Mito Pereiras Wikipedia-profil har nok ikke hatt få søk fra golfinteresserte rundt om i verden denne helgen. Selv om han har vunnet flere ganger på Korn Ferry Tour og den latinamerikanske touren, har chileneren frem til nå vært et relativt ubeskrevet blad i PGA Tour-sammenheng, og før PGA Championship på Southern Hills var U.S. Open i 2019 hans eneste opptreden i en major. Til søndagens avslutningsrunde i Oklahoma tok han imidlertid med seg en ledelse på tre slag over Will Zalatoris og Matt Fitzpatrick, og han klarte lenge å stå imot presset og holde utfordrerne på avstand.

Som det tilsynelatende alltid gjør i major-sammenheng, dro det seg likevel til på slutten, og noen sene bogeyer på back-nine fra Pereira åpnet døren for utfordrerne bak. Da Pereira stod på 18. tee, var oppdraget klart: Justin Thomas, PGA Championship-vinneren fra 2017, hadde noen grupper foran ham nettopp levert søndagens beste runde på tre under par og klatret opp til fem under par, kun ett slag bak Pereira. Der endte også stjerneskuddet Will Zalatoris, som rullet i karrierens viktigste par-putt på hull 18 for å holde håpet om sin første majorseier i live – til et øredøvende jubelbrøl som utvilsomt ble hørt godt av Pereira stående klar på teestedet drøye 400 meter unna.

Par var også det som krevdes for å snøre igjen sekken for Pereira, men håpet hans om en udramatisk avslutning forsvant raskt i det han trykket på avtrekkeren med driveren og sendte ballen av gårde med en nervøs sving som lignet mer noe vi er vant til å se på første tee i en herredag på hjemmeklubben, enn i en major (se 1:57 min ut i videoen under).

Utslaget misset milevis høyre og rullet ned i bekken til høyre for fairway. Derfra måtte 27-åringen droppe seg ut, før han fulgte opp med å slå andreslaget langt venstre for flagget. Deretter følgte en pitch, to putter, og vipps stod det plutselig dobbelbogey på scorekortet og ikke engang mulighet til å revansjere seg i omspill – i det som vil gå inn i historiebøkene som en av majorhistoriens mest smertefulle kollapser (og de har det ikke vært få av gjennom årenes løp!).

Roet ned av tidligere meritter

Dermed bar det ut i tre hulls omspill for Thomas og Zalatoris for å avgjøre, og Zalatoris så ut til å skaffe seg et tidlig overtak da han slo seg opp til green på to slag på det første par 5-hullet. Thomas kontret imidlertid med en nydelig pitch fra fairway for å matche Zalatoris birdie, og da Thoma fulgte opp med å drive green på det påfølgende par 4-hullet og toputte for birdie, sikret han seg en ett slags ledelse før hull 18. Den tok han vare på med et par som var sikker som banken, og 29-åringen kunne med det strekke hendene i været og juble for sin første majortittel på fem år og hans 15. PGA Tour-seier i karrieren.

Den CVen var nettopp det som roet ham ned da det stod på som verst søndag:

– Jeg visste at alle spillerne foran meg er fantastiske spillere, men de hadde ikke vunnet en major, og dette var et stort øyeblikk. Jeg var så klart nervøs, men jeg visste at de andre ville være enda mer nervøse, og jeg forsøkte å fortelle meg selv at alt jeg kan gjøre, er å kontrollere hva jeg selv gjør, sa Thomas i seiersintervjuet med Sky Sports etter runden.

– Dette føles veldig, veldig spesielt. Hver gang man vinner, er åpenbart fantastisk, men man lærer mye av å vinne på forskjellige måter. Dette var virkelig en opplevelse jeg lærte av. Jeg kjempet så hardt i dag. Jeg var helt ute av det, og plutselig var jeg med igjen.

(Artikkelen fortsetter under)

Thomas var av mange spådd som vinnerfavoritt før turneringen slo i gang, med den perfekte kombinasjonen av solid spill fra tee-til-green og det følsomme og kreative nærspillet som kreves for å manøvrere seg rundt på Southern Hills. Over de fire dagene fikk han vist frem hele slagrepertoaret sitt, og spesielt de to første rundene da han havnet i den verste trekningen med tanke på vindforholdene, demonstrerte han evnen sin til å manipulere ballbanen sin på en måte som kun en håndfull andre spillere i verden er kapable til. Det befestet plassen hans i «Pro Tracer Hall of Fame» og bidro sterkt til at han nå kan ta med seg det monstrøse Wanamaker-trofeet hjem for andre gang.

– Denne banen er så vanskelig, det å vinne en turnering er så vanskelig, og det å vinne en major er så vanskelig. Jeg forsøkte bare å holde meg tålmodig, og da jeg klarte å komme meg med i omspillet, tenkte jeg at det bare handlet om å få jobben gjort.

Som sagt, så gjort.

(Artikkelen fortsetter under)

Pereira: – Jeg var så nervøs

Til tross for at han kom til kort i jakten på sin første major, fokuserte Will Zalatoris på det positive da han ble intervjuet av Sky Sports etter runden. Han har nå endt topp-10 alle de fem gangene han har klart cuten i majorer.

– Jeg er stolt over måten jeg kjempet på. Jeg kommer til å vinne en snart, fastslo 25-åringen.

Selv om det ble langt unna den avslutningen stakkars Mito Pereira hadde sett for seg, vant han likevel mange fans søndag kveld da han stilte opp i et TV-intervju rett etter den smertefulle dobbelbogeyen på hull 18.

Der de fleste andre spillere bare hadde hastet videre til parkeringsplassen for å komme seg vekk så fort som mulig, stod Pereira rakrygget igjen og lot seg intervjue og svarte ærlig og smilende på alle spørsmål som ble stilt.

– I dag var jeg virkelig nervøs. Jeg forsøkte å håndtere det, men det var veldig vanskelig. Jeg trodde jeg kom til å vinne på hull 18, men sånn er golf. Jeg kommer til å få andre muligheter.

(Artikkelen fortsetter under)

– Jeg trodde jeg var nervøs den første dagen, deretter trodde jeg at jeg var nervøs den andre og tredje dagen, men den fjerde dagen var helt forferdelig. Denne morgenen var vanskelig. Jeg spilte meg gjennom det, men jeg er lei meg for å ha truffet vannet på hull 18. Jeg skulle ønske jeg kunne slå det slaget om igjen, fastslo chileneren.

NB! Seieren til Justin Thomas løfter ham opp fra 9.- til 5.-plass på verdensrankingen. Viktor Hovland faller på sin side én plass til 7.-plass etter å ha avsluttet PGA Championship på 41.-plass. Les om hele sisterunden hans her.

Resultater