Reitan gjør comeback: – Føler jeg har «unfinished business»

Etter seks måneder borte fra profflivet, med alt presset som følger med, skal Kristoffer Reitan igjen spille en golfturnering på DP World Tour.

Publisert

I mai fortalte en åpen og ærlig Reitan at han skulle ta et steg tilbake fra profflivet for å finne tilbake til gleden med golf. Idretten som hadde gitt han så mye glede og lidenskap i livet var blitt «borte».

Nå har pausen fått en sluttdato. Førstkommende torsdag slår Kristoffer Reitan ut i en turneringsrunde for første gang på 237 dager.

Comebacket skjer i Australian PGA Championship, og er første av to turneringer for nordmannen «down under».

– Planen er å spille to, forhåpentligvis tre turneringer nå i november og desember. Det er snakk om hvert fall to DP World Tour-turneringer i Australia og kanskje én på Mauritius. Så får vi se hva som skjer etter det, sier Reitan til Norsk Golf.

For øyeblikket har han en svak DP World Tour-kategori, men på Challenge-touren er den sterkere. Uansett blir det disse turneringene før jul i første omgang for Oslo-spilleren.

Overgangen fra «vanlig» hverdag til turneringsgolf kan være brå, så den siste halvannen uken har han tilbrakt i Dubai for å få trene intensivt inn mot comebacket. I tre dagene var også trener Olle Karlsson på plass i ørkenstaten.

– Vi jobbet mye med finne forbedringer i spillet mitt. Det har vært deilig å jobbe mot utvikling igjen. Det gode spillet er der, jeg må bare finne min hemmelighet for å kunne dra frem den oftere, sier Reitan.

Hvordan har det vært trene så målrettet igjen?

– Det har vært bra. Som golfer må man like «jakten» etter utvikling i eget spill, og det var deilig å føle litt på den gleden igjen nå. Det var en av de tingene som manglet før jeg tok pausen og var en av grunnene til at jeg trengte den.

– Fokusert på lekenhet og moro

For å finne tilbake til følelsen hvor han setter pris på «jakten» i eget spill har Reitan gjort mye annerledes de siste månedene. Hele veien har det vært en klar tanke i hodet hans.

– Hovedmålet har vært å finne gleden med golfen igjen, og finne tilbake denne gnisten. Den hadde jeg mistet de siste årene, og det var viktig for meg å prøve å finne tilbake den. Derfor har hovedmålet med hver runde og treningsøkt de siste seks månedene vært å ha det gøy. Å fokusere på lekenhet og moro, og forsøke å unngå å fokusere alt for mye på alle de tingene som ikke er bra nok, utdyper han.

Det har vært mye trening de siste månedene selv om turneringene har uteblitt:

Til gjengeld har nettopp dette gitt mer overskudd til å trene på de tingene som krever forbedring, samt gitt mulighet til å fokusere andre aspekter av golfen som har hatt behov for en ny tilnærming.

– Jeg har hatt en tendens til å ha store forventninger og være veldig streng med meg selv, og det har gjort det vanskelig for meg i perioder hvor utviklingen kanskje har stagnert litt. I tillegg er det ekstremt mye som skjer under en runde eller turnering som er utenfor din egen kontroll, og det har vært vanskelig for meg å godta til tider, sier 24-åringen.

– Utenom det har jeg brukt mye tid med kjæresten og familien, og prøvd å ha en fornuftig hverdag. Jeg må innrømme at det har vært veldig rart å ikke spille golf eller trene nesten hver dag, og ikke minst å ikke spille turneringer, for det har jo vært alt i mange år, legger han til.

Lært av bestefar

Reitan slo først gjennom på proffnivå da han som 20-åring kvalifiserte seg til Europa-touren. Det var knyttet store forventninger til debutsesongen i 2019, men siden da har han fått oppleve hvor tøft profflivet kan være.

I løpet av pandemien innrømmet han ovenfor Norsk Golf at han hadde slitt psykisk etter formsvikten fordi han følte spillet hadde utviklet seg i feil retning. Dette er også noe Reitan har tatt tak i løpet av pausen.

– Jeg har snakket mye med psykolog etter jeg valgte å ta en pause fra turneringsgolf. Det har vært veldig givende, og det har gitt meg et nytt perspektiv på min egen satsning, men også hverdagen min generelt, forteller han ærlig.

En annen person han har lent seg på, snakket med og tatt lærdom fra de siste månedene er bestefar Odd Reitan.

– Det viktigste jeg har lært er at jeg må ha en mer rasjonell tilnærming til min golf, og prioritere leken og gleden av den, selv om man er profesjonell. Jeg har tenkt mye på dette med lidenskap og passion. Dette er noe bestefaren min har snakket mye om, og er en av den viktigste lærdommen jeg tar fra han. Det er viktig å digge det man driver med, hvis ikke blir det enormt vanskelig å legge ned det arbeidet som kreves for å nå dit man ønsker, sier han.

I første omgang er det turneringene i Australia og Mauritius som er hovedfokus, men ikke nødvendigvis resultatene. Målet til 24-åringen er å være bedre rustet enn tidligere til å håndtere oppturer og nedturer på golfbanen.

– Jeg merker at jeg har «unfinished business» i golfen. Det blir spennende å se hvor den neste tiden tar meg, konstaterer han.

Powered by Labrador CMS