Slik spilles Hauger

Landslagstrener Øyvind Rojahn går gjennom golfbanen på Hauger hull for hull og forklarer hva som blir spillernes taktikker denne uken.

Publisert

Golf handler ikke bare om å slå langt og presist. Taktikk og planlegging er også en viktig del på veien til toppen av leaderboardet. Landslagstrener Øyvind Rojahn som torsdag går caddie for Elias Bertheussen, foreslår spilletaktikk på Hauger under Norwegian Challenge. Da de norske spillerne var ute på treningsrunde og gjorde sine forberedelser, blåste det kraftig fra sørvest. Tirsdag ble treningen avbrutt av regn og torden, men onsdag kunne spillerne spille banen igjen, dog under svært fuktige forhold.

Da spillerne slo ut torsdag morgen er Hauger Golfbane badet i sol. Værmeldingen for  torsdag og fredag sier svak vind fra nord.

– Vinden betyr mye på Hauger, og vil påvirke de fleste hullene og valgene spillerne vil gjøre, sier landslagstreneren.  Etter treningsrunden mandag var de norske spilleren litt usikre på hva som er riktig strategisk valg.

– Utslagene er veldig viktige her. Er man god fra tee genereres mange muligheter, sier Øyvind, og legger til: – Det er også en utfordring å kjenne greenområdene og være på riktig side av flagget. 

Hull 1 Par 4 343 m

De fleste vil slå ut med treerwood eller driver og lande på 225 – 230 m – innspill på  ca 100 m front av green. Over første bunker og kort av neste bunker. Spillerne må passe opp for høyre side på innspillet der det heller fra green mot vannhinder. 

Hull 2 Par 4 335 m

Dette er et interessant hull som kan sees fra klubbhuset.  Noen vil gå for green med driver hvis det er medvind. Andre vil slå ut og ha 80 – 100 meter inn avhengig av sin egen favorittavstand. Noen farer lurer dersom du går for green: Out of Bounds til høyre og vann venstre. 

Hull 3 Par 5 444 m

Kort par 5. Her vil spillerne slå ut med 3-spoon eller driver. Alle vil gå for green på to hvis utslaget er bra. Dette er et hull med mulighet for eagle. 

Hull 4 Par 3 151 m

Kort par 3, Vanskelighetsgrad avhengig av hvor pinnen står. Det blir vanskeligste hvis pinnen står nær høyre greenkant. Spillerne må være litt forsiktige, så ikke ballen triller av greenen som heller bratt nedover og out of bounds.

Hull 5 Par 5 524 m

Alle slår ut med driver, men det er vanskelig å sikte, for man ser ikke landingsområdet.  Siktepunkt er til venstre for strømstolper i horisont. Langt utslag – green på to, andre må legge seg på favorittavstand på rundt 100 m, bunkere gjør at de ikke vil legge seg nærmere. Et hull med mulighet for eagle.

Hull 6 Par 4 369 m

Tror de fleste kommer til å være aggressive med driver i motvind, og en 3’er over hjørnet hvis det ikke er vind, fordi de ønsker kortest mulig innspill fordi det er smalt og presisjon kreves. Under treningsrunden holdt flere på å slå out of bounds. Viktig å huske på at skruen forsterkes i motvind.

Hull 7 Par 3 192 m

Hullet har 23m høydeforskjell Spillerne må trekke fra 15 m på lengden. Spennende dersom det blåser, da valg av kølle er vanskelig, nettopp pga. høydeforskjellen.  Her vil sannsynligvis flere forkjellige utslag benyttes fra runde til runde.

Hull 8 Par 4 321 m

Her er det to muligheter: Man kan drive kort av green og legge seg opp til wedgeavstand med jern. I medvind vil noen kunne drive green, som Tage gjorde på innspillsrunden mandag. Green  veldig vanskelig fordi den har flere plan med merkbar høydeforskjell, pluss at greenen heller mye opp /ned.

Hull 9 Par 4 370 m

Lite hokus pokus dersom utslaget er bra, driver på fairway, fra 9-jern til sand wedge inn på green. 

Hull 10 Par 4 338 m

Her er det også to taktiske valg. Det ene er å slå med  driver så nær green som mulig, eller  man kan velge jern/hybrid til en komfortabel avstand. Vind fra nord vil gi ekstra hjelp. 

Hull 11 Par 4 400 m

Dette hullet vil være et av de vanskeligste på banen med vind fra sørvest.  Utfordringen ligger i å få et langt innspill hvis man ligger i nedoverbakke og må slå ballen opp på den opphøyde green. Dette vil endre seg hvis banen tørker og vinden snur. Det var for vått for rull mandag, og siden har det regnet så det er fortsatt lite rull å hente. Slår man et dårlig andreslag, kommer farene nærme, mao. Presisjon!

Hull 12 Par 3 186 m

Dette er et vanskelig par 3 med tanke på lengde. Det er 176 m til forkant av green, og greenen er 30 m. Her står spillerne skjermet for vind på utslaget, og da kan det være en utfordring å beregne vind, fordi det er vanskelig å tenke seg hvor mye det blåser lenger frem når man selv står i le.

Hull 13 Par 4 437 m

Dette er nok et av de vankeligste hullene på Hauger.  Det blir litt lettere med medvind, hvis vinden kommer fra sørvest.  I motvind er dette et monsterhull.  Det har også et krevende greenområde, der upresise innspill gjør at ballen fort renner ned til venstre.

Hull 14 Par 5 507 m

Litt avhengig av vind, mange kan nå inn på to , les: de som slår langt. De som ikke når green på to, legge seg opp enten foran bunker eller mellom bunker og green, avhengig av hva man liker.

Hull 15 Par 4 439 m

Dette hullet er krevende fordi det er langt. Bunker til venstre er  i spill på utslaget, og det fordrer presisjon på langt innspill for å få par eller bedre.

Hull 16 Par 5 481 m

På dette hullet nådde Knut Børsheim greenen mandag. Et godt resultat her krever to gode slag. For de forsiktige er lay up på fairway 80-90 m til forkant. Det er ikke så enkelt hvis flagget står bak på green. De offensive vil legge seg mellom den tykke gresshaugen på venstre side og bunker. Noen når helt inn til green på ett slag fra fairway.

Hull 17  Par 3 177 m

Hullet er et mellomlangt par 3. Greenen ligger litt høyere og  er derfor litt vanskelig visuelt, men det bør ikke by på store problemer for Challenge-spillerne.

Hull 18 Par 4 360 m

Her vil mye avgjøres, så dette er et spennende hull som  også kan sees fra terrassen/klubbhuset. Det er ikke så krevende utslag, men presisjon er påkrevet på innspillet. Greenen er krevende, hvis det ikke regner blir greenen raskere enn treningsrunden mandag. Hull 18 blir omspillhull.

Powered by Labrador CMS