Bekreftet//

Borge og Stavnar tatt ut til OL: – Føles surrealistisk

Onsdag ble de siste utøverne tatt ut til OL av Olympiatoppen. På listen finner man to kvinnegolfere, nemlig Celine Borge og Madelene Stavnar. Sistnevnte gleder seg til å oppfylle en barndomsdrøm.

Celine Borge og Madelene Stavnar
I august får Celine Borge og Madelene Stavnar oppfylt en barndomsdrøm – å representere Norge i OL.
Publisert

I august arrangeres de 33. olympiske sommerleker i Paris, og onsdag ble det klart at Golf-Norge får fire utøvere som skal representere landet i lekene. 

Både Celine Borge og Madelene Stavnar, begge fra Vestfold Golfklubb, skal sammen med Viktor Hovland og Kristoffer Ventura kjempe i rødt, hvitt og blått. 

– Det føles helt surrealistisk å få spille OL. Det har vært en drøm siden jeg var en liten jente og noe jeg og teamet mitt har jobbet så sinnsykt hardt for, sier Stavnar, og fortsetter:

– Jeg er skikkelig stolt av meg selv, men det hadde ikke vært mulig uten de jeg har hatt rundt meg. Det er like mye mitt OL som min nærmeste familie og trenere sitt.

Hun innrømmer at de siste månedene har vært stressende med de mange faktorene som skal klaffe. Til gjengeld har hun og teamet lært mye om hvordan man skal håndtere slike situasjoner bedre. 

– Det er lett å miste litt fokus og prøve for hardt i en sånn situasjon.

En spent Madelene Stavnar gleder seg til å konkurrere i Paris. Her avbildet i en annen anledning.

Tre ganger Vestfold GK

Nå som uttaket er bekreftet, og det kun er noen uker til lekene braker løs, er det mange ting Stavnar gleder seg til. 

– Jeg gleder meg egentlig til alt! Det er lenge siden jeg har representert Norge nå, og det syntes jeg alltid er like gøy, sier hun. 

At det er klubbvenninne Celine Borge, samt tidligere klubbtrener Geoff Dixon, som reiser til Paris er ekstra stas. 

– Det er stort at det er vi fra Vestfold som skal få reise sammen. Det har vi drømt om siden jeg kom inn i klubben som 12-åring, legger hun til. 

Sammen med Geoff Dixon (t.v.) og Celine Borge, blir det tre representanter fra Vestfold GK i Paris.

– Jeg ser også skikkelig frem til å se på de andre idrettene og bare være en del av samfunnet der nede, konkluderer Stavnar. 

Lang prosess

Det har vært en lang prosess med å kvalifisere seg til lekene. Først har utøverne i to år samlet poeng til Olympic Golf Ranking, og det er denne som avgjør hvilke utøvere som er kvalifisert for uttak. 

Reglene sier at verdensrankingen i golf skal legges til grunn for kvalifisering med følgende kriterier:

  • Startfeltet i OL består av 60 utøvere (for kvinner og for menn)
  • Utøvere som er innenfor topp 15 på verdensrankingen er kvalifisert for uttak med maksimum fire utøvere per nasjon.
  • Deretter er maks to utøvere per nasjon kvalifisert for uttak.

Celine Borge endte på 45. plass (187 på verdensrankingen), mens Madelene Stavnar kom på 59. plass (307 på verdensrankingen). 

Det er riktignok den norske Olympiatoppen som avgjør om spillerne faktisk får delta. Forrige uke innstilte NGF kvinneutøverne, mens onsdag ble uttaket altså bekreftet. 

I Nederland valgte den nasjonale olympiske komite og det nederlandske idrettsforbundet å kun ta ut én av de fire spillerne som klarte kravet. Det ser derimot ut som at denne avgjørelsen blir reversert etter at herrespilleren Joost Luiten gikk til retten for å bli en olympier. 

– Alle fire kan hevde seg

– Nå er uttaket gjort, og vi er veldig glade. Det blir helt fantastiskt å ha et «fullt lag» med fire spillere, hvor tre av dem er OL-debutanter, sier Øyvind Rojahn, toppidrettssjef i Golfforbundet. 

Øyvind Rojahn, toppidrettssjef i NGF.

Vertskapsbanen Le Golf National er en bane som Norge har gjort det bra på tidligere, med en sølvmedalje i VM for amatører i 2022. Det kan love godt for lekene mener han. 

– På sitte beste kan alle disse fire spillerne hevde seg godt i en turnering som OL. Spesielt med tanke på at det er et litt mindre startfelt, understreker han. 

– Hvordan blir oppkjøringen fremover?

 – Spillerne er vant til å forberede seg til golfturneringer, men det blir en spesiell opplevelse for dem med tanke på å være med i verdens største idrettsarrangement. 

– Dette blir en god erfaring for dem alle, spesielt debutantene, sier Rojahn og hinter til OL i Los Angeles i 2028. 

– Alt rundt er ekstremt mye større. Det er kanskje bare Viktor Hovland som er vant til det medietrykket som hører med, så det blir bra for de tre andre å få oppleve dette. 

NB! OL går i gang for golferne, med herrene først, den 1. august. Kvinnene starter påfølgende helg, den 7. august. Turneringen spilles på Le Golf National, like utenfor Paris. 

Les også//

Powered by Labrador CMS