Jarle var 1212 dager i dialyse – nå får han egen turnering oppkalt etter seg

– Vi har ett mål med denne turneringen: å få folk til å bli organdonorer, sier Henrik Nicolai Ovenberg, primus motor for Losby GKs nye veldedighetsturnering, «Jarle 1212».

Publisert

For tre år siden ble Losby-medlem Jarle Kristiansen sykemeldt, 24 år etter å ha fått konstatert nyresvikt. Siden den gang har han gått og ventet på å få en ny nyre og vært bundet til dialyse hjemme alene.

Hver kveld klokken 9 har han måttet koble seg til maskinen ved siden av senga, og koblet seg av klokken 6 om morgenen igjen mens maskinen har renset blodet for avfallsstoffer gjennom natten.

Etter råd fra legen om at det hjalp å holde seg i form i påvente av en nyre, brukte Jarle golf som medisin for å komme seg gjennom den tøffe tiden – både fysisk og mentalt – og har vært Losbys mest aktive medlem de siste årene. 

I 2016 gikk han 154 runder på Losby. I 2017 registrerte han hele 208 runder, og i fjor ble det 173 runder. I vinterhalvåret har han i tillegg benyttet dagene til å spille simulatorgolf og jobbe litt i klubbens innendørssenter.

– Det har vært tøft, men golfen har gitt meg styrke, sier Jarle.

– Det har ikke vært mange dagene uten en golfkølle i hånda. Men det har også vært min viktigste medisin. Golfen har gitt meg mental styrke og livsmot, selv da tankene var som mørkest.

(Artikkelen fortsetter under)

Etter å ha ventet i over tre år på organtransplantasjon, fikk Jarle tidligere i år omsider gladnyheten om at ventetiden var over og han endelig skulle få en ny nyre. 

Da operasjonen var gjennomført i januar, fikk Jarle beskjed om at han kunne takke sin gode fysiske form for at det hadde gått så bra.

Inspirert av Jarles historie ønsket klubbkameraten Henrik Nicolai Ovenberg å rette oppmerksomheten mot viktigheten av organdonasjon. 

– Jeg tenkte at jeg bare måtte lage en golfturnering til ham! smiler Henrik.

Han er i likhet med Jarle blant klubbens mer aktive medlemmer, og er medlem i både klubbkomiteen, Losbykompaniet og Norges Golfforbunds historiegruppe. 

Da han tok kontakt med klubben med sine planer, begynte snøballen å rulle raskt.

Pengene fra sponsorer har strømmet inn, og når turneringen «Jarle1212» slår i gang på Losby søndag 8. september, kan klubben overrekke en sjekk på rundt 100 000 kroner til Stiftelsen Organdonasjon.

– Meningen med turneringen er å oppfordre folk til å bli donorer. Det er absolutt det viktigste, slår Henrik fast. 

– I tillegg er tiltaket med på å skape samhold og identitet for medlemmene, og vise samfunnsansvar for klubben og golfen generelt.

(Artikkelen fortsetter under)

Kan redde mange liv

En avdød kan i alt donere syv organer:  ett hjerte, to lunger, to nyrer, lever og bukspyttkjertel.

– Vi har med andre ord potensial til å redde mange mennesker hvis flere melder seg som donorer. Klarer vi å skaffe 52 donorer i løpet av et år, kan vi potensielt sett redde over 350 mennesker, sier Henrik.

Turneringen «Jarle 1212» har fått navnet sitt etter hvor mange dager Jarle var hjemme i dialyse. Derfor koster femmerflightene (!) i turneringen også 1212 kroner, og under turneringen vil hull 12 spilles fra 112 meter, og fremmøte er selvfølgelig klokken 12:12.

Det vil bli en rekke morsomme og sosiale konkurranser underveis, og Henrik er overveldet over responsen turneringen har fått på så kort tid både fra klubbens medlemmer, administrasjon og samarbeidspartnere.

– Det har kommet veldig mange sponsorer på kort tid. Jeg har trukket i alle tråder jeg har, og fant ut at det var lurere å be mange om litt, enn noen få om mye. Da blir det også lettere for dem å være med på nytt neste år. Målet vårt er at dette skal bli en fast turnering på Losbys kalender i årene fremover.

Sosialt ansvar

Henrik forteller at Losby kommer til å beholde noen av pengene som er samlet inn etter turneringen. Planen er nemlig at klubben fremover skal tilby gratis nybegynneropplæring for personer som har fått transplantert et organ og ønsker å begynne med golf.

– Golfklubber har et sosialt ansvar. Losby er også aktiv klubb i prosjektet «Golf som terapi». Vi har valgt å samarbeide med Tyrilistiftelsen, og hver fredag har Losby et tilbud om trening og spill for klienter med rusavhengighet. Flere av dem har blitt gode i golf og fått mye glede av det. 

– Jeg tror sånne tiltak er viktige for å vise at golf er for alle og fortjener betegnelsen folkesport, konstaterer Henrik.

Link til påmelding i Golfbox

Powered by Labrador CMS