The memorial//

Hovland vant dramatisk omspill på Muirfield

Denny McCarthy og Viktor Hovland sørget for drama i Jack Nicklaus' særdeles utfordrende turnering på Muirfield. Seiersputten falt på hull 19.

Her setter Viktor Hovland den avgjørende putten i årets Memorial-turnering.
Publisert Sist oppdatert

Viktor Hovland og Denny McCarthy sørget for spenning til siste slag da Jack Nicklaus' the Memorial-turnering skulle avgjøres på banens to vanskeligste hull.

For samtidig som Hovland satte en enda høyere standard enn det den tidlig startende verdenseneren Scottie Scheffler hadde gjort, og Rory McIlroy - lederen før siste runde - mistet det helt, så McCarthy ut til å matche og imøtekomme alt det Hovland hadde å by på.

Før turneringen tok til erkjente Hovland at han aldri har vært fan av Muirfield, og at han mener golflegenden Jack Nicklaus har gått for langt i å gjøre banen vanskelig.

Avgjorde i omspill

Hovland avsluttet sisterunden med birdie og par, mens McCarthy avsluttet med par og bogey. Dermed omspill. Der avgjorde Hovland på første mulighet - det 18. hullet.

- Jeg har fokusert på å spille mitt eget spill. Jeg har forsøkt å spille smart, og det fungerte godt denne gangen. Det føles godt etter å ha vært nære seier et par ganger den siste måneden, sier Hovland få strakser etter vinnerputten.

- Det er utrolig kult. Jeg er litt målløs. Jeg hadde en veldig fin start, selv om jeg slo noen dårlige slag i starten og måtte stole på putteren. Det så litt ut som lufta var ute av ballongen, men jeg tenkte at en bra finish kunne muliggjøre en seier, til Hovland til Discoverys Carsten Skjelbred etter seieren.

- Hva tenkte du før putten i omspillet på banen du ikke liker engang?

– Det ristet litt i hendene. Jeg måtte fokusere på det jeg kunne fokusere på. Det er en møkkabane, ja, sier en lattermild Hovland.

Førstepremien er på hele 3.600.000 dollar, i overkant av 40 millioner norske kroner.

Jakten på «Viktory» nummer 8

Først og fremst matchet amerikanske McCarthy Hovlands spill takket være en utenomjordisk kvalitet på puttingen. Dét fra en spiller som aldri før har vunnet en turnering på dette nivået. Til sammenligning jaktet Hovland sin åttende «viktory».

Etter et par tidlige korte norske birdie-misser. og elendig nærspill av McIlroy, stod det lenge et ett-tall foran navnet til Denny McCarthy. Flere misser til tross, så maktet amerikaneren å rulle i parsave etter parsave, og opprettholdt ledelsen til Hovland.

Lenge.

Viktor Hovland sørget for maksimal spenning på avslutningshullet på Muirfield.

Men så på hull 17, hullet som ingen spiller hadde notert seg for søndagsbirdie på, siktet Hovland perfekt, og traff blink på langputten. Med ett Hovland-hull igjen å spille, og to McCarthy-hull, var differansen kun ett slag.

Snittscoren på de to avslutningshullene var omtrent 4,5 slag. Kunne McCarthys mesterlige putting fortsette, ville seieren uansett være fortjent. Men kunne det virkelig fortsette samtidig som presset tårnet seg opp, undret Discoverys kommentatorduo, Per Haugsrud og Henrik Bjørnstad seg.

Drama til siste slag

Hovlands utslag på det 18. hullet landet i roughen. Innspillet likeså. Dermed var par det beste Hovland kunne oppnå. Hovland hugde til med wedgen. Ballen rullet kort til venstre for flagget. Heldigvis satt den halvannen meter lange parputten der den skulle - i koppen.

Dermed var nordmannen - og det norske folk - avhengig av en for dagen sjelden McCarthy-miss på det attende (les: bogey) for omspill. Og det manglet ikke mange meter på at amerikaneren slo utslaget på det 18. hullet i bekken, men han hadde marginene på sin side - nok en gang.

McCarthy kunne ikke annet enn legge seg opp, og satse på en up & down for å sikre seieren. McCarthy slo innspillet fem-seks meter forbi flagget. Den avstanden var for lang selv for det Haugsrud og Bjørnstad beskrev som verdens beste putter, noe puttestatistikken for uken også bekreftet.

- Det er hans viktigste putt for livet, sier Bjørnstad og Haugsrud.

Putten var for hard, og plutselig måtte puttemesteren sette en retur på halvannen meter for å redde omspill. Men presset på den attende greenen på «verdens vanskeligste golfbane» ble for tøff selv for McCarthy.

Dermed bogey og omspill på det attende.

Omspill

Hovland landet utslaget akkurat i venstre fairwaykant, mens McCarhty slo seg langt til høyre i den tjukke roughen. Fordel Hovland.

- Helt sjanseløst. McCarthy er ingen broiler som går for greenen derfra, sier en optimistisk Haugsrud.
- Ikke optimalt. Han må satse på par derfra. Stor fordel Hovland, istemmer Bjørnstad.

Viktor Hovland tok sin åttende seier som profesjonell.

Amerikaneren forsøkte, men kom til kort, og rullet titalls meter tilbake i fairway. Hovland landet ballen på greenen, tjue meter kort til høyre for flagget.

- Det vil være utrolig imponerende hvis McCarthy kan redde par fra den posisjonen, sier Bjørnstad idet spillerne tuslet mot greenen.

Seier nummer 8

Hovlands første matchball, en lang birdieputt, var for kort. Deretter måtte McCarthy sikte godt for å redde par, men amerikaneren misset. Dermed var det en putt på halvannen meter som skilte Hovlands åttende seier som profesjonell, og seier nummer fire på PGA-touren.

Derfra gjorde Hovland ingen feil.

- Jaaaaaa. Yes. Han setter den. Det er bamseklem, brøler Haugsrud.

– Jeg tror ikke hva jeg ser, sier Bjørnstad.

Ledertavle

Powered by Labrador CMS