Test deg selv: Kan du disse reglene?

Det er mye rart som kan skje ute på banen. Og det finnes som regel en regel for alt.

Publisert

Golfreglene er ikke alltid så enkle å praktisere. Vi får stadig spørsmål fra leserne, og med hjelp av golfforbundets regelekspert, Thore Wilhelmsen, finner vi fram til svarene. Har du et regelspørsmål? Send det på e-post til redaksjon@norskgolf.no

Her er seks nye spørsmål. NB! Du finner svarene nederst i artikkelen.

Spørsmål fra leserne

1: Jeg slo en ball ut i roughen som jeg ikke fant, og slo derfor en ny ball. Rett etter at jeg slo den nye ballen og gikk videre, fant jeg den opprinnelige ballen. Kunne jeg spilt videre på den opprinnelige ballen?

2: Mens vi lette etter min spillepartners ball i roughen, så jeg min egen ball (som lå på fairway) bli kjørt over av greenkeeperens gressklipper. Det sa «krrssjj» og det føk hvite biter overalt. På en av dem fant jeg tydelige rester av mine markeringer. Litt forfjamset lurte vi på om ballen måtte spilles som den lå, altså i 10 biter, droppes der den største biten lå, eller ca. midt i spredningen? Hva er riktig her, og er det fri-dropp?

3: Er det lov å starte på et annet hull enn hull 1 om det ikke er i konflikt med andre spillere på golfbanen?

4: Er det noen grense på hvor uspillbar en ball må være? Da jeg spilte for noen uker siden fant jeg ballen min i skogen, liggende ved siden av en rot og med mange trær mellom ballen og der jeg ønsket å slå. Jeg ville «ta et straffeslag» og droppe den et mer gunstig sted, men spillepartneren min mente «den ballen kan du fint spille på». Hva er regelen her? Og hvor skal jeg eventuelt droppe i en slik situasjon?

5: Jeg bruker svært sjeldent hele baggen min, og har spesielt lite bruk for firer-jernet mitt. Det kommer oftere opp situasjoner hvor jeg tenker «her hadde det vært bra å være venstrehendt», og har resonnert meg frem til at firer-jernet skal få lov til å vike. Kan jeg bytte ut dette med en links-kølle?

6: Som alle andre hender det at jeg duffer, topper eller bare generelt slår en chip dårlig. Da velger jeg noen ganger å slå en chip til for å bevise for meg selv at jeg KAN få det til. Deretter plukker jeg opp «øvingslaget» mitt, og spiller videre på den originale. Er dette lov? Jeg forsikrer meg selvfølgelig om at ingen av spillepartnerne mine skal til å slå selv og jeg ikke forstyrrer dem.

Svarene

1: Nei, siden du hadde satt en ny ball i spill, er den opprinnelige ballen en feil ball.

2: I dette tilfellet er ballen flyttet av et fremmedelement (greenkeeperen). Da skal du plassere ballen tilbake der den lå (regel 9.7), men det er ikke så enkelt i dette tilfellet, når ballen er delt i biter. Da finner du frem en annen ball og plasserer den der den opprinnelige ballen lå, uten straff. Hvis du ikke vet eksakt hvor den opprinnelige ballen lå må du anslå stedet. Se regel 14.2.

3: I en turnering må du starte på det hullet Komiteen har bestemt, og spille hullene i den rekkefølgen Komiteen har bestemt. Ellers, i selskapsrunder/treningsrunder er det best å undersøke med klubben om det er mulig å starte på andre hull.

4: Det er spilleren, og bare spilleren, som avgjør om en ball er uspillbar, og du kan erklære en ball uspillbar hvor som helst på banen, unntatt i et straffeområde. Droppealternativene for uspillbar ball finner du i regel 19.

5: Ja! Så lenge du ikke har flere enn 14 køller i baggen kan du mikse mellom venstre- og høyrekøller.

6: Det du beskriver her er et treningsslag. Du kan ikke slå noen treningsslag mens du spiller et hull. Da bryter du regel 5.5a. Gjør du som du beskriver får du den generelle straffen (tapt hull i matchspill, to straffeslag i slagspill).

Powered by Labrador CMS