The Open Championship//

Overraskelsesmannen Harman vant The Open

Stjernene måtte få alt til å stemme for å ta igjen Brian Harman (36) i sisterunden av The Open Championship. Istedenfor var det amerikaneren som hadde marginene på sin side da han vant sin første major-tittel.

Brian Harman (36) fikk endelig drømmen om en major-tittel oppfylt.
Publisert Sist oppdatert

HOYLAKE (England): Med en fem-slagsledelse ned til nærmeste konkurrent var det nesten bare Harman selv som kunne gjøre noe for å skape spenning på den siste dagen av The Open Championship.

Allerede før han hadde gått ut var det spillere lengre ned på ledertavlen som gjorde tegn til bevegelse. Rory McIlroy gjorde tre birdier på de første fem, østerrikeren Sepp Straka rullet raskt i to fugler og Tom Kim fikset eagle på det femte hullet.

Harman selv åpnet noe nervøst og fikk bogey både på hull to og hull fem. Plutselig lå det an til spenning på toppen av tavlen, slik mange golffans ønsker når store turneringer skal avgjøres.

Istedenfor skrudde han om og svarte med to birdier på rad på hull syv og åtte. Gapet til jegerne bak var igjen blitt til fem slag, og Harman så seg nærmest ikke tilbake.

Da en ny blemme kom på hull 13, svarte han igjen med to nye birdier på rad, og de resterende hullene ble nærmest en paradasjemarsj i regnet som omsider hadde funnet frem til Hoylake.

På vei opp den 18. fairwayen tok han i mot applausen fra titusenvis av mennesker på fullsatte tribuner. Innspillet på det avsluttende par 5-hullet gikk i bunkeren, men da han nok en gang klarte å komme seg nærme nok til å redde par, var det bare å høste fruktene av arbeidet sitt.

Under én prosent sjanse

At det var Brian Harman som mottok «The Claret Jug» og tittelen «Champion Golfer of the Year» var det veldig få som hadde regnet med. Ingen eksperter hadde han i nærheten av toppen i sine forhåndsvurderinger.

Hadde du satset en hundrelapp på ham før turneringen startet, hadde du sittet igjen med over ti tusen kroner nå. For i følge flere bettingselskaper var sannsynligheten for en Brian Harman-seier på godt under én prosent.

På det 72. hullet reddet Brian Harman nok en par på veien i å sikre seieren i The Open Championship.

Hovedpersonen selv innrømmet i pressekonferansen lørdag at han har drømt å holde trofeet, men ikke forventet å vinne det.

– Man hadde vært dum om man ikke så det for seg, og jeg har drømt om å finne major-turneringer hele livet. Det er hele grunnen til at jeg jobber så hardt, hvorfor jeg trener så mye og hvorfor jeg ofrer så mye som jeg gjør, fortalte han da.

Nå har drømmen gått i oppfyllelse.

Brennhet putter

Å vinne major-turneringer er det aller vanskeligste man kan gjøre i golf. I fire runder på rad, mot verdens beste golfspillere, må spillet sitte. Og som mange golfere vet, kan man tjene slag på greenen.

Det gjorde absolutt Brian Harman denne uken. I løpet av fire turneringsrunder tjente han utrolige 11,58 (!) slag i forhold til resten av feltet med putteren i hånden.

I tillegg til å takke publikum, kan Harman rette en takk til våpenet han holder i sin venstre hånd.

Det er en soleklar førsteplass på den statistikken. Som prikken over i-en hadde han ingen tre-putter i løpet av 72 hull på Royal Liverpool.

Hans foretrukne våpen på det kortklipte gresset er forøvrig en TaylorMade Spider OS CB-putter fra 2016.

Rahm, Day og Kim i toppen

Selv om det ikke ble jevnt til siste slutt, ble det hard konkurranse om de siste topp-plasseringene. Til slutt endte Jon Rahm, Tom Kim, Jason Day og Sepp Straka opp med å dele andreplassen på scoren –7.

Nordmannen Viktor Hovland endte til slutt på delt 13. plass, med blant annet Henrik Stenson og Hideki Matsuyama.

I løpet av denne Open-uken var det forøvrig hele 261,180 tilskuere tilstede samlet over alle dagene. Det er ny rekord for en Open Championship hvor St. Andrews ikke er vertskapsbane.

Se hele resultatlisten her

Powered by Labrador CMS