Garmin norgescup//

Joachim kom fra intet og vant - for Sofie var ikke seieren det viktigste

Det ble en dramatisk avslutning i herreklassen i årets andre Garmin norgescup, spilt på Moss & Rygge golfklubb.

Mens Joachim Larsen Tegner knapt visste at han var i seierskampen, var ikke seier det viktigste for suverene Sofie Bindner Engesæth.
Publisert Sist oppdatert

Etter lørdagens to runder, der lyn og torden førte til halvannen times utsettelser, var fullført sent på ettermiddagen, var det Herman Huus (Losby GK) som hadde festet et jerngrep om seieren.

Men samtidig som Huus gjorde sitt beste for å forsvare lederplassen, hadde Jarle Volden (Oslo GK) stilt inn birdiesiktet bedre og bedre. Volden krøp stadig nærmere Huus, og så lenge ut til å bli Huss' største utfordrer.

Dramatisk avslutning

Men så endret alt seg. Huus gjorde tre bogyer og én dobbelbogey på de siste fem hullene. Men uten at Volden greide å gripe muligheten. Med to doble på de siste to hullene, forspilte også Volden seiersmuligheten.

Dermed var alt duket for Joachim Larsen Tegner (Asker GK) som helt ut av det blå avsluttet best, og sikret to slags seier etter birdie på det morsomme hull 18. Nærmest Tegner kom til slutt Lucas Björelind. Larvik-junioren tegnet seg for dagens beste runde med 67 slag søndag.

– Det var godt å se at spillet var på plass i hvert fall. Det er alltid godt å vinne, sier Tegner til Norsk Golf etter sin første seier i norgescupen.

Vinnerne på Moss & Rygge golfklubb: Sofie Bindner Engesæth og Joachim Larsen Tegner.

- Har det vært et mål?

– Det vil jeg si, det har det absolutt vært. Det var nære på i fjor, men det var godt å få den seieren denne gangen.

Fornøyd vinner

Tegner visste lite om at Huus og Volden spilte seg selv ut av seierskampen.

– Jeg hadde ikke sjekket noe underveis, så jeg forsøkte bare å spille bra og score lavt. Jeg visste at det kunne gi meg en sjans. Det endte godt.

- De fleste golfspillere vil nok forstå hva man snakker om når man sier «golf er golf», men hva tenker du om at både Volden og Huus tilsynelatende «mister det» på slutten når alt skal avgjøres?

– Jeg har vært der selv. Det er en mental greie, når man skal ut og forsvare, men likevel forsøkte å spille den samme golfen. Spesielt når det kommer gode spillere bakfra, da et der ikke alltid like lett.

Joachim Larsen Tegner vant for første gang på Garmin norgescup.

- Visste du at du spilte for seier før siste hull?

– Jeg spurte caddien min på hull 17, men fikk beskjed om at Herman hadde levert litt opp og ned, men at han hadde flere slag å gå på. Han sa ingenting om at det var mulig å vinne, men så jublet han noe voldsomt etter birdien på siste hull, og var et eneste stort smil.

20-åringen seier er god timing før andre år på college i North Carolina i USA. Nå venter the Amateur i Irland, før det er NM og lag-NM i Norge før returen til statene.

Resultatliste

Overlegen vinner

I kvinneklassen var det langt fra like spennende. Noen vil kanskje si at det ikke var spennende i det hele tatt, men vinneren, Sofie Bindner Engesæth (Oslo GK) sier at det mest spennende for henne var om kroppen var i stand til å levere 54 hull med stabil golf.

– Det var tøft mentalt, for jeg har ikke spilt turnering på veldig lenge, faktisk ikke siden NM i fjor. Men jeg hadde lave forventninger, og det tror jeg hjalp ganske mye, sier Engesæth.

- Hva er det som har vært tøft?

– Jeg hadde mye problemer med ryggen i fjor høst. Da ble det lite trening og lite golf, så da handlet det om å bruke semesteret som har vært til å bygge meg opp igjen, og være klar til sesongen hjemme i Norge, og collegesesongen fra høsten av. I så måte var dette en veldig fin start, spesielt på de første 18 hullene på lørdag. Da var var det god flyt.

Sofie Bindner Engesæth vant kvinneklassen suverent.

Med god flyt mener Engesæth helgens beste runde blant kvinnene; 67 slag og sju birdier. Det ga henne en ledelsen på fire slag, som hun aldri slapp. Etter to runder var ledelsen på sju slag. Og etter søndagens finalerunde var seieren overlegen; elleve slag ned til Emilie Myklebust Bjørge (Ålesund GK) på andreplass.

– Jeg så ikke så mye på scoren under rundene, og jeg hadde lave forventninger til meg selv. Jeg var med for å komme litt tilbake. Jeg hadde vært fornøyd uansett så lenge spillet fungerte. Det var veldig fint å være tilbake på norske baner. Jeg hadde det selvfølgelig i bakhodet før siste runde, men den største seieren var å spille smertefritt.

Nå venter norgescup på Larvik, NM og lag-NM samt en lang collegesesong for 20 år gamle Engesæth, som har hovedsete i Tennessee.

Resultatliste

Tøff bane

Steinar Jonassen, TD i Norges golfforbund, forteller om ei fin turnering der det var lørdagens lyn og torden som skapte størst utfordringer.

– Jeg tror vi traff ganske bra da vi stoppet spillet på lørdag. Da det smalt ti kilometer unna, så samlet vi dommerne og gjorde oss klar. Da det så smalt fem kilometer unna var det bare å blåse i hornet. Heldigvis kom det ikke nærmere enn 3,9 kilometer til klubbhuset, men det er nærme nok, sier Jonassen til Norsk golf.

- Ingen nedbør i form av regn, men birdiehagl var det til tider?

– Jada, vi forsøkte å sette en litt tøffere bane i dag med en kombinasjon av kjente flaggplasseringer fra Srixon tour og Nordic league, og en oppgave vi har fått fra Øyvind Rojahn, sportssjef i Norges golfforbund, om å sette noen helt nye pinner. At vi greier å sette en bane som skiller litt topp fra bunn, det tror jeg er viktig.

Jonassen fulgte dramaet i herreklassen tett, der det mot slutten så ut til å bli i overkant spennende, ikke minst været som var på vei over svenskegrensen.

– Det ble spennende på slutten, og vi forberedte oss på omspill. Det var noe vi ikke ville ha, fordi vi fikk meldinger om at lyn og torden herja på svenskegrensa.

Powered by Labrador CMS