GOLF-NORGE//

Klubbene strammer inn for å frigjøre starttider

Flere golfklubber innfører nå obligatorisk starttidsbekreftelse i Gimmie-appen for å redusere «no-show». Men utviklingen er ikke helt smertefri.

Srixon Tour Larvik 2023
Det er trangt om plassen på mange norske golfbaner, som her i Larvik. Derfor er det viktig at alle starttider blir tilgjengelige for spill.
Publisert Sist oppdatert

Situasjonen er kjent: I Golfbox finner du ingen ledige starttider. På rad og rekke er tidene allerede fylt opp med fire og fire navn.

Men når du kjører ut til golfklubben, er virkeligheten en annen.

– De aller fleste av våre medlemmer er enige om at noe må gjøres. Starttidbestillingen i Golfbox viser at dagene er fullbooket. Men ute på banen ser vi flere flighter med bare to og tre spillere, sier André Mortensen, daglig leder i Sola GK.

Trenger bekreftelsene

Såkalt no-show – at spillere ikke dukker opp til sin bestilte starttid – er et økende problem i Golf-Norge.

Etter ti år med nedgang i medlemstallene, fikk golfsporten et kraftig oppsving under pandemien. Siden inngangen til korona-året 2020 har norske golfklubber fått over 40.000 nye medlemmer – en økning på nær 50 prosent. I tillegg spiller de fleste av oss oftere enn før.

Den gledelige trafikkøkningen har en uheldig konsekvens: 

Noen bestiller mange tider i tilfelle de skal spille. Andre glemmer å slette seg, eller gjør det så sent at ingen kan overta tiden. Og enda verre: Noen booker inn venner og kjente for å hindre at folk de ikke kjenner slenger seg på.

– Flere medlemmer har selv etterspurt obligatorisk startidbekreftelse da en opplever at bookingbildet ikke stemmer med virkeligheten. Alle forstår hvorfor.  Det vil bidra til at flere får mulighet til å spille, poengterer Mortensen.

Ikke helt smertefritt

– Sola GK har egentlig alltid hatt obligatorisk bekreftelse av starttid, forklarer han.

– Tidligere brukte vi Gobex-systemet. I fjor forsøkte vi med Golfbox-appen. Men det ble for tungvint. Vi har derfor ventet i spenning på den nye versjonen av Gimmie, som lovet dette med ett tastetrykk.

Men overgangen har ikke gått helt smertefritt.

– Vi opplever fortsatt litt utfordringer med Gimmie, og ikke alle får det til eller har smarttelefon, sier André Mortensen.

De samme erfaringene har Martin Stallemo, daglig leder i Bjaavann GK.

De siste ukene har Kristiansand-klubben sendt ut flere oppfordringer til medlemmene om å laste ned Gimmie. 

– Vi har markedsført Gimmie så godt vi kan. Vi ønsker at spillerne bekrefter sin ankomst i appen, maksimalt en time og minimum ti minutter før de skal ut. I tillegg må de være innenfor en radius på to kilometer fra klubbhuset, forteller han.

Slik ser det ut i klubbene som har åpnet for ett-trykks starttidsbekreftelse i Gimmie.

Høye forventninger

Appen, utviklet av danske GLFR i samarbeid med GolfBox og Norges Golfforbund, ble lansert som «hele Norges golf-app» for ett år siden. Til nå er den lastet ned av 30.000 norske golfspillere. 

Men i sitt første leveår har Gimmie hatt utfordringer med å leve opp til de høye forventningene. Så langt høster appen bare to av fem stjerner i AppStore, og tilbakemeldingene fra brukerne er tøffe å lese.

– Mange forventet nok at Gimmie skulle være en ren golf-app for spillet, med statistikker og annet som Golf Gamebook og Golfshot har rendyrket, sier prosjektleder Reidar Stølan i NGF.

I det store og hele synes han Gimmie har kommet et godt stykke på vei, men legger heller ikke skjul på at appen skal forbedres ytterligere.

– Vi har hatt våre utfordringer og det er fortsatt ikke alt som fungerer optimalt, sier han. – Men brukeropplevelsen øker for hver klubb som bidrar med innhold. Og det handler sikkert litt om kommunikasjon også.

I de tolv månedene etter lansering har Gimmie vært gjennom flere oppdateringer med videreutvikling og feilretting. De største endringene kom i vår, blant annet med obligatorisk startidbekreftelse.

– Hovedinntrykket er at funksjonen fungerer bra i de klubbene som har valgt å åpne for dette, sier Stølan, som selv bruker sin egen klubb, Byneset GK, som testcase.

I trondheimsklubben kan medlemmer nå bekrefte sin ankomst hele fire timer før den bestilte starttiden, og det kan gjøres innenfor en radius på 40 kilometer fra golfklubben.

Vurderer å utvide

– På den måten kan medlemmene sitte hvor som helst i Trondheim – på jobben eller hjemme – og med ett tastetrykk fortelle at de kommer. Det er fint for klubben, for medspillerne, for andre som leter etter starttid og tar også bort stresset før de skal spille, forklarer han.

– Men hvordan vet dere at de faktisk er der til tiden?

– Det har vi ingen garanti for, med mindre vi følger det opp med fysiske kontroller. Men dette handler i stor grad om tillit. Vi ønsker å gjøre det enkelt for folk å si fra, og vurderer heller å skru tiden opp enn ned. Det viktigste er å fortelle at du kommer, eller melder deg av før det er for sent for andre å overta starttiden.

– Om flere klubber velger å innføre obligatorisk bekreftelse i Gimmie, vil det bidra til at flere starttider blir tilgjengelige. Det er bra for alle, sier Reidar Stølan.

For selv om det gjenstår noen tekniske utfordringer og kommunikasjon til sluttbrukerne, er også André Mortensen i Sola GK positiv.

– Det vil helt sikkert gå seg til, sier Mortensen.

– Om litt vil det føles helt naturlig å måtte bekrefte at en faktisk er tilstede og skal bruke sin starttid. Vi vil jo at flest mulig skal få komme seg ut på banen og oppleve golfglede.

Powered by Labrador CMS