Seriemesteren er bitt av golfbasillen – tok med seg simulator på treningsleir

Da Bodø/Glimt dro på treningsleir til Marbella, var det med en diger metallkoffert i bagasjen.

Publisert

I slutten av februar trosset seriemester i fotball, Bodø/Glimt, myndighetenes reiseråd, og satte kurs mot Marbella i Spania. Hensikten med oppholdet er å forberede seg til sesongen 2021 og klubbens første deltagelse i Champions league-kvalifiseringen noen sinne.

Turen, som ble drøftet med fotballforbundet og smittevernsmyndigheter i forkant, har skapt overskrifter i riksmedia, og flere andre eliteserielag har tatt avstand fra nordlendingenes valg om å reise utenlands i jakten på bedre form.

I tillegg til bedre treningsforutsetninger enn i Nordlandshallen, har laget spilt treningskamper. I Spania, som er definert som rødt land, er reisefølget satt under strenge smittevern- og karantenebestemmelser.

– Det er ikke helt sommerstemning værmessig. Vi er isolert inne på et hotell, så det er begrensa hva man får gjort. Det blir et par treninger om dagen, felles måltider, og så er det opp til hver enkelt hva man vil fylle dagene med. De fleste har med seg ting som playstation, iPad, og den slags. Og så har vi med golfsimulator, da, sier Patrick Berg, til Norsk golf.

Spurte på tull

Kanskje var det frykten for brakkesyke som fikk landslagsspillerne Berg og Marius Lode til å tenke kreativt før avreise.

– Vi fikk låne med oss en simulator før vi dro. Vi har med lerret, Trackman, og slagmatte. Projektor hadde vi selv. Vi tulla litt med Thomas Svendsen på golfsenteret i Bodø, for vi er jo der veldig mye. Da spurte vi om vi kunne ta med en Trackman som de har hatt stående. Vi spurte mest på tull, men så sa han at vi kunne låne den. Han pakka alt klart til oss i en stor sølvkoffert. Det er helt nydelig, sier Berg.

– Hvor mye golf blir det tid til?

– Det har blitt en del. Vi brukte et par dager på å få satt opp systemet og få tak i golfkøller, for det hadde vi ikke med. Siden det har det har det blitt en runde hver dag.

– Hvordan spiller dere?

– Personlig er jeg veldig glad i target practice-funksjonen på Trackman. Men vi har delt oss opp, slik at vi er fire som spiller om gangen. Det er litt bestball-variant. Det blir som regel som 18 hull.

– Alt er mulig

Det var daglig leder ved Bodø golfsenter, Thomas Svendsen, som tente på ideen om å sende med Glimt-spillerne en sølvfarget koffert i baggasjen.

– Et par dager før avreise var Berg og Lode innom kontoret mitt. De prata om at de grudde seg til å ikke få spilt noe golf mens de var i Spania, siden de må være i den bobla. Så pekte Berg opp på hylla der det stod en ubrukt Trackman, og spurte lattermildt om de kunne ta med den, gjenforteller Svendsen.

To dager senere var lerret, gressmatte og Trackman pakket og klar til tur.

– Her tenker vi at alt er mulig, og vi er utrolig takknemlige over at Glimt-spillerne har valgt oss som sitt golfsenter.

Inspirerer

Svendsen forteller om nesten daglige besøk fra den golfinteresserte gjengen.

– De fleste begynte for litt over ett år siden og er ofte å se her, med Berg og Lode som de ivrigste. De er her nesten hver dag etter trening. Det er lite fotballsnakk, men mest forbannelse over en dårlig slice eller en alt for svak putt. De er ekstreme konkurransemennesker, så det er utrolig gøy å se på at de kjefter opp hverandre og kjører meldinger.

Ifølge Svendsen er Glimt-spillernes nye interesse også til inspirasjon.

– De er store forbilder, og er til stor inspirasjon for de unge på senteret. Dette tror jeg bygger golfsporten ytterligere, og de er med og lyser opp viktigheten av å ha golfsentre over hele det ganske land.

Startet i jula

Berg er blant de ferskeste golferne. Ifølge Glimt-kapteinen (delt med Ulrik Saltnes) fikk golfinteressen seg en enorm boost i forrige sesong. Inn mot 2021 har det bare fortsatt.

– Det har vært litt i rykk og napp helt siden 2014/15, da var det noen amerikanere som spilte en del. Så har det tatt seg opp veldig i det siste. Jeg har kun spilt inne på simulator, så jeg har fortsatt ikke slått et eneste slag utendørs. Så det blir veldig artig når golfbanene åpner ute.

– Hvor mange er dere?

– Vi har en nysignert svenske med singelhandicap, Axel Lindahl, som er god. Det samme med Alfons Sampsted, fra Island. Vi begynner å bli en del, og det er en fin måte å inkludere nye spillere i en slik aktivitet. 

– Litt surt

Berg, som startet med golf rundt juletider, sier at det neppe vil bli anledning til å debutere med gress under golfskoene under treningsleiren.

– Ikke slik det ser ut nå, for vi får ikke lov til å forlate hotellet. Jeg tror jeg kommer til å få litt sjokk når jeg kommer ute, for jeg har ikke slått i høyt gress. På simulatoren begynner jeg å bli ganske bra. Det har blitt en god del timer på simulator. Så det skulle vel bare mangle at man begynner å se litt fremgang.

– Men det er fotball som er hovedgeskjeften på treningsleiren, og ikke golf?

– Ja, heldigvis. Men det blir noen timer golf i løpet av tida her nede. Hadde det vært vanlig tid, og ikke korona så hadde vi vært ute på banene her omkring. Det er mange baner i umiddelbar nærhet. Det var litt surt da vi kjørte fra flyplassen til hotellet, med golfbaner på rad og rekke som vi ikke kan spille på.

Fra fotball til golf

Berg og kompani er ikke de første fotballspillerne som har fattet interesse for fotball. En del handler nok om kultur og smitteeffekt – pun intended – men Berg, som bare har spilt i noen få måneder, tror det er flere ting som er overførbart fra fotball til golf.

– Det er ganske mye. Å hente kraft fra hofta når man slår en golfball er litt som å skyte en fotball. Jeg føler det er ganske likt. Så merker jeg at man trenger å konsentrere seg om hvert eneste slag på golfbanen. På fotballbanen går det litt mer naturlig. Når jeg skal slå golfball kreves det ekstra konsentrasjon. Det er sikkert noe man kan ta med seg tilbake til fotballen også; å konsentrere seg om hvert eneste spark på ballen. Det kan øke presisjonen.

– Er det en fare for at golfinteressen kan gå det dere leverer på banen?

– Nei, det tror jeg ikke. Det er sunt å ha noe å koble av på. Vi tenker mye fotball og lever som fotballspillere 24/7. Det blir mye fotball, og det er sunt å koble av med noe annet i noen timer.

– Så motstanderne i Eliteserien 2021 kan ikke regne med at dere blir enklere å slå denne sesongen?

– Nei, det vil jeg ikke tro. Det er vanskelig å si hvordan vi gjør det i ny sesong, men jeg tror ikke det er golfspillinga som gjør det lettere å slå oss. Vi har en veldig fin golfbane i Bodø. I fjor spilte de i hvert fall et par ganger i uka. Så det tror jeg vi skal få til også i år.

Best og verst

Ifølge Berg har golferne fått låne et møterom på hotellet der det er høyt nok under taket til å slå seg løs uten fare for store ødeleggelser.

– Vi har ikke ødelagt noe ennå, og vi får håpe det holder seg slik.

– Hvem er den dårligste taperen?

– Si det. Personlig har jeg ikke klart å bli sur ennå, for jeg har ikke så høye forventninger. Kanskje Marius Lode, han kan bli irritert når han slår flere dårlige slag på rad, sier Berg.

– Hvem har den vakreste svingen?

– Ulrik Saltnes. Han er veldig teoretisk i sin tilnærming i spillet. Han ser mye video, og leser mye teori. Han har en fin golfsving, det skal han ha. Han har fokus på å bli bedre, og vil gjøre det på riktig måte samtidig.

– Treneren deres, Kjetil Knutsen, er kjent for å være åpen for nye tilnærminger i treningshverdagen for å bli enda bedre, hva syns han om dette?

– Han har ikke sagt noe på det, annet enn at han reagerte på at vi tok med en golfsimulator helt hit til Spania. Det tror jeg ikke han hadde sett for seg.

Powered by Labrador CMS