REISE//

Reisetips: Sotogrande – solkysten på øverste hylle

Innenfor en radius på få kilometer finner du tre av Spanias beste baner. Og mer enn det.

En sen kveldstime blant grønne trær og hvite klubbhus på La Reserva Club er en magisk opplevelse.
En sen kveldstime blant grønne trær og hvite klubbhus på La Reserva Club er en magisk opplevelse.
Publisert Sist oppdatert

Det er tid for å nyte sol, sommer og norske baner. Men høsten kommer fort, og skal du sikre deg rimelige flybilletter når banene stenger her hjemme igjen, er det på tide å tenke golfferie allerede nå.

Mange drar til Spania for å forlenge golfsesongen. Og den stor trafikken til nordmenns «andre hjemland» forteller sitt. Sol og golf går ikke av moten – selv om deler av Costa del Sol har gjort nettopp det.

Den gode følelsen

Personlig er vi nemlig ikke spesielt glad i de mest folksomme og trafikkerte områdene rundt Marbella og Puerto Banús. Båtene er blitt for store, prisene for høye, helikoptrene for mange og lommebøkene for fete.

Derfor er det godt å kjøre noen ekstra kilometer mot Gibraltar og Spanias sørvestre hjørne, forlate Andalucias høye puls og føle roen fra Cádiz.

I Sotogrande finner du ikke bare stillheten du måtte savne i Marbella. Her hører du plutselig dine egne hjerteslag, ikke bassen fra nærmeste diskotek. Og hat-tricket av golfbaner er for livsnytere og solelskere som setter pris på – og vil betale for – det lille ekstra.

Sotogrande byr på ro og stillhet på den ellers så travle spanske solkysten.
Sotogrande byr på ro og stillhet på den ellers så travle spanske solkysten.

Her, på Spanias odde mellom Middelhavet og Atlanterhavet, finner du godbitene Real Club Valderrama, Real Club de Sotogrande og La Reserva Club. Men la det være sagt med en gang: Det er ingen billig fornøyelse.

Med dagens eurokurs vil tre greenfees på de nevnte banene tømme kontoen din for over 10.000 kroner. Valderrama alene krever i 2023 en greenfee på 500 euro for 18 hull eller 850 euro for hele dagen. Kongens gamle klubb, Real Club, gjør et innhogg på 300 euro. På La Reserva slipper du unna med halvparten.

For mange er slike utlegg for golf helt utenkelig. Andre «samler» på minneverdige baner, og ser på opplevelsene som en investering for livet. Og du vil neppe glemme en tur til Sotogrande.

Hull 15 på Valderrama er selvsagt i like god stand som banen ellers.
Hull 15 på Valderrama er selvsagt i like god stand som banen ellers.

Førsteklasses golf

Real Club Valderrama, Ryder Cup-banen fra 1997, byr på en innholdsrik proshop, en delikat range med ballpyramider og førsteklasses service. I sum: en unik opplevelse.

Banen i seg selv er av så høy standard at du vil få dårlig samvittighet når du slår opp en torv. En av de store utfordringene her er å navigere mellom de majestetiske, eldgamle eiketrærne.

Mobiltelefoner og kameraer er strengt forbudt, mens det er obligatorisk å ha med seg en caddie. Første ni regnes som noe lettere enn siste ni, men et godt råd: Lytt nøye til caddien fra første stund.

Valderrama har male fairwayer, raske greener og flere blinde hull som virkelig tester ferdighetene dine. Det skal godt gjøres å manøvrere seg rundt her uten å forme slagene – draw og fade, høy og lav ballbane – og det ligger ikke for oss alle...

Real Club de Sotogrande er enklere i så måte. I det flatere landskapet nede mot Middelhavet handler det mer om å holde ballen i spill rundt vann og på bredere fairwayer. Med sin klassiske arkitektur tar denne golfklubben deg tilbake i tid. Banen er designet av selveste Robert Trent Jones Senior og ble ferdigstilt i 1964. Totalinntrykk: En harmonisk opplevelse.

Det 16. hullet på La Reserva Club.
Det 16. hullet på La Reserva Club.

La Reserva Club, som ligger i tilknytning til et større eiendomsprosjekt, er også en opplevelse fra øverste hylle. Fra de sju tomtene på toppen, passende nok kalt Seven, har du panoramautsikt over banen, områdene rundt og havet hele veien til Afrika. Banen er designet av Cabell Robinson og er selvsagt både vakker og i topp stand.

PS! Synes du prisen for det nevnte hat-tricket av baner er for stivt, men likevel vil oppleve Sotograndes søte stillhet, er det løsninger for det også.

I det samme landskapet som sine mer berømte søstre byr Almenara på førsteklasses golf til en greenfee på 80 euro. Banen består av tre 9-hullssløyfer med store høydeforskjeller og sjenerøse fairwayer.

Og skal du først spille her, anbefaler vi å bo på det tilhørende femstjerners SO-hotellet, med fantastisk utsikt over Sotogrande, 152 delikate rom, spa-senter og tilhørende restauranter.

SO Sotogrande passer like godt for to som familien.
SO Sotogrande passer like godt for to som familien.
Powered by Labrador CMS