Tom Selmer (50) satser på Europatouren

Drømmer om seniorenes europatour, på torsdag starter kvalifiseringen.

Publisert

Tom Selmer (50) har jobbet knallhardt i to år for å kvalifisere seg til europatouren for seniorer. Nå er han i Portugal for å slå mange nok birdier til å komme seg gjennom det trange nåløyet.

–Drømmen er å spille på europatouren, og jeg ser at målet er innen rekkevidde, sier Selmer til Norsk Golf.

Men først må han spille forkvalifiseringen, som er to runder på Pestana Silves golfbane i Algarve. Deretter venter fire runder på Vale Pinta fra 31. januar, og kun de fem beste i et felt på 72 spillere får kortet for europatouren. Ingen nordmenn har klart å kvalifisere seg for dette nivået for spillere som er 50 år og eldre.

Tom Selmer la bort golfkøllene etter å ha spilt noen turneringer på challengetouren og mislyktes i europatour-kvalifiseringen. Familien fikk førsteprioritet. I over åtte år var han borte fra konkurransegolf, før instinktet våknet igjen for to år siden.

–Da satte jeg meg tre mål, å vinne NM for seniorer, Order of Merit og kvalifisere meg til europatouren for seniorer. De to første målene klarte jeg i fjor, nå er jeg veldig sugen på å få spille i Europa, sier Losby-spilleren.

Lett runde på par

Søndag spilte han Silves for første gang, og gikk uanstrengt en runde på par. Spiller han slik torsdag og fredag i denne uka, bør han lett gå videre til finalerunden. De siste årene har et resultat på to over par etter fire runder holdt til kortet.

–Jeg vet at det kommer sterke navn og at nivået er høyt. Men jeg er svært godt forberedt, og skal bite fra meg. Klarer jeg det ikke i år, skal jeg trene enda hardere og prøve igjen neste år, lover Tom Selmer.

–Jeg har gjort alt som står i min makt for å være klar. Er jeg ikke god nok, har jeg full respekt for det, sier Selmer, og viser fram ei nitid ført treningsdagbok som forteller alt om slaglengde, køllehastighet, antall putter, fairway- og greentreff. Han har også sammenliknet egne målinger med snittet på Europatouren for seniorer og Champions Tour i USA, og ser at han ligger helt der oppe.

–Selv om jeg ikke har spilt disse banene i Portugal før nå, føler jeg at jeg kjenner dem godt. Jeg har studert baneguidene, vært på Google og spilt banene i hodet hver eneste kveld i måneder. Alt om køllevalg og strategi er notert. Det er bare hodet som kan stoppe meg, mener Selmer.

Mye morsommere nå

Under den første innspillsrunden søndag hadde han 16 greentreff og fant en trygghet som han mener vil være en stor styrke seinere i uka. Han skal spille banen to ganger til før alvoret braker løs.

–Det er en fantastisk bane. Men man må spille klokt og ikke prøve å være bajas, da kan banen fort spise deg. Jeg vil spille konservativt og heller ha litt lengde igjen til greenen enn å ta unødvendige sjanser, som fort kan føre galt av sted. Jeg jobber med positive tanker og vil ikke prøve å være tøff i trynet her. Mye er mulig på denne banen, men det er ikke fornuftig å ta de risikoene, mener Selmer.

–Har du større glede av golfen i dag enn da du satset for noen år siden?

–Mye morsommere, og mye mer uanstrengt. Golf skal være gøy, jeg er like blid etter et dårlig slag. Det nytter ikke å kaste køller, banne og skrike og la adrenalinet sprute. Jeg vil alltid gjøre noen feil, det gjør alle, men det går an å legge dette bak seg og gå videre med nytt pågangsmot. Nå spiller jeg med seniorer, folk med livserfaring, vi har fornuftige ting å snakke om underveis og har det moro sammen.

Tom Selmer har lang idrettserfaring med solide prestasjoner både innen fotball, håndball og squash. Golf startet han først med da han var 26 år. I løpet av 16 måneder gikk han ned fra 36 til 0 i handicap, da bodde han i Spania, trente 10-12 timer hver dag og satte seg svært høye mål.

Penger også på seniortouren

–Hvilke deler av spillet kan du fortsatt forbedre?

–Teknikken stoler jeg på, det tar vanvittig mye tid å begynne endre på detaljer i svingen. Jeg terper mye på nærspill og putting, har nok slåtty 2-300 slag med wedgene hver dag. Jeg skal sette 100 putter på en drøy meter, bommer jeg den 99. må jeg begynne på nytt igjen. Ennå må jeg bli flinkere til på jobbe med hver enkelt putt, tørre å sette den på ei linje fram til hullet, sier Selmer.

Han vet at det er små marginer som vil avgjøre hvilke fem som får kortet for neste års seniortour i Europa. Det kommer meritterte spillere fra alle verdenshjørner.

–Noen har prestert på høyeste nivå og tar det kanskje for gitt at de skal dominere under kvalifiseringen. Det kan fort straffe seg. Jeg har trent som en toppidrettsutøver og er veldig klar, for jeg har en sterk drøm om å få spille europatouren. Jeg har støtte fra gode folk og sponsorer, og ikke minst ei kone som virkelig oppmuntrer meg og ser hvor mye dette betyr for meg, forteller Tom Selmer.

I 2016-sesongen ble det spilt 14 turneringer på Europatouren for seniorer. Tom Selmer har sjekket resultatene og funnet ut at et snitt på par ville gitt rundt 700.000 kroner i inntekter.

–Men først og fremst er det konkurranselysten og gleden ved å spille golf som driver meg. Jeg vil se hvor langt jeg kan nå. Mislykkes jeg, kan jeg i hvert fall sitte i godstolen som 70-åring og si at jeg prøvde. Jeg har full respekt for banene og spillerne, men vil være skuffet om jeg ikke kommer videre fra forkvalifiseringen. Jeg tror det er tøffere å komme inn på europatouren enn å bli der, sier Tom Selmer, som har første konkurransedag torsdag 26. januar.

Powered by Labrador CMS