KOMMENTAR // MAGNUS SVEEN

På vei inn i solnedgangen

Er Tiger Woods tidenes beste idrettsutøver?

Publisert Sist oppdatert

Hvem er tidenes største? Det er debatten vi alle elsker å ta. Den «umulige» diskusjonen. Pele eller Maradona? Messi eller Ronaldo? Lebron eller Jordan? Johaug eller Bjørgen?

Akkurat når det gjelder golf er det ikke så mye å diskutere. Ja, du kan godt si at Jack Nicklaus har flere majortitler. Han vil for alltid kunne glise over sine 18 mot Tigers 15.

Men hvis man ser hvor mye bedre Tiger Woods har vært enn de han har spilt mot, hvor mye bedre Tiger har vært enn resten av verdenseliten, og over hvor lang tid, er det faktisk ikke noe å diskutere.

Her er noen av de mest ubegripelige rekordene – som sannsynligvis aldri vil bli slått:

  • Fra 1997 til 2013 var Woods totalt 126 under par i majorturneringer. Av andre spillere som har minst 90 runder i majors i samme tidsrom er nummer to 251 slag bak, 125 over par. Han heter forøvrig Steve Flesch. Phil Mickelson? +128.
  • Tiger har rekorden for flest turneringer uten å misse en cut. Fra 1998 spilte han 142 turneringer på rad uten å misse cuten. Rekken tok slutt i 2005…
  • Tiger Woods har vært nummer 1 på verdensrankingen i over fem år – ved to anledninger. Totalt har han vært verdensener i 683 uker. Greg Norman er på andreplass med 331.
  • Han har vunnet fem PGA Tour-turneringer på rad – TRE GANGER! I 2006/2007 vant han sju PGA Tour-turneringer på rad…!
  • Fra PGA Championship i 1999 til U.S. Open i 2002, vant Tiger 7 av 11 majors. Han var til sammen 94 under par i disse turneringene, 60 slag bedre enn noen annen spiller.
  • Rekorden for antall turneringsseiere på én og samme bane: 8. Tiger har gjort det tre steder: Bay Hill, Torrey Pines og Firestone.
  • Tiger er den eneste spilleren i den moderne æraen som har vunnet alle majorene på rad. Det skjedde da han vant U.S. Open, British Open, PGA Championship og The Masters på rad i 2000/2001.
  • Kun to ganger siden 1900 har en spiller vunnet en major med ti slag eller mer. Woods står bak begge (1997 Masters, 2000 U.S. Open)

Men det er heller ikke det som er debatten her: hvorvidt Tiger er tidenes største golfspiller. Spørsmålet er om han er tidenes største idrettsutøver. Gjennom hele mitt liv som sportsjournalist, som begynte for 21 år siden, har vi hatt disse diskusjonene.

Den gang var konsensus at det stod mellom Michael Jordan og Muhammad Ali. Sa man en av de to var man safe. Men hva med Pele? Og hvis Maradona var bedre enn Pele, hva med ham? Og Carl Lewis kunne man vel ikke glemme?

I senere tid har det kommet nye «tidenes beste» til. At det automatisk er Michael Jordan er ikke lenger like enstemmig. Vi har noen tennisspillere som har gjort utrolige ting de siste to tiårene. Roger Federer, Rafael Nadal og Novak Djokovic. Men enda over dem igjen: Serena Williams.

Lionel Messi har akkurat blitt kåret til verdens beste spiller for 7. gang – i verdens største idrett. Det finnes gode argumenter for argentineren som tidenes største idrettsutøver også.

Eller hva med tidenes beste sprinter, Usain Bolt?

Tallene taler for seg. Å dominere så voldsomt som Tiger har gjort, i en idrett som er nærmest umulig å dominere, gjør ham for meg til tidenes største idrettsutøver. Ikke bare ved å være så utilnærmelig og grensesprengende god. Men også på grunn av den voldsomme innvirkningen han har hatt på idretten. Aldri har én enkelt utøver betydd så mye for sporten sin som Tiger Woods. Punktum.

Jeg var så heldig å være til stede på Augusta da Tiger vant Masters i 2019. Jeg husker jeg tenkte at nå trenger jeg egentlig ikke dra tilbake til Augusta, nå har jeg opplevd alt.

Og jeg tenkte at kanskje er dette nok også for Tiger. Han klarte det umulige én gang til. Som han sier selv: han greide å bestige Mount Everest. Etter alle skadene, etter alle de personlige problemene. 12 år uten majortriumfer var forbi.Han hadde bevist for alle at han kunne vinne den grønne jakka én gang til.

Nå er han fornøyd. Joda, han skal fortsette å konkurrere. Han skal velge seg ut noen turneringer her og der. Og joda, selvsagt sier han at han har håp om å vinne noen av dem.

Men dette er første skritt på vei inn i solnedgangen for tidenes beste. Idrettsutøver.

Powered by Labrador CMS