Ni år etter at han vant Challenge Tour-finalen i Italia har Espen Kofstad nå gitt seg selv et ypperlig utgangspunkt til å gjenta bragden i Rolex Challenge Tour Grand Final i Spania.

Med en åpningsrunde på seks under par på T-Golf Country Club på Mallorca deler han ledelsen med østerrikeren Lukas Nemecz. Kofstad, som fra før av står med fire seirer på Challenge-touren, åpnet turneringen med fem birdier, en bogey og en spektakulær eagle på hull 14 etter å ha senket innspillet med wedgen.

– Jeg er veldig fornøyd. Det var supersolid i hele dag. Det tok litt tid å komme i gang, men back-nine var fantastisk, oppsummerte Kofstad runden overfor europeantour.com.

– Jeg har vunnet denne turneringen før, og jeg skal forsøke å gjøre det igjen. Hvis jeg klarer å komme i god posisjon til å vinne, vil erfaringen min fra seieren i 2012 sammen med mine andre Challenge Tour-seirer definitivt være en fordel.

– Grand Final er sesongens høydepunkt. Det er årets beste turnering. Jeg har spilt virkelig bra hele sesongen helt siden den første turneringen, og jeg føler meg veldig komfortabel, fortsetter han.

Mens Kofstad allerede har sikret seg europatour-kortet for neste sesong, spiller Kristian Krogh Johannessen med kniven på strupen i sesongfinalen.

Der ble det dessverre en tung start med en runde på to over par, som gjør at han ligger helt nede på 42.-plass av 45 spillere.

Etter en knallstart på 2021-sesongen var Krogh inne i europatour-varmen i lang tid, men falt utenfor den viktige topp-20-plasseringen på Challenge Tour-rankingen tidligere i høst da han måtte stå over fire turneringer etter å ha skadet beinet på løpetur.

Krogh starter sesongfinalen på 23.-plass på tourens pengeliste med 63 874 innspilte euro – 4346 euro bak engelskmannen Andrew Wilson på den viktige 20.-plassen som gir «opprykk».

Ukens komprimerte startfelt i Spania skal spille om årets største premiepott på 450 000 dollar. Det betyr potensielt store svingninger på sammenlagtlisten, men Krogh må ha minst en 14.-plass alene for å ha en matematisk sannsynlighet for å klatre til topp-20 på rankingen. Han må imidlertid også passe seg for spillerne bak seg på pengelisten, og Krogh vil nok være avhengig av en plassering blant de ti beste for å ha mulighet til å rykke tilbake opp til europatouren, hvor han sist spilte i 2019.

Han trenger med andre ord en ordentlig snuoperasjon på fredag. I skrivende stund har han fem slag opp til topp-10.

Du kan følge utviklingen her.