Viktor Hovland har eksperimentert mye med oppsettet i bagen siden han debuterte på PGA-touren for to og et halvt år siden. I jernkøllene har han vekslet mellom å spille med bladkøller og cavity-backs, treerwooden og wedgene har allerede blitt byttet ut flere ganger til ulike merker, og de siste månedene har han også gjort det til vane å ha med seg to ulike drivere under treningsrundene.

Der det har vært størst utskiftninger i bagen den siste tiden, har vært i overgangen fra de lengste jernkøllene til fairwaywoodene. Gjennom årene på college og de første to sesongene på PGA-touren holdt Hovland seg trofast til sitt Callaway X Forged UT-drivingjern, som hans trener fra juniortiden i Norge, Magnus Ohlsson på Oppegård GK, hadde bygd for ham.

(Hovland til Norsk Golf før Masters: – Skal spille mer disiplinert enn tidligere)

Etter hvert som svingen til Hovland har utviklet seg, har imidlertid nye behov meldt seg, og denne sesongen har den både blitt erstattet av et Titleist U505-drivingjern og en Callaway UW-hybrid.

I denne ukens Masters-turnering har han gjort endringer igjen. Da han slo ut på det 220 meter lange fjerde hullet under en treningsrunde på mandag, registrerte Norsk Golf at det ikke lenger var noen hybrid eller driving-jern i bagen, men en loftet PING G425 LST-syverwood med hele 21 graders loft som han dro av headcoveret på.

Den skyhøye ballbanen Hovland klarte å produsere på utslaget, vil kunne komme godt med på flere av innspillene mot Augustas greener, som er ventet å tørke kraftig opp de neste dagene – og på det forlengede hull 15 kan det tenkes å bli en viktig kølle over vannet, dersom han skulle ha langt inn, men bestemme seg for å gå for green på to slag.

(Artikkelen fortsetter under)

Hovland spiller med en PING-syverwood i bagen under Masters. Treerwooden er derimot fortsatt hans gamle TaylorMade SIM.

Hovland er på langt nær den eneste spilleren i Masters-feltet som har gjort et slik utstyrsbytte, og faktisk har det blitt en voksende trend på PGA-touren at flere spillere har begynt å erstatte sine hybrider, driving-jern eller lengste jernkøller med syverwooder – en kølle som i toursammenheng frem til nå stort sett bare har vært å se i damenes golfbager. Dustin Johnson er Cameron Smith er blant dem som nå spiller med syverwooder.

Golfskolen-trener Jonas Lilja-Tverdal sier til Norsk Golf at det er mange gode argumenter for at et lignende tilskudd til bagen kan være verdt å sjekke ut også for deg.

– Jeg ser ofte at mange hobbygolfere kjøper fairwaywooder med for lite loft som de sliter med å få opp i lufta. Det gjør at de prøver å «styre» ballen opp i lufta med hendene, som kan være veldig ødeleggende for svingen.

– Med en syverwood får man veldig god hjelp til å få ballen i lufta. Den er lett å slå både fra tee, fairway og rough, og siden den også har litt kortere skaft en treer- og femmerwooden, er den også mer tilgivende, sier Lilja-Tverdal, som selv la til en Callaway Rogue ST-syverwood i sin egen bag før denne sesongen startet.

– I tillegg er det mange som sliter med å bli ordentlig klok på hvordan de skal slå hybrider: skal man slå med jernslag-teknikk eller fairwaywood-teknikk? Med en syverwood kan du legge fra deg den usikkerheten, fastslår LiljaTverdal.

Se hele oppsettet i Masters-bagen til Hovland under

Driver

PING G425 LST

Loft: 9 grader, justert to grader upright. Den justerbare vekten satt på draw.

Skaft: Fujikura Speeder TR 661 TX (45,5 tommer)

Fairwaywood

TaylorMade SIM

Loft: 15 grader, justert til 14,5

Skaft: Fujikura Ventus Blue 7 X

Hybrid

PING G425 LST

Skaft: Fujikura Ventus Black 9 X

Jernkøller

PING i210 (4-PW)

Skaft: KBS Tour V 120 X

Wedger

PING Glide Forged Pro 3.0 (50 og 56 grader) og Titleist Vokey Design SM8 Wedge Works (60 grader)

Skaft: KBS Tour V 130 X

Putter

Ping PLD Prototype «Hovi»

Baller

Titleist Pro V1