Her er endringene som skal holde stjernene på PGA-touren

De beste spillerne forplikter seg nå til å møte hverandre oftere – og det blir svært lønnsomt for dem alle.

Publisert

På onsdagens pressekonferanse i forkant av Tour Championship på East Lake fortalte PGA-tourens leder, Jay Monahan, at touren nå gjør flere endringer for neste sesong.

Bakteppet er naturligvis konflikten med LIV, den saudiarabiske utbryterligaen som de siste månedene har trukket flere av sportens største stjerner bort fra PGA Tour. For den lekkasjen skal det bli stopp på nå.

1. Stjernene forplikter seg til minst 20 turneringer

Da kalenderen for neste års PGA Tour ble lansert for kort tid siden, var det allerede bestemt at åtte turneringer – i tillegg til The Players Championship – skulle oppgraderes med mer penger, altså større premiepotter for spillerne.

Onsdag forklarte Monahan at antallet økes med ytterligere fire.

– Vi er enige om at de beste spillerne skal delta i minst 20 turneringer på PGA-touren kommende sesong, og med de oppgraderte turneringene har vi merket ut hvor det skal skje. De beste vil spille mot hverandre oftere. For meg er det dagens overskrift, sier Jay Monahan.

Forpliktelsen starter i den kommende 2022/2023-sesongen, og inkluderer følgende turneringer:

FedEx St. Jude Championship – 20 millioner dollar i potten
BMW Championship – 20 millioner dollar i potten
Tour Championship/FedExCup Bonus Pool – 75 millioner dollar i potten
The Genesis Invitational – 20 millioner dollar i potten
Arnold Palmer Invitational  – 20 millioner dollar i potten
The Memorial Tournament  – 20 millioner dollar i potten
WGC-Dell Match Play Championship – 20 millioner dollar i potten
Sentry Tournament of Champions – 15 millioner dollar i potten
The Players Championship – 25 millioner dollar i potten

I tillegg vil altså PGA-touren oppgradere ytterligere fire turneringer, også dem med en minimum premiepott på 20 millioner dollar. Legg til majorturneringene The Open Championship, U.S. Open, PGA Championship og The Masters – samt tre valgfrie turneringer – så er antallet oppe i 20.

Det er et krav som også spillerne stiller seg bak. De siste ukene har to av PGA-tourens største lojalister og alfahanner – Rory McIlroy og Tiger Woods – jobbet tett med Monahan for å forsterke PGA Tour som produkt.

– Når du skal selge et produkt til TV-selskapene og sponsorene handler det om å få flest mulig til å se på. Og da må folk vite hva som møter dem i tv-ruta, sier Rory McIlroy.

Den nord-irske stjernen henter eksempler fra andre sportsgrener for å understreke poenget.

– Når jeg skrur på en kamp med Tampa Bay Buccaneers, forventer jeg å se Tom Brady spille. Når jeg vil se Formel 1, er Lewis Hamilton i bilen. Men i golf har vi hatt våre egne, individuelle terminlister. Vi har rett og slett spilt mot hverandre for sjelden.

2. Høyere bonus for økt oppmerksomhet

PGA-tourens såkalte Player Impact Program (PIP) har vært et omdiskutert grep. Men PIP er her for å bli – og skal nå forbedres. I stedet for å premiere de ti spillerne som skaper mest engasjement for touren, vil nå de 20 beste motta bonusutbetalinger.

Samtidig dobles potten fra 50 til 100 millioner dollar.

Vinneren vil alene motta 15 millioner dollar. I tillegg gjøres det justeringer for å premiere spillerne som gir touren mest oppmerksomhet gjennom året.

Pengene utbetales etter sesongen – når spillerne har forpliktet seg til de 20 avtalte turneringene (forutsatt at de er kvalifisert for alle).

3. En garantert sum for å delta på touren

Fram til nå har spillerne på PGA Tour måttet tjene hver krone i form av godt spill. For første gang i historien innfører nå touren en garantert sum for deltagelse.

Alle som kvalifiserer seg og spiller minst 15 turneringer skal nå sitte igjen med minimum 500.000 dollar etter endt sesong.

Beløpet er først og fremst en forsikring for spillerne, en garanti for at de har noe i bunn til å betale for reiser, team og turneringer etter missede cuter.

I praksis påvirker det bare hverdagen for et fåtall. I 2022 var det hele 164 spillere på PGA-touren som tjente mer enn den garanterte minstesummen.

4. Suspensjonen av LIV-spillerne opprettholdes

De kommende endringene på PGA Tour er naturligvis en kraftig oppgradering for spillerne som lojalt har valgt å bli værende, og ikke har latt seg lokke av saudienes millioner – deriblant Viktor Hovland.

Under onsdagens pressekonferanse ble Jay Monahan to ganger spurt om det var noen vei tilbake for LIV-golfere som nå kanskje angrer på sin beslutning.

– Nei, svarte PGA-tourens sjef, høyt og tydelig.

– Jeg har lenge gjort det klart at alle har et valg, og det respekterer jeg. Men de har tatt sitt valg om å bli med i LIV Golf, og vi har tatt vårt valg.

Powered by Labrador CMS