Snart kan du se Viktor i Norge: – Håper på en folkefest!

Tidligere norgesmester Kevin André Wright har vært nære på å miste livet til hjertesykdom. Nå har han fått med bestekompisen Viktor Hovland hjem til Norge for å spille turnering til inntekt for Stiftelsen Organdonasjon på Vestfold GK 1. juli.

Publisert

«Hvordan ville tilstandene blitt om man fikk Viktor Hovland til å spille en turnering til Norge?», er et spørsmål mange har stilt seg siden Ekeberg-golferen fikk sitt internasjonale gjennombrudd for tre år siden.

En sommerkveld på Larvik GK i fjor sommer fikk vi en liten smakebit på hva vi kanskje vil ha i vente. Viktor var hjemme på ferie og skulle i utgangspunktet bare spille en rolig selskapsrunde med noen kompiser, men da et skjermbilde av Golfbox-bestillingen havnet i sosiale medier kvelden før, begynte ryktene å spre seg med en reproduksjonsrate som ville vært koronaviruset verdig.

Da Viktor og co stod på tee dagen etter, var med mange hundre tilskuere på slep – hvor noen til og med hadde kastet seg i bilen fra Bergen samme morgen for å få med seg den unike begivenheten. 

I fraværet av europatour-turneringer på norsk jord har det imidlertid virket som en fjern drøm å kunne se Viktor i turneringsaksjon i Norge. Takket være Kevin André Wright blir det derimot en realitet allerede 1. juli når han arrangerer veldedighetsturneringen «Wright Invitational 2022» på Vestfold Golfklubb. 

Kevin, som også var med på den berømte Larvik-runden, gleder seg stort til å arrangere den første turneringen i Norge med Viktor Hovland etter at han ble verdensstjerne. Sist gang Viktor konkurrerte på norsk jord, var i lag-NM på Miklagard i 2018– bare noen uker før U.S. Amateur-seieren som skulle snu karrieren hans på hodet.

– Det er helt fantastisk at han stiller opp og i tillegg tar med seg caddien sin Shay Knight. Det forteller alt du trenger å vite om dem, og jeg setter uendelig pris på at Viktor tar seg tid. Målet er å samle inn mye penger til en sak som det er viktig å få mer oppmerksomhet og bevissthet rundt, sier Kevin til Norsk Golf.

(Artikkelen fortsetter under)

Det vil bli solgt hele 5000 billetter til turneringen gjennom Ticketmaster, hvor billettsalget åpnet tirsdag morgen med en pris på 650 kroner per billett. Og i motsetning til runden på Larvik, der folk stort sett kunne bevege seg fritt hvor de ville, vil opplegget på Vestfold trolig minne mer om en ordentlig tour-turnering.

– Dette blir en engangsbegivenhet siden det passet veldig bra inn i turneringskalenderen til Viktor akkurat i år. Det blir en unik mulighet til å få se ham i Norge, så jeg forventer mye trøkk. 5000 tilskuere på en bane som Vestfold er mange, spesielt siden alle kommer til å ville følge samme spiller, så det blir sperrebånd rundt fairwayene og greenene, og akkurat som i PGA Tour-turneringer må nok mange bevege seg et par hull i forveien for å sikre de beste plassene, spår Kevin, som lover at arrangøren også kommer til å sette opp en egen autografsone for å sikre at man uansett kommer tett på verdensstjernen.

(Artikkelen fortsetter under)

Kjempet for livet

Organdonasjon er en sak som bokstavelig står Kevins hjerte nært. Tiden etter at han ble norgesmester på Losby i 2019 ble nemlig ikke helt som planlagt. Han slet mye med høy puls og svimmelhet, og i fjor vinter ble han diagnostisert med hjertemuskelsykdommen dilatert kardiomyopati, der hjertets evne til å pumpe blod er svekket. Det kan på sikt føre til hjertesvikt, alvorlige hjerterytmeforstyrrelser og hjertestans.

Som følge av hyppig hjerteflimmer fikk Kevin operert inn en hjertestarter på starten av fjoråret, og det ble noen dramatiske måneder i tiden som fulgte. Han har opplevd hjertestans, på et tidspunkt var han oppe i 260 i puls (!), og senest to uker før NM på Miklagard i sommer slo hjertestarteren ut slik at han måtte haste på sykehus. 

Selv om prognosene til Kevin ser bra ut, har det tatt lenger tid enn han trodde å bli bedre. Golfkarrieren er satt kraftig tilbake, men han er gradvis i ferd med å bygge seg opp igjen og føler seg mer som seg selv for hver eneste dag som går. 

Det er likevel bare et spørsmål om tid før både Kevin og søsteren hans kommer til å trenge nytt hjerte. Faren deres har allerede gjennomgått to hjertetransplantasjoner.

– Det er mange som dør i Norge fordi de ikke får organer. Ambisjonen min med turneringen på Vestfold er å øke oppmerksomheten rundt viktigheten av organdonasjon og forhåpentligvis inspirere flere til å si ja til organdonasjon og spre det viktige budskapet til dem de kjenner.

(Artikkelen fortsetter under)

I Norge står det til enhver tid nærmere mellom 400 og 500 mennesker på venteliste for nytt livreddende organ, og organdonasjon er for mange eneste utvei fra en dødelig sykdom. Siden oppstarten av denne behandlingsformen i Norge i 1969 har 12 000 nordmenn overlevd eller fått et bedre liv. Ifølge Stiftelsen Organdonasjon kan en donor redde opptil syv liv. 

– Jeg begynte å tenke på en slik turnering faktisk nesten med en gang etter at jeg fikk sykdommen. Jeg lærte mye som jeg ikke visste den gang. Jeg trodde for eksempel at man måtte si fra seg organene sine mens man levde, men det er jo ikke tilfellet i det hele tatt!

– Men et veldig viktig poeng er at ordningen ikke fungerer hvis ingen sier ja til å bli donorer, forklarer Kevin.

Organdonasjon er basert på frivillighet. Det er tre ganger større sjanse for at du vil trenge et nytt livreddende organ, enn at du selv donerer organer. Hvis organtransplantasjon skal fortsette å være et behandlingstilbud, er det derfor viktig at så mange som mulig tar et aktivt standpunkt til om de vil gi. For å si ja til organdonasjon, er alt du behøver å informere dine nærmeste pårørende om at du sier ja til organdonasjon. Du kan også fylle et donorkort, som du finner på organdonasjon.no.

Ryder Cup-stjernene bidrar

Alle inntektene fra Wright Invitational vil uavkortet gå til Stiftelsen Organdonasjon. Selv om det er liten tvil om hvem som blir hovedattraksjonen, vil det også være drøssevis av andre grunner til å ta turen til Vestfold 1. juli:

Det skal blant annet arrangeres en 18 hulls scrambleturnering med tre amatører og en kjendis på hvert lag, og navn som Johannes Høsfot Klæbo, Jon Almaas, John Arne Riise, Lasse Kjus, Mons Røisland, Andreas Halvorsen, Glenn Solberg, Sebastian Foss Solevåg, Carsten Skjelbreid, Marius Thorp og Christer Rødseth er blant dem som foreløpig har takket ja til å stille opp.

I tillegg blir det en nettauksjon og loddtrekninger med et premiebord som mangler sidestykke: det blir blant annet signerte golfbager fra Viktor Hovland, Tyrrell Hatton, Ian Poulter, Henrik Stenson, Cameron Smith og Jonas Blixt, caddie Shay Knight har donert en av caddievestene sine fra Ryder Cup med Viktors signatur på, Callaway stiller med fire driving-jern, mens Elkjøp og Gant gir bort gavekort for titusener av kroner. På det 10. hullet vil det også være en heftig hole-in-one-premie fra Autostrada hvor det enten vil være en Jaguar eller Land Rover på spill. Auksjonsobjektene vil bli lagt ut på auksjonen.no allerede i løpet av mars.

Jeg håper vi klarer å skape en folkefest, fastslår Kevin entusiastisk.

Med tanke på Viktors popularitet, er det vanskelig å se for seg noe annet.

– – –

Wright Invitational 2022

Lenke til billettsalg på Ticketmaster

Påmelding til pro-am: kevinwright-golf@hotmail.com. (Pris: 5000 kroner per lag på tre spillere. Handicapgrensen er 15)

Påmeldingen er åpen i 24 timer, og det vil bli trekning om hvem som får delta i turneringen av dem som melder seg på. For å melde seg på, må man sende navn, handicap og lagnavn.

Powered by Labrador CMS