Q-SCHOOL // FINALEN

Etter sitt beste år på touren, må hun fortsatt ha pappa som caddie

Onsdag kan Madelene Stavnar (22) få alle rettigheter på Ladies European Tour. Spørsmålet er når jentene får lønna og caddiene de fortjener.

Publisert Sist oppdatert

LA MANGA CLUB (Spania): – Det er fantastisk morsomt å reise rundt med Madelene og oppleve verden sammen med henne. Men det er klart, jeg har ingenting å bidra med på banen, utover de tre reglene hun har gitt meg: «Hold tida, hold farta og hold kjeft», sier Thor Stavnar.

Han står ved den 18. greenen på South Course, og har nettopp gitt datteren en stor klem. En klem så varm og lang som caddier aldri kan gi, med mindre de også er spillerens stolte pappa.

Sterk Stavnar-sesong

– Det var en ganske trasig runde egentlig, med mange lange putter. Men jeg kom meg rundt på +1, og det var aldri fare med cuten. Så da er det bare å glede seg til i morra da, sier Madelene og setter opp sitt vinnende smil.

Hun har gjort det hele sesongen. Det har gått seks år siden Tønsberg-jenta som 16-åring tok Q-school med storm og ble proff året etter. Altfor tidlig, vil mange si. Spesielt de etterpåkloke.

– Det var et valg vi tok der og da, forteller pappa.

– Og det har vært noen tyngre år etter det. Men det har også vært mye læring. Og hun har aldri spilt bedre enn hun har gjort i år. Det har vært så stabilt.

Det viser også tallene på Ladies European Tour.

I 15 av 21 turneringer klarte hun cuten. Hun har én topp-10 plassering i Sør-Afrika, to topp-20, og endte som nummer 80 på pengelisten, Order of Merits, med 49.287 innspilte euro. Hun vant også lagturneringen i Aramco Series i London, hvor premiene er høye.

Thor Stavnar anslår at Madelene har spilt inn cirka én million kroner i 2022.

– I tillegg har hun rundt 200.000 i sponsorinntekter, forteller han.

Men lønn for strevet, har Madelene foreløpig ikke råd til.

Et vanskelig regnestykke

– Bare reiseutgiftene for Madelene alene, rundt omkring i verden, koster rundt 500.000 kroner. Og da er det ikke noe lønn i dette.

– Hun har en trener som vi betaler for, men caddie må vi vente med. For å ha med caddie, må du legge på en fastlønn på 3-400.000 kroner, pluss provisjon. Og skal du til steder som Australia og Sør-Afrika, løper pengene fort.

– Og hvor mye sitter Madelene igjen med etter å ha spilt inn en million og betalt alle utgifter?

– Hun har aldri tatt ut lønn, sier pappa Stavnar, og gjentar setningen, som for å sette to streker under svaret: – Aldri tatt ut lønn.

– Men i år blir det nok et lite overskudd, legger han til. – Etter en veldig bra sesong.

En tilsvarende sesong på DP World Tour ville anslagsvis gitt fem ganger pengene. Fem millioner kroner, uten å overdrive. Så stor er forskjellen mellom utbetalingene på herrenes og kvinnenes europatourer i golf.

Det er selvfølgelig urettferdig. Mange (menn) vil hevde at konkurransen er tøffere på herresiden, at det er flere seere og markedet som betaler.

Men det er lenge siden tennis, for å ta et nærliggende eksempel, jevnet ut prisforskjellene og sørget for at kvinner og menn mottar samme premiesum i de største turneringene.

Veien dit kan synes lang for Team Stavnar og de andre foreldredrevne virksomhetene i jentenes golfsirkus.

– Vi har noen trofaste samarbeidspartnere. Utstyrsleverandører, Heidenreich-fondet, lokale og nasjonale sponsorer. Det har gjort det mulig å holde skuta flytende i flere år. Men det har krevd mye av oss som familie også, medgir Thor Stavnar.

Og caddie-jobben ser han ut til å beholde en stund til.

Bankende pappahjerter

– Jeg har det kjempefint, jeg. Men bak i hodet surrer det jo en tanke. Hva ville Madelene tjent på å ha en ordentlig caddie? Kanskje ett slag per runde, kanskje to.

Han trekker på skuldrene, vet at det kan utgjøre hele forskjellen når marginene blir små og det neste steget skal tas.

Show up, keep up og shut up, sier Madelene for å minne faren om de tre reglene for samarbeidet ute på banen.

Ivrige caddie-fedre med bankende pappahjerter kan ha en tendens til å rettlede og gi velmenende tips og råd. Du burde trene mer på nærspill! Spesielt når det drar seg til på Q-school og cutgrensen nærmer seg.

Bare spør Per Mazarino, som så datteren Tina Mazarino trampe frustrert av den 14. greenen da ambisjonene om europatouren rant ut som bunkersand mellom fingrene.

– Om jeg får kjeft? hvisket han da jeg spurte.

– Å ja, det er klart. Jeg får mye kjeft, spesielt hvis jeg prøver å si noe, komme med tips. Og det jeg skjønner jeg jo. Tina vet best selv. Det er bare så vanskelig å la være.

Han sa det med glimt i øyet. Men som forelder har du det aldri bedre enn barnet ditt har det. Og tirsdag ettermiddag, da sola var på vei ned bak Hotel Principe Felipe og den kalde vinden feide inn over La Manga Club, var det mer en spillerdrømmer som brast.

Spør pappaen til Julie Boysen Hillestad. Eller mammaen til Dorthea Forbrigd. De har alle trillet traller og holdt orden på følelser og utstyr i fire dager nå. Det lå mye i potten her på Q-school. Og til slutt var det bare tårene som trillet.

Det gjorde vondt i de fleste caddie-hjerter også.

Maiken i støtet

– I sum er det jo en glede, og det tror jeg alle foreldre som stiller opp her som caddier kan skrive under på, sier Thor Stavnar, mens han løfter venstrearmen for å dokumentere hjerteslagene.

– Jeg har fått meg pulsklokke nå. Og alle tror jo at pulsen min er skyhøy når det er som mest spennende, men det er ikke så ille. Den ligger opp mot 105 når hun putter og slår. Og så er det jo noen hull som jeg synes er litt verre da, som over vannet oppe på elleveren der…

Men tirsdag gjorde Madelene Stavnar jobben lett for caddien sin. Hun senket både putter og pulsen til pappa, endte dagen på par og delt 37. plass.

– Det var stødig og greit, sier 22-åringen rolig.

– Og det betyr at jeg har alt å vinne nå. For jeg har den kategorien jeg har, og kan satse alt mot topp-20 på finalerunden. Det var det jeg kom hit for.

Den samme oppgaven venter Maiken Bing Paulsen, som klatret helt opp på 11. plass etter en sterk 69-runde i vindfulle forhold på fjerderunden. Også Celine Borge (37. plass) og Renate Grimstad (41. plass) er med når Q-school for Ladies European Tour avsluttes onsdag.

For de øvrige norske spillerne – og caddiene – endte kvalifiseringsforsøket på La Manga tirsdag.

Her er ledertavlen

Powered by Labrador CMS