Golf hele året//

Vil åpne Nordens første flombelyste bane: – Unikt 

Noen steder i landet kan man i teorien spille golf hele året – om det ikke var for dagslyset som forsvinner i vintermånedene. Det vil Sandnes GK og Bærheim Golfpark gjøre noe med. 

Slik kan golfbanen i Sandnes se ut allerede neste høst.
Publisert

– Vi mener det er spennende, nyskapende og unikt. 

Det sier Ådne Stensland, daglig leder i selskapet Golf Management som driver Bærheim Golfpark, hjemmebanen til Sandnes GK. 

Nylig annonserte klubben sine planer om å bygge flombelysning rundt én av sine nihulls-sløyfer. Det vil potensielt gjøre golf til en helårsidrett og dermed utvide golfsesongen betraktelig. 

– Da kan man enkelt spille i fra oktober til januar, men i tillegg vil  man kunne spille langt ut på kveldene og ikke være like avhenging av dagslys i høstmånedene. Ved frost vil banen fortsatt være stengt, utdyper han. 

Ådne Stensland, daglig leder i Golf Management.

Det er ikke mange land i verden hvor man kan spille golf under flombelysning. Det er noen golfklubber som har introdusert muligheten de siste årene, men i skrivende stund er Tyrkia nærmeste mulighet. 

Dermed vil dette ikke bare være unikt for Norge, men for Europa som helhet. 

– Dette er noe vi har sett på i noen år, og nå er tiden endelig kommet. Vi har startet prosessen med å få økonomisk støtte fra næringslivet og sendt inn søknader til kommunen. Vi ser muligheten nå, og kan få dette realisert, sier han. 

Opptil 20 meter høye master

Planen er å installere omtrent 22 master som er mellom 18 og 20 meter høye. På hver av dem vil det monteres tre-fire lysarmaturer. 

– Da blir det noen-og-sytti lysarmaturer til sammen.

Det skal forhåpentligvis bli nok for å belyse de siste ni hullene på Bærheim Golfpark. 

– De hullene er strategisk plassert i midten av anlegget, så da vil flomlysene peke inn mot dem. Det vil også gjøre det noe enklere å installere ved at vi slipper å trekke så mange strømkabler rundt hele banen. Og siden det er roboter på alle hull finnes det allerede strøm over alt, forteller Stensland. 

Her kan man potensielt spille hele året – og til sent på kveld – allerede neste høst om alt går etter planen.

– Hva er prislappen på et sånt prosjekt, og hvordan finansieres det?

– Vi har ikke kommet frem til en eksakt sum enda, men estimatene ligger på fem til seks millioner kroner. Når det gjelder finansiering ser vi på en løsning hvor vi får inn samarbeidspartnere og næringslivet til å bidra, samt en del egenkapital og lån, sier han.

– Så skal det sies at det er ikke sikkert vi kommer til å kjøpe alle lysarmaturene, det finnes løsninger hvor man leaser dem slik som ved mange fotballstadioner. 

God respons fra nærmiljøet

At slikt ambisiøst prosjekt må naturligvis ha støtte fra flere. Men så langt har ikke Stensland eller andre i prosjektet møtt sterk motstand. 

– De aller fleste er veldig positive! Vi er i god dialog med kommunen, vi har sent ut nabovarsler og gjort grundige undersøkelser med tanke på omregulering og krav til installasjonen, forteller Stensland. 

Klubbens egne medlemmer liker ideen, og det samme gjør andre golfere i regionen. 

– Vi har hørt gode ting fra medlemmer til både Stavanger GK og Sola GK, så det lover godt. 

Må gjøre golfbilene vinterklare

At det blir mørkt på senhøsten og vinteren er ikke den eneste utfordringen med å spille golf når det som regel er noe hvitt på bakken i store deler av landet. 

Det er også kaldt. 

– I tillegg til lysene ønsker vi å ekspandere golfbilveien slik at man kan kjøre bil hele året. Og selve bilene får seg en oppgradering med trekk og propangassvarmer for å holde på varmen bedre. 

Selv bilene får seg en oppgradering for å tåle vinterspill.
Selv bilene får seg en oppgradering for å tåle vinterspill.

– Hva med snøen?

– Det er som regel ikke så mye snø her på denne årstiden, akkurat nå er det bare frost.  Man må tilbake til 2010 for å finne en vinter hvor det lå snø her i månedsvis. I fjor var det folk som spilte golf i romjulen her, så dette er nok bare et unntaksår, mener Stensland. 

Powered by Labrador CMS