SRIXON TOUR//

Hva gjør Ludvig Åberg på den norske juniortouren?

Etter første dag på Srixon Tour i Sandefjord er Ludvig Åberg på 6. plass. – Ja, det har vært noen misforståelser, bekrefter 15-åringen fra Kristiansand GK. 

Ludvig Åberg, Kristiansand GK
Han bærer den svenske superstjernens navn. Lørdag spilte Ludvig Åberg også god golf i Sandefjord.
Publisert


SANDEFJORD (Norsk Golf): – Gøyest var det vel den gangen på Stockholms Golfklubb da en gjestespiller løp rundt og spurte alle. «Jag såg att Ludvig Åberg skulle spela här idag. Har du sett honom? Har du sett honom?»

Pappa Hans humrer godt i skjeggstubbene der han står med caps og blanke solbriller og følger sønnens ball mot det siste hullet. Åpningsrunden på årets Srixon Tour avsluttes med par, 76 slag og en bamseklem.

– Personlig rekord i turnering. Kjempebra, «Ludde»!

Det viktigste sammen

– Det aller viktigste er jo at vi har fått en hobby som vi kan drive med sammen. Om han også vil satse på golf, er det bare en bonus, sier faren på vei opp til klubbhuset.

Hans Åberg vet bedre enn de fleste hva det går ut på. Som coach for Team Norway trener han flere av landets fremste proffer og amatører. Og nå har han også en sønn som sikter høyt. Navnet er allerede på golfens stjernehimmel.

For temmelig nøyaktig ett år siden spilte «den ekte» Ludvig Åberg sin aller siste college-turnering for Texas Tech.  I dag, bare tolv måneder senere, har kometen fra Eslöv klatret til sjetteplass på verdensrankingen, forbi selveste Viktor Hovland

– En utrolig utvikling. Og en veldig hyggelig fyr, bekrefter Hans, som gjennom golfen har møtt den svenske superstjernen.

Med 8 i handicap har Ludvig mye trening foran seg for å bli så god som han drømmer om. Men ingen kan ta fra ham drømmen.

Lang vei til toppen

Det er langt fra U15-klassen på Srixon Tour til The Masters på Augusta. Men ett sted må drømmer starte. Og de kan like gjerne fødes i Kristiansand eller Sandefjord.

– Det er klart jeg vil bli god, sier norske Ludvig Åberg. – Jeg vil på på college, jeg vil bli proff.

Rundt kjøkkenbordet hjemme har han ikke bare en pappa som vet hva det går ut på. Også mamma har bakgrunn fra golf og college.

– Hvem av dere tar ansvar for svingen til «Ludde»?

– Svingen? Det gjør jeg, sier Hans med et kremt og smil. 

– Men det klart at veien er lang. «Ludde» har mye å ta igjen i forhold til de beste på sin alder. Men noe av det beste man lærer gjennom skole og idrett, er at du kan utvikle deg enormt med gode planer og stor gjennomføringsevne. Det gjelder alle her, sier han.

Mye og riktig trening

67 gutter og 16 jenter deltar i årets første møte på Srixon Tour, det høyeste turneringsnivået i norsk juniorgolf.  I toppen etter første spilledag er kjente navn fra NGFs utviklingsgrupper. Nora Sophie Johnsen (Oslo GK) og Nikolai Goosen (Sunnfjord GK) gikk begge to under par på en praktfull åpningsdag.

Ludvig vet han må trene mer om han skal løfte seg fra 6. plass – og etter hvert nå sine mål.

– Og trene riktig, sier han og nikker på hodet, som en bekreftelse på noe mamma eller pappa har lært ham. 

Han mistet et par sesonger på uheldig vis. Korsbåndet røyk. Armen brakk. Men nå trener «Ludde» hver eneste dag. Minst et par timer.

– Blir du pushet av foreldrene dine?

– Nei. De pusher meg ikke, svarer 15-åringen bestemt. – De hjelper meg bare om jeg ønsker det. Og hjelp vil jeg jo ha. Jeg synes golf er gøy.

– Jeg vil bli god, sier Ludvig. Pappa Hans vet hva det handler om, men pusher ikke sønnen.

Ungdommens eget valg

Under taket på Sandefjords klubbhus samles nå 13-15-åringene til Future Camp, det første trinnet i Team Norways utviklingstrapp. Den gir også foreldre mer innsikt i hva det innebærer å jobbe langsiktig, målrettet og med høy kvalitet.

– Det nytter ikke å pushe ungene sine, sier Hans Åberg, uten å vite hva sønnen har fortalt oss bare minutter i forveien.

– Det er barna selv som må finne ut hva de vil og når de vil det. For mange holder det å ha det moro med golf. For andre vekkes det plutselig en drøm som også blir deres mål. Og på det tidspunktet er det viktig å tilby hjelp, støtte og veiledning. Forhåpentligvis reiser mange av disse ungdommene hjem med en forsterket lyst til å trene.

Hans egen sønn er en av dem. 

– Jeg gleder meg allerede til i morgen. Og håper at jeg kan spille like bra, sier Ludvig Åberg.

Navnet er allerede kjent. Nå gjenstår det bare å bli god nok. 

Her er ledertavlen U15 

Her er ledertavlen U19

Powered by Labrador CMS