Miklagard GK//

Miklagard kjemper mot klokken: – Henger i håpet

Kampen mot klokken pågår for fullt hos Miklagard GK som står i en alvorlig økonomisk situasjon. Finner ikke klubben en løsning de neste ukene kan klubben gå konkurs.

Den økonomiske situasjonen Miklagard står i er kritisk, men klubben har funnet frem noen potensielle løsninger.
Den økonomiske situasjonen Miklagard står i er kritisk, men klubben har funnet frem noen potensielle løsninger.
Publisert Sist oppdatert

For omtrent fire uker siden ble det kjent at Miklagard Golfklubb, en av Norges mest velrenommerte klubber, står i en alvorlig økonomisk situasjon.

Som følge av ulike faktorer har klubben et likviditetsunderskudd på minst 3,5 millioner kroner, og om de ikke finner en løsning snart kan ledelsen se seg nødt til å begjære oppbud. 

– Vi henger fortsatt i håpet. Vi har snudd hver stein, selv noen som egentlig ikke var snubare, sier Øivind Scheid Bjørnstad, styreleder i Miklagard til Norsk Golf. 

I forrige uke arrangerte klubben et medlemsmøte hvor ledelsen orienterte om situasjonen og hvilke potensielle løsninger som foreligger. 

Ifølge møtereferatet, som Norsk Golf har fått innsikt i, er Miklagard omtrent 26,8 millioner kroner i gjeld, hvorav omtrent 9 millioner av dem er kortsiktig gjeld. Det er den kortsiktige delen som skaper størst problemer for klubben på Kløfta. 

Kan få hjelp fra hjemkommunen

Bjørnstad og klubbens ledelse har de siste ukene jobbet med å finne mulige løsninger på det akutte likviditetsbehovet, og har nå kommet frem til to potensielle løsninger.

Den første løsningen involverer golfklubbens hjemkommune Ullensaker og KLP Bank. Ifølge Bjørnstad har Miklagard fått aksept på full refinansiering hos KLP Bank, mot at Ullensaker kommune stiller som garantist. Beløpet som er omsøkt er eksisterende lån på 17,8 millioner kroner, samt kassakreditt, privatlån og leverandørgjeld på tilsammen omtrent 9 millioner kroner. 

Om kommunen stiller seg bak dette forslaget skal avgjøres politisk på kommunestyremøtet den 12. desember. 

«Det betyr altså at vi kan innfri lån til noen medlemmer, betale leverandørgjeld og kvitte oss med en svært dyr kassakreditt», heter det i møtereferatet fra klubben. 

Bjørnstad opplyser at andre varianter for garanti kan være en mulig løsning skulle full finansiering gjennom KLP ikke være mulig.

Ullensaker-ordfører Ståle Lien Hansen (Frp) kan påvirke Miklagards skjebne. Her fra Golftinget 2023 på Gardermoen.
Ullensaker-ordfører Ståle Lien Hansen (Frp) kan påvirke Miklagards skjebne. Her fra Golftinget 2023 på Gardermoen.

Frir til medlemmene

Den andre løsningen innebærer at Miklagard henter ytterligere tre millioner kroner i lån fra DNB, samt at banken overfører dagens kassakreditt til ordinært lån. Da krever derimot DNB at det stilles garanti for de tre millionene banken utvider lånet sitt med. 

«Styret har vært i kontakt med noen medlemmer. Det er imidlertid ønskelig om flere har mulighet til å stille som garantister.», skriver Miklagard i møtereferatet om den potensielle løsningen.

– Det er positivt at DNB er behjelpelige i denne situasjonen, og det kan la seg gjøre mot at vi finner noen som kan stille som sikkerhet eller som garantist. Derimot er prosessen med kommunen er vårt ønskede valg av disse to alternativene, forteller styreleder Bjørnstad. 

– I begge tilfellene overlever vi og har igjen likviditet nok til å drive klubben. Da kan vi betale kreditorer og leverandører, og samtidig prioritere vedlikehold igjen. 

Dersom det ikke blir noen av de potensielle løsningene, kan det være kroken på døren for Miklagard GK. 

«Dersom ingen av disse løsningene foreligger, vil klubben per definisjon være insolvent. Styret og administrasjon må da melde oppbud.», står det avslutningsvis i møtereferatet. 

Miklagard håper å ha to mulige løsninger ut av den økonomiske floken.
Miklagard håper å ha to mulige løsninger ut av den økonomiske floken.

Ser allikevel mot fremtiden

Øivind Scheid Bjørnstad erkjenner at selv om klubben har kommet en lang vei, er det fremdeles et stykke igjen til trygg grunn. 

– Men det betyr ikke at vi skal sitte på rompa og vente heller. Derfor jobber vi mot fremtiden og neste år allerede. Om det viser seg at den jobben blir forgjeves får den heller være det, sier han.

Klubben har et mål om å passere 1 000 medlemmer neste år (har omtrent 800 nå), og da gjør de det de kan for å skape engasjement. 

Et av disse tiltakene er nye initiativer for å sette pris på både gamle og nye medlemmer. For å påvirke medlemsveksten, men også for å ivareta de eksisterende. 

– Vi gjør det vi kan for at medlemmene våre skal være fornøyde, og den anledning ønsker vi å annonsere en konkurranse vi skal kjøre i gang med, sier Mats Candinger, daglig leder i Miklagard GK.

– Medlemmer som binder seg til å ha premium- eller premium-familiemedlemskap i to år, vil være med i trekningen av to plasser på en reise til Augusta og Masters i 2025. 

De to reisende vil ifølge Candinger få fire dager med hotell, greenfee-er på baner i Atlanta-området og billetter til finaledagen i major-turneringen. 

– I den usikkerheten som er hos oss om dagen ønsker vi å vise at vi fortsatt er en positiv og satsende klubb. Både premiene og initiativet kan vi takke engasjerte medlemmer og samarbeidspartnerne våre for, understreker den daglige lederen. 

PS: Ullensaker kommune kommer med sin endelige avgjørelse om hvorvidt de stiller som garantist på kommunestyremøtet den 12. desember. 

LES OGSÅ

Powered by Labrador CMS