Hva tjener du på å dra frem 3-wood-en når driveren ikke vil fungere?

Ifølge nye tall fra slagsporingstjenesten Arccos er det overraskende lite å hente på et strategibytte midt i runden.

Publisert

Ny statistikk viser at det ikke nødvendigvis er mye presisjon å hente dersom du legger driveren til side og prioriterer 3-wood-en. Det gjelder både om du er scratch-spiller eller har 20 i handicap. Amerikanske Arccos har sammenlignet de to køllene blant sin brukermasse og deler nå sin innsikt med omverden. Så hva tror du? Hvor mye oftere treffer man fairway med lillebroren av de to? 

Tallene viser at med driver treffer spillere (uavhengig av handicap) 45,5 prosent av fairwayer. Med 3-wood-en vokser riktignok fairwaytreffprosenten til 46,4 prosent, men det er altså kun en økning på bare 0,9 prosentpoeng. 

Prisen man betaler for litt ekstra presisjon er derimot noe som kan skade scoren enda mer. Den gjennomsnittlige golfer mister nesten 11 meter, noe som kan få stor uttelling på sluttresultatet. 

Golfskolen-trener Jonas Lilja-Tverdal synes tallene er svært interessante og de viser hvor viktig det er å få orden på driveren. 

– Lengde har mye å si på scoren, og når presisjonen ikke skiller så mellom de to køllene er det bare å begynne bruke driveren mer, sier han. 

Forsvinner de store bommene?

En av hovedårsakene mange velger å legge bort driveren er for å fjerne de store bommene, de som går til skogs både til høyre og til venstre. Forsvinner disse om man henter frem 3-wood-en på siste ni? 

Joda, her øker presisjonen sammenlignet med fairwaytreff, dog ikke så mye man gjerne skulle ønske. 81,2 prosent av 3-woodslag treffer innen 27,5 (30 yards) meter fra fairway, og 91,6 prosent innen 36,5 meter (40 yards). Sammenlignet med driveren er den henholdsvis 3,1 og 2,3 prosent mer treffsikker. Spørsmålet er om man er villig til å ofre ti meter for hver gang man står på tee på et par 5 eller langt par 4-hull. 

– Én ting statistikken ikke tar høyde for er det mentale aspektet av det hele. De fleste av oss har sikkert stått på en teeboks med driveren i hånden mens hele kroppen skriker etter en annen kølle fordi det er out of bounds til høyre. I slike situasjoner tror jeg gevinsten kan være stor hvis man velger en annen kølle, forteller Lilja-Trevdal. 

For 20-handicappere skulle man kanskje tro at lengdeforskjellen ikke er så stor, og at treffsikkerheten blir betydelig bedre. Her er det faktisk motsatt; med 3-wood-en mister man både lengde og fairwaytreffsikkerhet.

En golfer med 20 i handicap slår gjennomsnittlig 187,5 meter med driver og treffer fairwayen 42,7 prosent av gangene. Med 3-wood-en er snittlengden 178 meter og man treffer kun det kortklipte i midten 41,9 prosent av gangene. De store bommene skjer ikke like ofte, men man mister både lengde og fairwaytreff i prosessen. Derfor kan man spørre seg om man i det hele tatt trenger en 3-wood?

– Jeg har lenge sagt at vi bør bytte ut en 3-wood med en 5-wood, og tilogmed en 7-wood. Jeg er veldig glad for at artikkelen anbefaler mer loft, for det gir både mer stabilitet og tilgivelse, avslutter Jonas

Powered by Labrador CMS