For tre år siden ble Losby-medlem Jarle Kristiansen sykemeldt, 24 år etter å ha fått konstatert nyresvikt. Siden den gang har han gått og ventet på å få en ny nyre og vært bundet til dialyse hjemme alene.

Hver kveld klokken 9 har han måttet koble seg til maskinen ved siden av senga, og koblet seg av klokken 6 om morgenen igjen mens maskinen har renset blodet for avfallsstoffer gjennom natten.

Etter råd fra legen om at det hjalp å holde seg i form i påvente av en nyre, brukte Jarle golf som medisin for å komme seg gjennom den tøffe tiden – både fysisk og mentalt – og har vært Losbys mest aktive medlem de siste årene. 

I 2016 gikk han 154 runder på Losby. I 2017 registrerte han hele 208 runder, og i fjor ble det 173 runder. I vinterhalvåret har han i tillegg benyttet dagene til å spille simulatorgolf og jobbe litt i klubbens innendørssenter.

– Det har vært tøft, men golfen har gitt meg styrke, sier Jarle.

– Det har ikke vært mange dagene uten en golfkølle i hånda. Men det har også vært min viktigste medisin. Golfen har gitt meg mental styrke og livsmot, selv da tankene var som mørkest.

(Artikkelen fortsetter under)

Jarle Kristiansen har brukt golf til å holde motet oppe. (Foto: Privat)

Etter å ha ventet i over tre år på organtransplantasjon, fikk Jarle tidligere i år omsider gladnyheten om at ventetiden var over og han endelig skulle få en ny nyre. 

Da operasjonen var gjennomført i januar, fikk Jarle beskjed om at han kunne takke sin gode fysiske form for at det hadde gått så bra.

Inspirert av Jarles historie ønsket klubbkameraten Henrik Nicolai Ovenberg å rette oppmerksomheten mot viktigheten av organdonasjon. 

– Jeg tenkte at jeg bare måtte lage en golfturnering til ham! smiler Henrik.

Han er i likhet med Jarle blant klubbens mer aktive medlemmer, og er medlem i både klubbkomiteen, Losbykompaniet og Norges Golfforbunds historiegruppe. 

Da han tok kontakt med klubben med sine planer, begynte snøballen å rulle raskt.

Pengene fra sponsorer har strømmet inn, og når turneringen «Jarle1212» slår i gang på Losby søndag 8. september, kan klubben overrekke en sjekk på rundt 100 000 kroner til Stiftelsen Organdonasjon.

– Meningen med turneringen er å oppfordre folk til å bli donorer. Det er absolutt det viktigste, slår Henrik fast. 

– I tillegg er tiltaket med på å skape samhold og identitet for medlemmene, og vise samfunnsansvar for klubben og golfen generelt.

(Artikkelen fortsetter under)

Jarle måtte gjennom 1212 netter med dialysebehandling før han omsider fikk en ny nyre. (Foto: Privat)

Kan redde mange liv

En avdød kan i alt donere syv organer:  ett hjerte, to lunger, to nyrer, lever og bukspyttkjertel.

– Vi har med andre ord potensial til å redde mange mennesker hvis flere melder seg som donorer. Klarer vi å skaffe 52 donorer i løpet av et år, kan vi potensielt sett redde over 350 mennesker, sier Henrik.

Turneringen «Jarle 1212» har fått navnet sitt etter hvor mange dager Jarle var hjemme i dialyse. Derfor koster femmerflightene (!) i turneringen også 1212 kroner, og under turneringen vil hull 12 spilles fra 112 meter, og fremmøte er selvfølgelig klokken 12:12.

Det vil bli en rekke morsomme og sosiale konkurranser underveis, og Henrik er overveldet over responsen turneringen har fått på så kort tid både fra klubbens medlemmer, administrasjon og samarbeidspartnere.

– Det har kommet veldig mange sponsorer på kort tid. Jeg har trukket i alle tråder jeg har, og fant ut at det var lurere å be mange om litt, enn noen få om mye. Da blir det også lettere for dem å være med på nytt neste år. Målet vårt er at dette skal bli en fast turnering på Losbys kalender i årene fremover.

Sosialt ansvar

Henrik forteller at Losby kommer til å beholde noen av pengene som er samlet inn etter turneringen. Planen er nemlig at klubben fremover skal tilby gratis nybegynneropplæring for personer som har fått transplantert et organ og ønsker å begynne med golf.

– Golfklubber har et sosialt ansvar. Losby er også aktiv klubb i prosjektet «Golf som terapi». Vi har valgt å samarbeide med Tyrilistiftelsen, og hver fredag har Losby et tilbud om trening og spill for klienter med rusavhengighet. Flere av dem har blitt gode i golf og fått mye glede av det. 

– Jeg tror sånne tiltak er viktige for å vise at golf er for alle og fortjener betegnelsen folkesport, konstaterer Henrik.

Link til påmelding i Golfbox