pga championship//

Tilfeldigheter unna seier: – En helt spinnvill avslutning

På en magisk major-søndag viste Viktor Hovland hvilken fantastisk golfspiller han er, og var marginer unna sin første seier i en av de fire største turneringene. 

En skuffet Viktor Hovland takker amerikanske Bryson DeChambeau for en spektakulær runde med golf.
Publisert Sist oppdatert

Etter mange måneder med sinne, frustrasjon og kanselleringer av turneringsplaner for å jobbe med svingen var Viktor Hovland plutselig tilbake der han hører hjemme. Blant verdens absolutt beste golfspillere.

En driver som var programforpliktet til å finne kortklipte fairwayer, lange jern som landet silkemykt akkurat der de skulle og en putter som var stilt inn riktig hva gjaldt både retning og hastighet. 

Dét er en god oppskrift på å kjempe om seiere i store golfturneringer.

Ellevill golf

Verdensstjernene, med Schauffele, DeChambeau og Hovland i spissen, vartet opp med ordentlig TV-vennlig golf søndag kveld. Da de to sistnevnte hadde gjort unna ti hull var alle tre fortsatt bogeyfrie og -4 for dagen.

Norges beste herregolfer åpnet med å redde nok et par på hull 1,  nye par på 2 og 3, før han misset en kort birdiemulighet på hull 4. Så satte nordmannen fyr på Valhalla. 

Først med en nydelig seksmetersputt for birdie på dagens femte hull. Deretter fikk han det 450 meter lange sjette til å se fryktelig enkelt ut, før han satte en ny drøy seksmeter på hull 7. «Dessverre» for Hovland var amerikanerne med på notene.

Oslo-gutten noterte seg for par på hull 8 og 9, før han endelig skulle få has på hull 10 (par 5, 590 yards). Etter nok et perfekt utslag klemte han til med treerwooden fra drøyt 250 meter, rullet fem meter over green og gjorde som han skulle med nærspillet. 

Fyrverkeriet ville ingen ende ta

Det snakkes høyt og mye om hvor tøft det er å spille «backnine på søndag» i major-turneringer. Det så ikke ut til å prege herrene på toppen av leaderboardet.

Med unntak av en svak bogey fra Schauffele på hull 10 (som han ristet av seg med birdier på 11 og 12), holdt trioen i tet en oppvisning vi sjeldent har sett maken til. Kombinert gikk de tre 18(!) under par, og distanserte seg fra resten av feltet.  

Den tidligere Oklahoma State-eleven gjorde par på 11, men fikk både 12 og 13 til å se såre enkle ut. -6, men fortsatt ett slag bak lederen, og likt med spillepartner DeChambeau. 

Marginene feil vei

Fire par fra 14 til 17, etter å ha vært langt nærmere birdie enn bogey, gjorde at Oslogutten fortsatt befant seg ett slag bak Schauffele før årets andre major skulle avgjøres på Valhallas siste hull. 

Og der DeChambeau hadde mer enn flaks på hull 16, da ballen spratt ut fra de høyreiste trærne etter en dårlig drive, fikk ikke nordmannen samme behandling fra golfgudene. Da Hovland kom frem til ballen sin etter et godt utslag, bekreftet caddie Shay Knight mistankene om gjørme på venstre side av golfballen.

Det fikk nevnte golfball til å fly høyre, som ga en 40 meters wedge opp bakken. De tre meterne for birdie ble for lange, og når DeChambeau satt sin putt, brast drømmen om Norges første majortittel.

Det var ikke annet å gjøre enn å klø seg i hodet etter andreslaget på hull 18.

Hovland misset også returen for par, uten at det hadde noe å si for plasseringen.

Kommentator Joakim Mikkelsen koste seg på jobb søndag kveld.

– Det var en helt spinnvill søndag fra første stund. Jeg ble vanvittig imponert av Viktor på alle måter, og måten han svarte på det Bryson leverte innledningsvis var helt rått. Spillet var klokkerent i alle faser, og han viser nok en gang at han er ypperste verdensklasse når ting sitter. Det er også utrolig sterkt mentalt å levere dette etter den perioden han har vært gjennom, sa Mikkelsen etter at maratonet i bua var over. 

Schauffele tok sin første

Xander Schauffele har slitt med å komme over målstreken i store turneringer, og har fått merkelappen som den evige toer. 30-åringen trengte birdie på det 72. hullet, og taklet presset mesterlig. Fra to meter gjorde han ingen feil, og kunne slippe jubelen løs etter å ha ledet turneringen, med svært få unntak, hele uken.

Det ble Schauffeles åttende seier, og første i major-sammenheng. 

En emosjonell og lykkelig major-vinner.

Se ledertavle

Norsk Golf skrev at Viktor Hovland skulle tilbake i aksjon i neste ukes Charles Schwab Challenge, men nordmannen trakk seg fra turneringen etter søndagens avslutning. Den yngste halvdelen av «Bryan Bros», Wesley Bryan, tok plassen hans.

Powered by Labrador CMS