Før søndagens finalerunde ledet «den nye sheriffen i Mexico» med to slag på nærmeste konkurrent Talor Gooch (USA). Etter birdier på hull 5 og 7, Gooch på ville veier, og en kort birdiemiss fra Scottie Scheffler (USA), så var plutselig avstanden ned doblet. Fra to slag til fire.

Stort nærmere skulle konkurrentene aldri komme. Viktor Hovland (24) økte ledelsen underveis, og da spillere som Scheffler, Justin Thomas (USA) og Carlos Ortiz (MEX) fikk igang sine respektive birdie-runs, svarte Hovland umiddelbart, og sørget for at det egentlig aldri ble spennende.

– Dette er Tiger Woods-opplegg. Å drive og vinne turneringer med fem, seks slag, sier Eurosport-kommentator Per Haugsrud.

– Dette er helt vanvittig gøy å være med på, sier medkommentator Henrik Bjørnstad.

Så drøyt ble det riktig nok ikke. Hovland vant turneringen i Mayakoba med fire slag, foran meksikanske Ortiz. Totalscoren på -23 er for øvrig ny rekord i turneringen.

– El campion, Viktor Hovland, introduserte den meksikanske speaker da Hovland spaserte rolig inn på greenen for å gjøre unna parademarsjen.

Viktor Hovland jubler for seier i Mexico – hans tredje på PGA-touren. (Foto: Mike Ehrmann/Getty Images)

«Mr. Mayakoba»

Nå kan speakeren legge til følgende til Hovlands CV; dobbel campion i Mexico og Mayakoba.

Er det din beste uke som profesjonell golfspiller, spurte intervjueren etter at seieren var et faktum for Mr. Mayakoba.

– Ja, jeg tror jeg må si det. Jeg har spilt min beste golf gjennom hele uka, men jeg var ikke på mitt beste i dag. Jeg kunne tenkte meg å putte oftere som det jeg gjorde i dag, sier Hovland.

– Du har tidligere sagt at det neste steget for å bli topp 3 i verden, er putting…

– Gjennom uka har jeg chippet godt, og gjort så mange up and downs. Det tar så mye press bort fra langspillet. Jeg har tatt store steg, og håper jeg kan ta nye steg.

Hovland er den første som har forsvart en seier på PGA-touren siden Brooks Koepka vant PGA Championship i 2018 og 2019. Når verdensrankingen i golf oppdateres mandag, kommer dessuten Hovland til å sette «ny pers» med tiendeplass.

– For en par!

– Ukas dårligste slag, eller? Det var ikke helt planlagt, sier Haugsrud da Hovland slo utslaget på hull 8 til venstre for greenen, og la seg til ro på den steinharde sandflata.

På det tidspunktet hadde Hovland spilt 33 hull på rappen uten å tape et slag (bogey). De trengte ikke bekymre seg nevneverdig. Chippen var litt for lang, men aimpoint-systemet fungerte som det skal, og Hovland satte den flere meter lange parputten.

– For en par. De puttene der er viktigere enn birdieputtene. Å unngå bogey det er en så deilig følelse det, sier Haugsrud, mens Hovland knyttet neven.

Viktor Hovland vant for andre råd i Playa del Carmen i Mexico, og tok med det sin tredje seier på PGA-touren. (Foto: Cliff Hawkins/Getty Images)

Dermed 34 hull på rad uten bogey. Da er det heller ikke enkelt for spillerne bak å ta inn slag. Nærmest var nevnte Scheffler, og Justin Thomas, men duoen var fortsatt fire slag bak med ti hull igjen å spille.

Birdieputt

Kanskje fikk Hovland enda mer selvtillit etter å ha reddet par på hullet før. For på hull 9 var det tid for mer birdieshow. Dagens lengste birdieputt satt rett i koppen, og nøytraliserte birdien som Scheffler gjorde tre hull foran. Dermed fortsatt fire slag ledelse.

– For en mann! De fleste hadde vært fornøyd med å toputte den der. I alle deler av spillet er han så vanvittig på hugget, sier Bjørnstad.

Viktor Hovland og caddie Shay Knight feirer den overlegne seieren. (Foto: Mike Ehrmann/Getty Images)

På det ellevte skjedde det samme. Scheffler gjorde birdie, og kuttet ledelsen til tre slag. Så satte Hovland nok en langputt for birdie på det ellevte hullet, og der med fire slags ledelse igjen.

– Han bare går og dominerer der ute. Se hvordan han holder på. Han er helt vill med putteren. Han setter alt. Det må jo bare være deprimerende for alle de andre som spiller fantastisk golf. De kikker opp på resultattavlen, og så er de likevel bøttevis av slag bak, sier Haugsrud, en smule imponert.

36 hull uten bogey

På det tolvte hullet kom endelig den første norske «helgebogeyen». 36 hull siden den forrige. Det er to fulle atten hulls runder.

Samtidig gjorde Scottie Scheffler dobbel bogey, og var med det fem slag bak. Fire hull igjen å spille. Fem slag foran.

– Kjære seer, vær så snill og ikke send inn flere meldinger om at Hovland ikke kan å putte. Det er den soleklart beste kølla i bagen hans, sier Haugsrud.

På det 15. hullet kom dagens andre bogey, men forspranget var fortsatt fire slag, og kan neppe ha virket spesielt forskrekkende på hovedpersonen selv, eller virket veldig motiverende på resten. Altså røkla. Som kjempet om plassene fra 2. til 70.

Viktor Hovland trives godt i Mexico, og vant turneringen i Mayakoba for andre år på rad. (Foto: Cliff Hawkins/Getty Images)

Alle gode ting er tre

For førsteplassen er norsk. Førsteplassen heter Viktor Hovland. Og Norge har en av verdens beste golfspillere. Hvem skulle trodde det for noen år siden.

– At vi i det hele tatt skulle få se en nordmann vinne på PGA-touren. Nå er Hovland i ferd med å dra i land sin tredje seier. I tillegg har han spilt Ryder cup, sier Haugsrud.

Utslaget på det utfordrende hull 17, der mange spillere havnet langt inne i skogen i frykt for vannet til venstre, kunne vært en potensiell fallgruve. Men ikke for Hovlands spoon, som ekspederte ballen midt i fairway. Deretter innspill, og nok en birdie på det «vanskelige» hull 17.

– Det er vilt. Det er golfoppvisning. Golfleksjon. Vi har kommet dit hen at det nå er snakk om hvor mange slag skal han vinne med. Det er dårlig gjort mot motspillerne det han har gjort i dag. Hvilken putteoppvisning, sier Haugsrud.

– Jeg blir stum av beundring og stolthet, sier Bjørnstad.

Premiesummen til vinneren er over elleve millioner, nærmere bestemt 11 158 301 kroner. Samtidig rykker Hovland 89 plasser opp på FedEx cup-rankingen, til 4.-plass.

Leaderboard