Bærekraft og golf//

Ønsker å inspirere andre: – Det krever tid og innsats

For ett år siden bestemte Haga Golfklubb å legge om til en mer bærekraftig driftsmodell. De startet med å rydde opp på hjemmebane. 

Andreas Thorp (t.v.) og Arne Fjogstad ønsket å gjøre endringer på Haga. De fikk hjelp av Bente Åsen Sørum (i midten) og Ragn Sells.
Publisert Sist oppdatert

For omtrent ett år siden satt Andreas Thorp og Arne Fjogstad og diskuterte avfall. Som ansatte i Haga Golfklubb i Bærum visste de begge at klubben produserte altfor mye av det, og at søppelet ikke ble håndtert på riktig måte. Men å vite hvor alt sammen skal, og hva som er den mest bærekraftige måten å behandle det på, var lettere sagt enn gjort. 

Derfor tok kontakt med et av Norges ledende avfallsselskaper, Ragn Sells. 

– Det første vi måtte gjøre var å skaffe oss kompetanse. Derfor startet vi med å få på plass en avtale med Ragn Sells og få den hjelpen vi trengte for å vite hvor vi skulle begynne, forteller Andreas Thorp. 

Andreas Thorp, sportsjef på Haga GK.

Deretter begynte arbeidet med å kartlegge hvor klubben kunne forbedre seg når det gjaldt forsøpling, avfall, miljø og bærekraft. I løpet av kartleggingen fant de ut at Haga produserte 17,5 tonn med restavfall i fjor. 

– Da vi fikk se tallet ble det klart at det skulle ned til under ni tonn, helst enda mindre, forteller Thorp. 

Dessuten hadde klubben mye diverse avfall de ikke visste hvor skulle hen, samt en problemstilling alle golfklubber sliter med - golfballer på avveie i naturen. 

Thorp og Fjogstad delte opp oppryddingsarbeidet i tre nøkkelgrupper:

 • Drift – Få oversikt og rydde opp alt på driftsavdelingen på en korrekt og bærekraftig måte, med hjelp av Ragn Sells. 
 • Golfballer – Innsamling av golfballer ute på banen, i vannene og i Øverlandselva, i samarbeid med Hold Norge Rent. 
 • Avfall på banen – «vanlige» søppelkasser på hvert hull ble byttet ut med færre miljøstasjoner på strategisk plasserte hull.

Startet med kulturendring

Resultatet etter én sesong med et økt fokus på disse problemene er positive. Mengden restavfall er senket til 6,3 tonn og utgjør kun 28 prosent av alt avfallet klubben produserer. De resterende 72 prosentene blir sortert og resirkulert hos Ragn Sells. I tillegg har de gjennom sesongen plukket opp omtrent 20.000 golfballer via Hold Norge Rent-dugnad og samarbeid med det svenske selskapet Golfballdivers.

Erfaringen Thorp, Fjogstad og resten av Haga GK har tatt med seg av denne første perioden er mange. 

– Det første vi gjorde var å orientere alle avdelingene i klubben og medlemmene om hva vi skulle gjøre, og ikke minst hvorfor vi skulle gjøre det. Det var viktig å formidle motivasjonen for å kunne inspirere til kulturendringen, forteller Andreas Thorp. 

Egen container for farlig avfall og miljøstasjoner laget av Yrkesskolen på Nesbru vgs. ute på banen var noen av tiltakene klubben innførte i våres.
Egen container for farlig avfall og miljøstasjoner laget av Yrkesskolen på Nesbru vgs. ute på banen var noen av tiltakene klubben innførte i våres.
Egen container for farlig avfall og miljøstasjoner laget av Yrkesskolen på Nesbru vgs. ute på banen var noen av tiltakene klubben innførte i våres.
Egen container for farlig avfall og miljøstasjoner laget av Yrkesskolen på Nesbru vgs. ute på banen var noen av tiltakene klubben innførte i våres.

Det var særlig viktig å få med seg medlemmene på laget, og der spilte Ragn Sells en viktig rolle.

– De var med på et medlemsmøte på starten av sesongen hvor de orientere om hvorfor og hvordan dette arbeidet skulle foregå. Ragn Sells var avgjørende i den fasen, utdyper han. 

Bente Åsen Sørum er markedssjef, og en av Hagas kontaktpersoner i avfallsselskapet. Hun bistår med ekspertise på bærekraft og mulige problemstillinger som kan oppstå ved avfallshåndteringen.

– Mange av avfallstypene betaler vi for da dette i våre øyne er verdifulle råvarer. Så i stedet for å ta ut av jordas ressurser kan vi bruke dette om og om igjen, sier Åsen Sørum. 

Ragn Sells sine miljøtips til golfere

 • Ta med deg gjennomsiktig plastpose som du kan ha avfallet ditt i under runden til du er på en avfallstasjon 
 • Ser du avfall på avveie, plukk også med deg dette underveis 
 • Plukk peggene opp etter deg – eller legg dem i boks på teestedet 
 • Ta med panten. Pantbare flasker gjør både deg og planeten litt rikere, du får panten og flaskene blir gjenvunnet i stedet for å havne i restavfallet. 
 • Kast hverken snus eller sneiper på banen – det er også avfall
 • Når du venter i kø, i stedet for å irritere deg, ha som mål å finne en eller to «lostballs» ved teestedet. 
 • Husk å forlate golfbanen «like fin som før» du kom 
 • Frukt og grønt er bra for både kropp og miljø 
 • Ta med så lite engangsemballasje som mulig 
 • Ta med egen drikkeflaske når du skal trene eller gå en runde – spar penger og miljøet 
 • Reis kollektivt om mulig 
 • Kjøp brukt der det er mulig, gi bort eller selg det du ikke selv bruker 
 • Arrangere byttekvelder på klubben eller blant golfvenner 

– Bare første steg

Haga Golfklubb vet at dette bare er det første steget i bygge en bærekraftig virksomhet. I tiden fremover kommer det til å dukke enda flere krav, lover og regler som vil påvirke golfklubber i Norge. Noen må man omstille seg raskt etter, mens andre kan man komme i forkjøpet av. 

– Det har lenge vært snakk om ny EU-lovgivning som vil forby bruken av noen typer sprøytemidler. Det er noe vi må tilpasse oss etter når den kommer, sier driftsleder Arne Fjogstad. 

– Vann kommer også til å bli en diskusjon i fremtiden. Det har vi sett i år allerede, hvor vi enten har hatt for lite (slik som i tørkeperioden i juni journ.anm.) eller altfor mye (som under uværet Hans i august), legger han til. 

Dette er bare starten forteller Thorp (t.v.), Fjogstad og Åsen Sørum.

Å bytte ut maskinparken med elektriske og autonome varianter er også en prosess mange klubber står i om dagen, også Haga GK. På global basis er det et av de mest effektive tiltakene golfklubber kan gjør for å kutte klimagassutslippene sine. 

– Det krever tid og det krever innsats. Men det er den veien det kommer til å gå, sier Fjogstad om den grønne omstillingen. 

– Men man må huske at maskinene også skal gjøre en god jobb, så de må fungere i lengden. 

Powered by Labrador CMS