Etter å ha limt innspillet på det attende hullet på pinnen, puttet Viktor Hovland (24) for sin niende birdie for dagen, og dagens beste runde på 62 slag. Etter runden fikk Hovland spørsmål om sin mentale styrke, med tanke på det som skjedde på onsdag, da Hovland måtte bytte til en annen driver.

– Jeg var heldig som fikk en god backupdriver. Det var ikke ideelt, men etter å ha testet driveren og slått gode slag, var det ikke noe problem, sier Hovland ifølge innslaget vist på Discovery.

– Vurderer du å fortsette å spille med samme type skaft?

– Jeg vet ikke, jeg må kanskje gi det tilbake, men vi får finne ut noe.

Stor norsk dag

For Hovland slutter ikke å imponere, selv ikke uten sin vante driver. På det som må være en av hans favorittbaner (ettersom han vant her i 2020, går Hovland ut i lederball på søndag med to slags ledelse til Talor Gooch (USA), som nesten, men bare nesten, greide å holde følge med nordmannens runde på ni under par.

– Det er kanskje den mest imponerende golfrunden han har spilt i proffkarrieren. Han er helt sheriff, sier Discoverys kommentar Henrik Bjørnstad.

– Han får det til å se så lett ut. Det er kun på hull 12 at han har vært i problemer, istemte medkommentator Per Haugsrud.

Men selv der ble det par.

Viktor Hovland leverte dagens beste runde (62 slag), etter å ha avsluttet birdie, birdie. (Foto: Mike Ehrmann/Getty Images)

Lederen etter halvspilt turnering i Mexico, Matthew Wolff, greide tydeligvis ikke å holde hodet like kaldt, og før runden var halvspilt var amerikaneren utspilt, og langt bak i leksa.

Hovland startet runden på spektakulært vis og gjorde fire birdier i løpet av de første sju hullene. Allerede da stod det norske flagget øverst på resultatlista. Men for jublende norske golffans, for dem var det flere av i Mexico, blant annet en gjeng fra Atlungstad, var festdagen bare så vidt i gang. For Hovland hadde spart det beste til slutt.

– If it’s the play, it’s the play

Før utslaget på det 17.-hullet var Discovery-kommentatorene usikre på om Hovland kom til å dra frem driveren på det korte par 4-hullet, og diskuterte om det var klokt, unødvendig, eller bare veldig kult.

Hovland dro – selvfølgelig – frem driveren; siktet rett på flagget, og var bare centimeter unna å treffe det. Faktisk var slaget så bra at ballen landet forbi flagget, og rullet ned i fringen. Men når man har utviklet et nærspill på nivå med den spanske legenden Seve Ballesteros, er ikke det noe problem. Hovland chippet ballen ti centimeter fra koppen, og trengte knapt gjøre annet enn å blåse på ballen for at den skulle rulle i for dagens åttende birdie.

– Jeg likte tallet. Jeg tenkte ikke at driveren ville gå så langt forbi. Jeg har slått så presist med driveren, og da spiller det ingen rolle om jeg leder eller ligger bak; er det det man skal gjøre, så gjør man det, sier Hovland om samtalene med caddie Shay Knight før det spektakulære utslaget.

Og selvfølgelig gjorde Hovland ingen feil, noe han heller ikke hadde gjort tidligere på det som må være noe av det nærmeste man kommer en prikkfri golfrunde.

Spiller for seier

Innspillet på det 18. hullet var nesten like presist som chippen på det foregående. Birdieputten på halvannen meter rullet i, og dermed -9 for dagen, karrierebeste på PGA-touren (62 slag) og ledelse med to slag.

– Man blir helt målløs. Man blir helt stum. For en spiller, og for en type du er, Viktor Hovland, sier Haugsrud.

– Se hvor rolig han er; en helt vanlig dag på jobben. Det er en «klype seg selv i armen»-dag nok en gang. Det er makalaust, sier Bjørnstad.

Hovland var Golf Digests vinnerfavoritt før turneringen startet og på andreplass blant bookmakernes favoritter, bak Justin Thomas, og rett foran spillere som Abraham Ancer, Tony Finau, Brooks Koepka, Scottie Scheffler, Billy Horschel, Tyrrell Hatton, Patrick Reed – og Aaron Wise som han duellerte med i fjor før Hovland vant med en avgjørende birdieputt på det siste hullet.

Med god grunn.

Søndag spiller Hovland for karrierens tredje seier på PGA-touren.

Leaderboard