Radarsystemet Trackman har allerede revolusjonert måten mange trener golf på, og den lille oransje boksen er å se i bruk hos stadig flere klubber, simulatorssentre, proer, utstyrstilpassere og spillere.

Nå er danskene bak det avanserte radarsystemet, som opprinnelig ble brukt til militære formål, i ferd med å rulle ut en ny teknologi som de håper skal føre til en ny treningsrevolusjon i golfen.

Denne gangen er det driving-range-opplevelsen som skal fornyes.

«Trackman Range» består av to radarer som kommuniserer med hverandre på driving-rangen, der alle slagene som blir slått, blir fanget opp og registrert. Hver enkelt spiller kan logge seg inn med Trackman på sin mobiltelefon eller nettbrett og analysere slagene sine, leke seg med ulike spilleformer eller spille en fiktiv simulatorrunde.

Nå har Fana Golfklubb i Bergen skrevet under kontrakt med Trackman om å bli den første klubben i Norge som innfører det nye systemet.

(Artikkelen fortsetter under presentasjonen av Trackman Range)

Klubben vedtok nylig en stortstilt oppgradering av sin driving-range, og i tillegg til det nye Trackman-systemet skal hele treningsfeltet totalrenoveres. Selve rangen skal bygges som en ny betongkonstruksjon, der spillerne kan stå og slå under tak og med mer plass rundt seg, innsamling av baller blir gjort mye mer effektivt, og nærspillsområdet bak rangen blir også kraftig utvidet med dobbelt så stor puttinggreen og mye mer plass til å slå lengre pitcher på opptil 50 meter.

Når alt er på plass, inkludert innkjøp av Trackman-teknologien og siste finish etter anleggsperioden, vil investeringen i det nye treningsfeltet utgjøre et tosifret millionbeløp.

– Vi har vært i planlegging av dette siden sommeren i fjor, men selve ideen er mye eldre. For øyeblikket venter vi på svar på en byggemelding og søknad om tippemidler, og fristen for svar er innen midten av juni. Dersom alt går etter planen og vi får en avklaring før sommerferien, blir anleggsstart 1. november og at rangen er ferdig til sesongstart, forteller Jan-Inge Klubben, daglig leder i Fana GK til Norsk Golf.

(Artikkelen fortsetter under)

Fana GKs driving-range kommer ikke til å være å kjenne igjen ett år fra nå. (Foto: Christian Døvle/Norsk Golf)

Klubben sier Fana GK blant annet har hentet inspirasjon fra Toppgolf-senteret i Bærum, som har hatt en vanvittig vekst i bruken av sine treningsområder etter at de installerte TopTracer-systemet på rangen i forfjor.

– Vi har sett hva som skjer andre steder, og vi tror veldig på at dette er fremtiden. Vi har jo allerede sett hva Trackman og Flightscope og lignende systemer har gjort for individuell trening. Vi tror Trackman Range kommer til å være veldig bra både for dem som satser, og for dem som bare vil ha det gøy. Dette kommer til å gjøre golftreningen både mer interessant og morsom, spår Klubben.

Trackman Range er angivelig det mest presise systemet av sitt slag på markedet. Klubben sier Fana GK ikke har hatt noen betenkeligheter med å være først ut i Norge med å prøve ut den nye teknologien.

– Vi har sett på de ulike teknologiene der ute, og vi vet alle hvor bra Trackman er. Dessuten har vi en range over vann, og Trackman er de eneste som klarer det med sin nåværende teknologi.

I likhet med mange andre golfklubber over hele Norge har også Fana GK opplevd en massiv vekst i trafikken i løpet av det siste året, og de har også sett seg nødt til å innføre ventelister på medlemskap for første gang.

Spørsmålet mange i Golf-Norge nå stiller seg, er i hvilken grad man klarer å ta vare på og beholde de nye spillerne også post-korona.

Selv om den store investeringen Fana GK nå planlegger, garantert vil gjøre klubben enda mer attraktiv, sier Klubben at satsingen ikke er et impulsivt tiltak for å ta vare på de nye spillerne som kommer inn.

– Vi gjør dette rett og slett fordi vi tror det vil være et positivt bidrag både for medlemmene og gjestene våre, også på lengre sikt.