SAUDI-PGA TOUR//

PGA-touren etterforskes etter Saudi-avtalen

Justisdepartement i USA har varslet PGA-touren at de vil gjennomgå tourens planlagte partnerskap med Saudi-Arabias investeringsfond (PIF).

Dersom avtalen trer i kraft, vil Yasir Al-Rumayyan og hans oljefond i praksis kontrollere den profesjonelle herregolfen.
Dersom avtalen trer i kraft, vil Yasir Al-Rumayyan og hans oljefond i praksis kontrollere den profesjonelle herregolfen.
Publisert Sist oppdatert

Det var Wall Street Journal som først omtalte nyheten, bare en uke etter den overraskende kunngjøringen mellom PGA Tour, DP World Tour og PIF.

Tidligere i uken åpnet det amerikanske senatet en granskning av alliansen. De skriver at avtalen «reiser bekymringer om den saudiarabiske regjeringens rolle» og frykter «risikoen som oppstår når en utenlandsk statlig enhet overtar kontrollen over en kjær amerikansk institusjon.»

Det er uklart hvordan en gransking kan forsinke tidslinjen for sammenslåingen.

Kan ta et år

Ifølge Golf Digest skal PGA-tourens ledere ha informert ansatte at avtalen kan ta et år å fullføre eller i verste fall bli stoppet.

Det kompliserer saken at PGA-touren allerede er under Justisdepartementets søkelys for påstått kartellvirksomhet og konspirasjon. En anklage som ble løftet inn av LIV Golf, finansiert av PIF.

I tillegg er touren involvert i et motsøksmål mot LIV, selv om all pågående rettslig tvist mellom PGA-touren og LIV Golf skal avsluttes som en del av den foreslåtte avtalen.

Men kaoset stopper ikke der. Denne uken offentliggjorde PGA Tour i en pressemelding at organisasjonens leder, Jay Monahan, er sykemeldt på grunn av en «medisinsk hendelse».

Men før han ble syk, rakk Monahan å sende et brev til senatet der han hevdet at partnerskapet var en respons på mangelen på hjelp fra kongressen i tourens kamp mot LIV Golf, samtidig som han påpekte at mange amerikanske enheter har forretningsforbindelser med PIF.

Dette er ikke første gang PGA-touren granskes av myndighetene.

Det første forsøket

På begynnelsen av 1990-tallet avsluttet Federal Trade Commission (FTC) en fireårig etterforskning om hvorvidt touren brøt med landets kartell-lover. Sentralt i vurderingen var en PGA Tour-regel som krever tillatelse for deltakelse i konkurrerende arrangementer.

Touren har i år benyttet denne regelen for å suspendere spillere som har gått over til LIV Golf.

På 90-tallet anbefalte FTC at politikerne grep inn, men ingenting ble gjort. Mye takket være daværende PGA Tour-sjef Tim Finchem og tourens egen lobbyvirksomhet.

Den gangen ble PGA-touren utfordret av det som skulle hete World Tour. Bak forsøket sto nåværende LIV Golf-leder Greg Norman.

Powered by Labrador CMS