Ekstremværet Hans//

Her har Hans herjet: – Det er i kriser at mennesker viser seg på sitt vakreste

Som følge av ekstremværet «Hans» går Tyrifjord GK inn i sin andre uke med oversvømte greener og stengt bane.

Green 6 holder foreløpig akkurat hodet over vann på Tyrifjord GK.
Publisert Sist oppdatert

Som mange golfklubber på Østlandet, er Tyrifjord golfklubb rammet av ekstremværet «Hans». I løpet av tre dager regnet det 200 millimeter på golfbanen i Viken fylke.

Anna Crawford er daglig leder på Tyrifjord golfklubb.

Som følge av den voldsomme nedbøren er både banen og brua, som forbinder Storøya med fastlandet, stengt. Men banemannskapet jobber likevel på spreng. For å komme seg på jobb vasser de over brua med vann til knærne.

– Vi avventer å konkludere om skadeomfanget. Men vi har et par utslagssteder under vann, og greenen på hull 6 er blitt til en øy ute i fjorden. Heldigvis fikk vi gode nyheter søndag ettermiddag om at vannet øker mindre enn i går. Så vi er på vei mot en stabilisering, men vi vet ikke hvor lenge vannet vil fortsette å øke, og hvor lenge det vil ta før vannivået i Tyrifjorden går ned til normal høyde, sier daglig leder Anna Crawford til Norsk Golf.

LES OGSÅ: Golf-Norge herjes av uvær. - Tror og håper det går bra

Stengt golfklubb

Tidligere i uka måtte brua som forbinder golfklubben med fastlandet stenges på grunn av det høye vannivået.

– Fra mandag til onsdag kom det 200 millimeter regn, og jeg tror alle forstår hva det innebærer. Greenene kan klare det, de nye bunkerne våre klarer seg, og de nye teestedene har klart seg. Men resten av banen, som er 25 år gammel, med et like gammelt dreneringssystem, har vi utfordringer med akkurat nå, sier Crawford.

Brua som forbinder Storøya med fastlandet, er stengt, og banemannskapet må vasse over for å komme seg på jobb.

Crawford vil ikke gjette på hvordan banen ser ut når vannet trekker seg tilbake, og hva ekstremværet vil koste klubben.

– Vi vet at gresset overlever under vann i perioder. Det er som på vinteren når gresset ligger under is. Det er mye som påvirker. Så å gi et svar på hvor vi er om en uke eller en måned, er det ingen som vet. Bare det at vi ikke får klipt fairwayer og greener, er et lite hyggelige scenario. Gresset er bygd for å klippes og holdes kort, så dette gir mange utfordringer.

Lys i mørket

I kampen mot vannet står ikke klubbens ansatte og administrasjon alene. Crawford takker samarbeidspartnere, kommuner, nødetater, og ikke minst medlemmer og naboer for hjelp.

Mantas, Stewart, Sasa og Lucky jobber som banemannskap på golfklubben. Her på hull 8.

– Lyspunktene i disse katastrofene er menneskene og de gode gjerningene, de som stiller opp. Jeg vet ikke hvor mange medlemmer som har meldt seg for å hjelpe til. Menneskene som stiller opp når «det brenner» rundt oss, sier Crawford.

– Går det an å forberede seg på noe sånt som dette; ekstremværet «Hans»?

– Da vi så at uværet fikk et navn, forsto vi at noe ventet oss. Vi visste ikke helt hva, men da vi så nedbørsmengdene som skulle komme, skjønte vi at dette var noe vi ikke har sett tidligere. Det forsto vi alle. Dette er ikke første gangen vi blir rammet, og heller ikke siste, for vi lever ved en fjord.

Ansatte vasser i vann

Kommende helg står klubbmesterskap på turneringskalenderen, og om noen uker er det Garmin Norgescup. I den forbindelse har klubben kalt inn til ekstraordinært styremøte for å se på muligheten for at de to store turneringene kan la seg gjennomføre – eller om man må tenke alternativt.

– Klubbmesterskapet er årets høydepunkt, så vi krysser fingrene, sier Tyrifjords daglige leder.

– Er det noe positivt å finne med alt dette regnet og vannet?

Head Greenkeeper Ian Ross och Lucky Ntuli før ekstremværet «Hans» rammet golfbanen.

– Lyspunktene er menneskene og de gode gjerningene. Det er en utrolig dugnadsånd, ikke bare her på Tyrifjord, men i hele Norge.

Søndag falt nye 19 millimeter med regn over banen. Personalet vasser over broen til Storøya i 30 til 40 centimeter høyt vann for å komme seg på jobb.

– Jeg får gåsehud når jeg sier det, men det er i kriser og katastrofetider at mennesker viser seg på sitt vakreste, sier Anna Crawford.

– Det er katastrofalt for en liten klubb at noen hull ligger under vann, også økonomisk, men er det noen som kan fikse dette så er det vår stab. Frem til jeg ser et annet resultat, så tror jeg at dette går bra.

SISTE: Avlyst norgescup

Onsdag kveld skriver Garmin Norgescup på facebook at norgescup-turneringen som skulle spilles på Tyrifjord golfklubb 2. og 3. september er avlyst.

– Vi håper Tyrifjord GK snart kan åpne igjen for sine medlemmer og håper å kunne sette opp en ny turnering der neste sesong. Norges Golfforbund jobber med å skaffe en ny arrangør til turneringen. Klubber som kunne tenke seg å arrangere denne helgen bes ta kontakt med NGF.

Powered by Labrador CMS