Hovland startet turneringen med en stabil runde på par, bestående av én birdie, kun én bogey og hele 16 par, og deler foreløpig 26.-plassen, fem slag bak lederen McIlroy.

Les også: Hovland før PGA Championship: – Jeg trengte pausen

Hovland, som slo ut på banens tiende hull, startet runden med fem strake greentreff før dagens første ordentlige test kom på det 15. hullet etter at han misset utslaget i fairwaybunkeren. Derfra kunne han bare pitche seg 75 meter frem, og etter et upresist innspill stod han overfor en seks meter lang par-putt. Den klarte han heldigvis å senke, og med ytterligere tre par på hull 16 til 18, rundet han på par.

Etter å ha slitt med å komme til de virkelig gode birdiemulighetene på de første ni startet Hovland back-nine med å misse en kortputt for birdie på hull 1. Han svarte imidlertid raskt med dagens første – og eneste – birdie på hull 2 med en nydelig putt fra syv meter. På det neste hullet misset han dessverre en ny kort birdieputt, før han falt tilbake til par igjen med bogey på hull 4 etter et utslag i vannet.

På hull 5 forspilte han nok en god birdiemulighet med en misset kortputt, og med par på de resterende hullene ble fasiten til slutt på 70 slag.

Til tross for de missede kortputtene i innspurten senket Hovland nok lange putter til at han fatisk tjente slag til resten av feltet på greenene. Det gjorde han også i alle de andre statistiske kategoriene – inkludert nærspillet, som har vært akilleshælen hans så langt i år. Han reddet par fire av de fem gangene han bommet green, noe som lover veldig godt for fortsettelsen for en av tourens aller beste «ball-strikere».

(Artikkelen fortsetter under)

Rory McIlroy leder PGA Championship med fem under par. Hans spillepartnere Tiger Woods og Jordan Spieth ligger henholdsvis fem og to over. (Foto: Getty Images)

Dagens mann på Southern Hills så langt har utvilsomt vært Rory McIlroy, på tiårsjubileet for hans første PGA Championship-seier. McIlroy har ikke vunnet en majorturnering på nesten åtte år, og altfor ofte de siste årene har det vært torsdags- og fredagsrundene som har stukket kjepper i hjulene for ham.

I dag var historien en helt annen for nord-iren, som kombinerte monsterdrive etter monsterdrive med en samarbeidsvillig putter. Da er det få som klarer å hamle opp med ham, og sluttresultatet ble hele syv birdier, to bogeyer og resten par.

Runden på fem under par er hans laveste åpningsrunde i en major siden han vant U.S. Open på Congressional i 2011 og gir ham en ledelse på ett slag over amerikanerne Will Zalatoris og Tom Hoge.

(Artikkelen fortsetter under)

I motsatt ende av leaderboardet ble det dessverre en tung start for Tiger Woods, som er i aksjon for første gang siden comeback-turneringen i The Masters for en drøy måned siden. Åpningsrunden startet lovende med birdie for den levende legenden, men etter å ha rundet på par møtte han veggen på back-nine med fem bogeyer. Med +4 for dagen ligger han foreløpig på 100.-plass.

Leaderboard