I forkant av lørdagens «Verdens bæste trønder», deltok skikongen Johannes Høsflot Klæbo i pro-am-turnering på Trondheim golfklubb. Der fikk han stifte bekjentskap, og ikke minst spille på lag med, en av Norges beste golfspillere, Kristoffer Reitan.

– Jeg tok golfkurset i starten av juni. Jeg har vært litt på range, og syns det var morsomt. Vi er en kompisgjeng som startet samtidig. Vi syns det var gøy, så spilte vi mer og mer og tok det mer og mer seriøst, sier Klæbo til Norsk Golf underveis i den relativt uhøytidelige nihullsrunden i trøndersk regnvær.

Både TV2, Adressa og NRK møtte opp i regnet for å snakke med blant annet Reitan og Klæbo. (Foto: Erik Eikebrokk)

– Hvor seriøst tar du det?

– Jeg mister hodet her på lik linje som i langrenn. Golf er kanskje en av de sportene som er mest frustrerende å ikke få til, på godt og vondt. Det er artig å prøve, å i hvert fall å få lov til å gå sammen med noen som kan det.

LES OGSÅ: Skal kåre verdens beste trønderske golfspiller

– Bitt av basillen

Det var tydelig at Reitan og Klæbo umiddelbart fant tonen. Mellom slagene tuslet de to ofte sammen. De har til begge til felles at de driver toppidrett på høyt nivå. Og selv om idrettene er så ulike som det nesten kan få blitt, delte de to erfaringer fra veien til toppen.

– Man ser hvor nøye Kristoffer er på ting; hvordan han bruker tid før slag, på greenen. De bruker mye mer tid enn i hvert fall jeg har gjort. Det er en helt annen sving. Det er artig å se hvordan han løser det. For han er dette en oppladning til i morra, å se banen og hvordan hullene er. Det virker som han har full kontroll selv om han ikke har spilt banen før.

Det var nærmest blitzregn på hull 1, da Klæbo slo ut. (Foto: Erik Eikebrokk)

– Og nå er du bitt av basillen?

– Jeg er bitt av basillen, men det har ikke blitt så mye spilling den siste uka, for da har jeg trent åtte timer om dagen. Men jeg prøver å spille når jeg har tid. Jeg har registrert over tjue runder i år, men har spilt enda flere.

Før første utslag på første tee var det et – til en trøndersk golfturnering å være – et voldsomt presseoppbud. I tillegg til Norsk Golf, var både TV2, NRK og Adresseavisa til stede. Mest oppmerksomhet fikk Reitan og Klæbo.

– Man kjenner litt på det, men press er man vant til fra det man har holdt på med tidligere. 

15 750 nye medlemmer

Klæbo er ikke den eneste nye golfspilleren i Norge i år. Norsk Golf har tidligere skrevet om den norske golf-boomen, der det meste av årsaken til den enorme veksten er begrunnet med koronapandemien (golf var én av idrettene som åpnet tidlig) og Viktor Hovlands enorme suksess blant verdens beste.

Foreløpig er nok Klæbo flinkere til å holde seg i skisporet enn i fairway. Mange lot seg likevel imponere av Klæbos fremgang på bare halvannen måned. (Foto: Erik Eikebrokk)

Tall fra Norges golfforbund viser at det er 15 750 nye medlemmer i løpet av første halvår. Den magiske grensen på hundre tusen norske golfspillere er igjen passert (104 484 per 7. juli), og antall spilte golfrunder i 2020 er tredoblet sammenlignet med de seneste årene.

I følge golfforbundet er aldersgruppen fra 20 til 35 år den som øker mest. Over hele landet rapporteres det om rekordtrafikk og kamp om starttidene.

Første pro-am unnagjort

Før runden med bestball, der lagets to beste score på hvert hull teller, sa Klæbo at målet var å bidra med i hvert fall én tellende score. 

– Jeg tror jeg bidro på to hull. Det er vel slik det er når man har så høyt handicap som jeg har. Hvis man summerer opp slagene jeg slo, så tipper jeg at jeg er i nærheten av det beste jeg har spilt her, sier han til Norsk Golf etter runden.

Klæbo fant raskt tonen med Reitan, og duoen fant mange likhetstrekk mellom golf og langrenn. (Foto: Erik Eikebrokk)

– Kan du sammenligne golf med langrenn?

– Det er vanskelig å sammenligne. Men det som går an å sammenligne, er at skal man lykkes, så man må jobbe hardt og sette seg mål. Der tror jeg vi har en likhet. Jeg syns det var veldig interessant å snakke med Kristoffer underveis. Jeg håper han greier å ta ytterligere steg, og bli bedre. Jeg gleder meg til å følge med på ham, og håper han får det til.

– Er golf bare avslapping for deg, eller er det umulig å ikke ville prestere godt?

– Jeg har enorm respekt for de som er god i golf. For meg er det en treningsform for hodet. Det er veldig mentalt og man må hele tida snu om, for det er ofte dårlige slag. Da må man klare å snu det til noe positivt, og det er spennende. Jeg spiller mest for at det er artig, men når det blir et turneringsopplegg som i dag, så kjenner jeg på spenninga at det blir litt ekstra.

Sammen med medspillerne Øyvind Krag Ingul og Steinar Jonassen leverte Reitan og Klæbo varene. Med en samlet score på -11 på ni hull, var ingen i nærheten av å hamle opp med kvartetten.

Vinnerlaget: Øyvind Krag Ingul, Johannes Høsflot Klæbo, Kristoffer Reitan og Steinar Jonassen. (Foto: Erik Eikebrokk)

50 000 i førstepremie

Mens golfproffene brukte fredagens pro-am aller mest til å finstille svingen og bli bedre kjent med banen, er det på lørdag alvoret gjelder, når det skal kjempes om 50 000 kroner.

Selv om en pro-am er mer gøy enn alvor, kan resultatet fra de ni hull muligens gi en aldri så liten indikasjon på styrkeforholdet mellom favorittene.

1. Kristoffer Reitan, -4

2. Martin Ulseth, -3

=. Kristian Krogh Johannessen, -3

4. Christian Bjørk Ingul, -2

5. Lars Martin Berg, par

=. Elias Bertheussen, par

=. Paul Blaikie, par

8. Sigurd Aune, +2

9. Mathias Nielsen, +3

=. Fredrik Bjørk Ingul, +3

11. Live Hope, +6

12. Hedvig Schjetne, +7

Resultatliste pro-am Verdens bæste trønder