Etter å ha kvalifisert seg til europatouren i en alder av bare 20 år var det knyttet store forventninger til Kristoffer Reitan i debutsesongen som proff i 2019. Dessverre har han de siste sesongene – som så utallige mange andre spillere før ham –  fått smertelig erfare hvor tøft livet som tourspiller kan være.

Det har det vært stadig lenger mellom oppturene på golfbanen, og midt i koronapandemien innrømmet Reitan overfor Norsk Golf at han hadde slitt psykisk etter formsvikten fordi han følte spillet hadde utviklet seg i gal retning.

Denne sesongen har det gått enda tråere for 24-åringen, som står med en 66.-plass som beste resultat på seks turneringer. Denne uken stod han opprinnelig oppført på deltagerlisten til Challenge Tour-turneringen Challenge de Espana, men rett før turneringen startet, forsvant navnet hans fra listen.

Torsdag kveld fikk vi forklaringen på et Instagram-innlegg, der Reitan fortalte at han nå tar en pause fra golfen:

(Artikkelen fortsetter under)

– Jeg har tenkt på dette lenge. Da har det ikke nødvendigvis dreid som jeg skal ta en pause, men mer om jeg har lyst til å spille golf i det hele tatt. Den følelsen har vært der i mer enn ett år, om ikke flere. Jeg føler ikke den gnisten og lysten til å slå de andre spillerne der ute, som kreves for å prestere på dette nivået, utdyper Reitan overfor Norsk Golf.

– Jeg har hatt noen oppturer her og der som har gjort at jeg har fått en liten gnist og som kanskje har bidratt til å utsette avgjørelsen, men så kommer realiteten ganske raskt tilbake når gnisten forsvinner igjen. Nå ønsker jeg å finne tilbake til den mer ungdommelige gleden jeg fikk av å spille golf som jeg hadde før. Den har nesten forsvunnet helt etter at golf plutselig ble jobben min, forklarer Reitan.

(Artikkelen fortsetter under)

Kristoffer Reitan var av mange regnet som et enda større talent som junior enn kompisen Viktor Hovland. Her fra seieren i Suzann Junior Challenge på Bogstad i 2013. (Foto: Benjamin A. Ward/Norsk Golf)

Han sier avgjørelsen er en kombinasjon av dårlige prestasjoner over lenger tid, at han ikke har følt at han har klart å utvikle seg, men også om måten han har tilnærmet seg golfen på:

– Jeg har alltid vært ekstremt hard mot meg selv, og forventningene mine til meg selv har vist seg ekstremt vanskelig å leve opp til, og de kan i tillegg være veldig selvdestruktive. På mange måter har jeg tatt turneringene jeg har spilt, altfor seriøst.

Reitan understreker at det er konkurransegolf han nå tar en pause fra, for han har ikke planer om å legge golfkøllene «på hylla» med det første:

– Det er turneringsgolfen jeg har satt på pause. Nå skal jeg forsøke å tilnærme meg golfen litt mer som en hobbygolfer, hvor målet er å ha det gøy og dra ut på golfbanen fordi jeg har lyst til å slå gode golfslag. Målet med pausen er å få tilbake gleden i golfen og gi slipp på alle forventningene og kravene jeg har på meg selv, så får jeg se hvor det fører meg.

– Jeg har ikke noe tidsperspektiv på det. Jeg skal ta tiden jeg trenger, så håper jeg konkurransesulten og «driven» gradvis kommer tilbake igjen.