk putteren unngjelde, og etter at Hovland smadret putteren inn i bagen, måtte han bruke pitchingwedgen på back-nine for å putte. Ut fra reaksjonene på Golf-Twitter å dømme gjorde det publikumsfavoritten bare enda mer relaterbar og populær:

11. Forsidestjerne i Golf Digest

Med sitt imponerende spill og smittsomt gode humør har Viktor Hovland på kort tid blitt en publikumsfavoritt på PGA-touren. Stjernestatusen til 24-åringen fra Ekeberg ble ikke akkurat noe mindre da han nå som første nordmann noensinne prydet mars-utgaven av Golf Digest – verdens største golfmagasin. Der har alle verdens største golfstjerner vært på forsiden siden den første utgivelsen i 1950.

10. U.S. Openen der alt gikk skeis

U.S. Open på Torrey Pines i juni var virkelig ikke Viktor Hovlands uke. Først slet han seg gjennom en tung åpningsrunde, der han etterpå fant ut at han hadde spilt med en ødelagt driver. I andrerunden gikk det fra vondt til verre da han startet oppvarmingen med å slå sand opp i øyet. Det hemmede synet plaget ham gjennom hele runden, og på det 10. hullet bestemte han seg for å takke for seg. Da var han ni over par og seks slag bak cutstreken. Vi satser på revansj på Brookline i 2022!

9. Med flagget på brystet i Tokyo

Foran tomme tribuner debuterte Hovland i OL i juli sammen med sin gamle landslagskompis Kristian Krogh Johannessen. Radarparet ble medienes yndlinger før turneringen startet, men dessverre ble det aldri noen medaljekamp på noen av dem. Selv om Hovland ikke var særlig fornøyd med 12.-plassen (som foreløpig er norsk OL-rekord for herrer), var det uansett stort å se dem med det norske flagget på brystet.

8. En misset cut utenom det vanlige

Da Hovland misset cuten i The Players i mars, var det første gang på 22 forsøk at han gikk glipp av helgespillet – den lengste pågående cut-strekningen på PGA-touren det tidspunktet. Skjebnens ironi ville ha det til at det var to høyst unødvendige straffeslag på åpningsrunden som utgjorde forskjellen på misset cut og helgespill. Halvveis inn i runden flyttet han uvitende ballmarkøren feil vei på green, etter at han et par minutter tidligere hadde flyttet den til side for at den ikke skulle komme i veien for Justin Thomas sin putt. Det skulle imidlertid ta nærmere fire timer før regelbruddet ble meldt inn til offisielt hold fra Hovland selv. Det skal ha skjedd etter at det var moren hans Galina som hadde gjort ham oppmerksom på tabben, etter å ha fulgt sendingen på TV hjemme i Norge!

7. En ny barriere blir brutt

Da Official World Golf Ranking ble oppdatert mandag morgen den 2. august, hadde vi en norsk herrespiller blant de ti beste på verdensrankingen for aller første gang (siden da har han klatret ytterligere tre plasser). Hovland har hatt en eventyrlig utvikling siden han tok steget ut i de profesjonelles rekker i 2019. Før Viktor Hovland var Espen Kofstads 180.-plass i 2012 den beste plasseringen en herrespiller hadde oppnådd på verdensrankingen. Hovland har imidlertid fortsatt et stykke igjen å gå for å ta igjen Suzann Pettersens prestasjoner på LPGA-touren: hun var nummer to i verden ved fire ulike anledninger og var rangert topp-10 i verden i vanvittige 436 uker fra 2007 til 2015.

6. Tangering av major-persen i The Open-debuten

Etter at 2020-utgaven av The Open ble kansellert på grunn av koronasituasjonen, var det endelig duket for Viktor Hovlands debut i den tradisjonsrike turneringen på Royal St. George’s. Etter en småtreg start på turneringen var det full klaff på sisterunden, der han klatret fra 33.- til 12.-plass – en tangering av hans beste resultat i en majorturnering.

5. Topp-5 i FedEx Cup

Etter å ha endt på 20.-plass på FedEx-cupen i 2020 løftet Hovland spillet til nye høyder i 2021. I sesongfinalen Tour Championship avsluttet han sesongen med en plassering som definitivt gjenspilet hvor solid han var gjennom hele sesongen. Med 5.-plassen i FedEx Cup totalt innkasserte han en sjekk på hele 19 millioner kroner – hans største utbetaling i karrieren. I tillegg klinte han til med det som sannsynligvis var hans beste slag i hele 2021:

I løpet av PGA-tours 2020/2021-sesong bokførte Hovland syv topp-5-plasseringer, tolv topp-15-plasseringer og én seier, pluss en seier til på europatouren. Da vi tok et dypdykk i statistikken til Hovland i høst, viste vi hvordan Hovland har forbedret alle de ulike delene av spillet sammenlignet med året før. Fortsetter denne positive utviklingen, er det nok bare et spørsmål om tid før norsk herregolf får sin første majorvinner!

4. Endelig kom den første norske europatour-seieren

Henrik Bjørnstad og Øyvind Rojahn har vært nære på med hver sin andreplass, og i BMW International Open i juni fikk Norge endelig vår første europatour-vinner på herresiden. Viktor Hovland fikk tøff motstand av hjemmehåpet Martin Kaymer mot slutten, men tyskerens enorme sluttspurt var akkurat ikke nok til å overliste Hovland. Seieren var Hovland tredje som proff og hans første av tre totalt i 2021!

3. Side om side med Tiger igjen

To og et halvt år etter å ha sittet side om side med Tiger Woods i den grønne jakke-seremonien i The Masters møttes Tiger Woods og Viktor Hovland igjen etter Hero World Challenge på Bahamas. Woods overrakte trofeet til Viktor Hovland som bevis på at han nettopp hadde slått 18 av verdens beste spillere i Tigers egen invitasjonsturnering, og spillet Hovland vartet opp med da det gjaldt som mest i innspurten, ville nok til og med Tiger selv vært stolt av. Senkede bunkerslag, langputter for eagle og monsterdrive etter monsterdrive viste hele golfverdenen hvorfor han er rangert som den syvende beste spilleren i verden. Selv om Hero World Challenge ikke telles som en offisiell turneringsseier, var Hovland selv ikke i tvil da han ble spurt om det føltes som en offisiell seier etter turneringen: «Hell yes!» svarte han kontant.

2. Maktdemonstrasjon fra tittelforsvareren

Det mest imponerende med tittelforsvarer Hovlands seier i Mayakoba-turneringen i Mexico i november var måten han gjorde det på. Mens alle Hovlands tre første profesjonelle seirer var jevnspilte affærer som ble avgjort på hull 18, knuste han alle konkurrentene i avslutningen i Mexico. Endelig klaffet alle de ulike delene av spillet samtidig, og da hadde ingen av konkurrentene nubbsjans.

– Dette er Tiger Woods-opplegg å drive og vinne turneringer med fem-seks slag, sa Eurosport-kommentator Per Haugsrud underveis i sisterunden da Hovland seilet ifra de andre.

Hovland ble den første spilleren til å forsvare en seier på PGA-touren siden Brooks Koepka vant PGA-mesterskapet i 2018 og 2019.

1. Ryder Cup-debuten

Putteren var ikke samarbeidsvillig, tidvis måtte han bære spillepartnerne sine på ryggen, det ble ikke seier i noen av de fem matchene han spilte, og USA vant til slutt turneringen overlegent. Likevel vil Viktor Hovlands Ryder Cup-debut trolig stå igjen som vårt sterkeste minne fra 2021. Aldri har en nordmann tidligere vært med i den tradisjonsrike prestisjematchen mellom USA og Europas største stjerner, og det var noe helt spesielt å se Hovland ikledd det europeiske flagget mens han high-fivet og fleipet med Rahm, Rory, Poulter, Fleetwood og co – og det var garantert ikke siste gang! Italia 2023 kan ikke komme fort nok!