Titleist Tour-sesong med ny vri

Til helgen slår årets første Titleist Tour-turnering i gang på Sola GK. Det blir første gang turneringen spilles med to aldersklasser.

Publisert

Tiden der 13-åringer konkurrerer mot 30 centimeter høyere 19-åringer er nå forbi. Titleist Tour deles inn i to aldersinndelte klasser med tilpassede banelengder: 13-15 år og 16-19 år. 

Idrettssjef i NGF, Øyvind Rojahn sier til Norsk Golf at dette er for at juniorene skal konkurrere mot de som er like store og kommet like langt fysisk som seg selv.

Det er ikke rettferdig når en 13-åring konkurrerer mot en 19-åring som slår nesten 100 meter lengre Øyvind Rojahn

– Man skal lære seg å være i toppen, lære seg å vinne, og spille på baner som er tilpasset den alderen de er i. Det er en utviklingstrapp som er litt mer tilpasset, slik vi ser i mange andre idretter. Det gjør det mye enklere for en 13-åring å kunne komme inn å føle at de kan oppleve mestring. Det er ikke rettferdig når en 13-åring konkurrerer mot en 19-åring som slår nesten 100 meter lenger, forteller Rojahn.

Det blir også endringer i hvordan juniorene kvalifiserer seg til Titleist Tour-turneringene. Turneringsprogrammet for 2015 deles inn i tre perioder. Spillere som kvalifiserer seg til Titleist Tour gjør dette basert på prestasjoner over tid på nivået under, og får samtidig mulighet til å prestere over tid på Titleist Tour.

Dette står i kontrast til den tidligere ordningen, der man kunne kvalifisere seg til Titleist Tour på bakgrunn av en god turnering på nivået under, men samtidig risikerte å rykke tilbake igjen umiddelbart dersom man leverte en dårlig turnering på Titleist Tour.

For mange juniorer blir det nå vanskeligere å hoppe rett til Norgescup. Det vil ikke lenger være mulighet for juniorer som ikke har poeng på Titleist Tour til å kvalifisere seg direkte til Norgescup-turneringer.

Det stilles krav til at juniorer som ønsker å spille Norgescup i tillegg til vanlige kvalifiseringsprinsipper må ha oppnådd poeng på Titleist Tour U19 Order of Merit i inneværende sesong.

Inviterer foreldre til dialog

NGF sin mentaltrener-gruppe inviterer før helgens Titleist Tour-turnering på Sola til årets første av totalt tre foreldremøter, hvor de skal adressere «foreldrevett i golf». 

Vår anbefaling er å la de gjøre jobben selv, la barna lære og vokse av egne feil og valg Øyvind Rojahn

– Vi ønsker en fast arena for dialog med foreldrene, der vi kan samarbeide om å coache det som er deres barn og våre utøvere, og hvordan vi kommuniserer med dem. Vi vil få frem et budskap om langsiktig tenking, der individets utvikling er i sentrum. I stedet for at foreldre sitter ved middagsbordet og snakker med barna sine om en ting, og vi forteller dem noe helt annet ettpå, ønsker vi å samarbeide med foreldrene om å kommunisere et samlet budskap, sier Rojahn.

Han sier det viktigste på lang sikt er at spillerne motiveres til selvstendig tenking, der de selv styrer sin egen prosess.

– Som ung utøver er det lett å bli ledet av foreldre og gjøre det bra, men det slår fort tilbake når man blir litt eldre og du plutselig må stå på egne ben. Vår anbefaling er å la de gjøre jobben selv, la barna lære og vokse av egne feil og valg. Selv om det kan være veldig vanskelig ikke å gripe inn når man ser barnet sitt gjøre en feil ute på banen, lærer de best av egne feil.

– Vi foreldre er veldig ulike i hva slags mål de har for sine barn, og det er sikkert ikke alle som kommer til å være hundre prosent enige i våre tanker. Men de skal i hvertfall få vite våre tanker, og ha en dialog med oss rundt det. Vi håper vi har noen innspill foreldrene kan dra nytte av, og de har helt sikkert mange gode innspill vi kan lære av.

NGF har lansert et hefte adressert til foreldre og voksne generelt, der hovedbudskapet til «Framtidens golfforeldre» er kommunikason. Les mer her. 

Powered by Labrador CMS