Golfåret 2023 //

Derfor kan 2023 bli det store norske golfåret

Golfnasjonen Norge blir stadig bedre. Over de neste tolv månedene skal flere nordmenn konkurrere i toppen av sine respektive tourer.

Med flere spillere på gode tourer kan 2023 kanskje bli det beste norske golfåret.
Med flere spillere på gode tourer kan 2023 kanskje bli det beste norske golfåret.
Publisert Sist oppdatert

Norske golffans har mye å glede seg til det kommende året. Som alltid er det knyttet store forventninger til hva stjernen Viktor Hovland kan få til, spesielt på de største arenaene. I fjor registrerte han sin første topp-5 plassering i en major-turnering under British Open - noe som skaper håp for å få til noe større i 2023.

Han sesongåpner allerede denne uken i Sentry Tournament of Champions på Hawaii, en turnering hvor 17 av verdens 20 beste golfere deltar.

Deretter går det slag i slag, med blant annet flere av de nye opphøyede turneringene, før det aller største høydepunktet på våren kommer 6. april; The Masters.

Med europeiske, og norske, øyne kommer dog to av de største høydepunktene i september.

Først skal Suzann Pettersen lede et europeisk lag som jakter sin tredje strake Solheim Cup-seier, og deretter skal Hovland og co revansjere Ryder Cup-tapet mot amerikanerne på Whistling Straits.

De to prestisjetunge lagkonkurransene skjer "back-to-back", hvor damene starter 22. september på Finca Cortesin i Spania og herrene følger fredagen etter på Marco Simone i Italia.

Ny stjerne i toppen

I tillegg til Viktor Hovlands reise til toppen av golfpyramiden på PGA-touren, har vi for første gang siden Suzann Pettersen la opp, også en spiller på det øverste kvinnenivået i verden.

Celine Borge kvalifiserte seg til LPGA-touren etter en strålende sjetteplass på sammenlagtlisten i fjorårets Epson Tour. Med én seier, seks topp-ti plasseringer og en samlet score på 62 under par på de siste ni turneringene ble opprykket sikret i oktober for Vestfold-jenta.

Celine Borge fra Vestfold skal kjempe i toppen av kvinnegolfen den kommende sesongen.
Celine Borge fra Vestfold skal kjempe i toppen av kvinnegolfen den kommende sesongen.

Selv om LPGA-sesongen begynner i midten av januar, spilles de første turneringene med begrensede felt. Borges debut kommer derfor mest sannsynlig i LPGA Drive On Championship som går i Arizona 23.-26. mars.

Som oppladning til Amerika-eventyret er det ventet at Tønsberg-jenta vil delta på damenes europatour gjennom vinteren.

To faste til på DP

For første gang på noen år har Norge flere faste spillere på det øverste nivået i Europa. I tillegg til Viktor Hovland kommer både Kristian Krogh Johannessen og Espen Kofstad til å spille fast på DP World Tour i 2023. Krogh sikret opprykk med en 11. plass på Challenge-touren, mens Oslo-spiller Kofstad beholder spilleretten etter en 113. plass på sammenlagtlisten fjorårets sesong på Europas høyeste nivå.

Årets sesong er allerede i gang. Drammen-spiller Krogh deltok i tre turneringer i Sør-Afrika i november og desember, med en 22. plass som beste plassering i Alfred Dunhill Championship. Kofstad har ikke spilt turneringsgolf så langt denne sesongen.

Drammen-spilleren Krogh rykket opp etter en 11. plass på sammenlagtlisten på Challenge-touren.
Drammen-spilleren Krogh rykket opp etter en 11. plass på sammenlagtlisten på Challenge-touren.

De neste månedene spilles de fleste turneringene på tvers av hele verden, men i mai er sirkuset tilbake på europeisk jord. Først på listen er Italian Open, som spilles på Ryder Cup-banen Marco Simone, så der kan man forvente at flere gode spillere stiller til start for å klargjøre seg til høstens høydepunkt.

Det norske golffans kan glede seg til er å jevnlig se én, to eller tre norske spillere i årets DP World Tour. I tillegg til Hovland, Kofstad og Krogh, har fremdeles Kristoffer Reitan kategori på touren etter turneringspausen i fjor.

Tidenes største premiepott

Marianne Skarpnord, Madelene Stavnar og Maiken Bing Paulsen fortsetter sine karrierer på LET (Ladies European Tour), og får flere norske kolleger. Etter en dramatisk avslutning på kvalifiseringsskolen før jul sikret både Bing Paulsen og Stavnar bedre kategori ved å ha kommet seg innenfor topp-20. Også Renate Grimstad spilte seg til en god kategori etter Q-school på La Manga.

Marianne Skarpnord får flere norske kolleger på LET det neste året.
Marianne Skarpnord får flere norske kolleger på LET det neste året.

Selve touren vil få seg et løft dette året. En rekordstor premiepott på 35 millioner euro - omtrent 373 millioner kroner - skal deles ut i løpet av 2023. 12 av de totalt 30 turneringene vil å ha en "purse" på over én million kroner, samt flere Aramco Team Series

I tillegg til de fire kvinnene nevnt ovenfor vil det også komme andre norske jenter med i enkelt LET-turneringer. Derfor vil vi se navn som Karoline Lund, Tina Mazarino, Michelle Forsland og Julie Boysen Hillestad på startlisten på flere turneringer.

Alt i alt er det duket for et godt norsk golfår i 2023. Tilsammen er det åtte nordmenn som har fulle spillerettigheter på de fire største golftourene i verden, i tillegg til flere norske spillere på LET Access (utviklingstouren til Ladies European Tour) og Challenge Tour (utviklingstouren til DP World Tour.

Hvem er hvor?

Tour Spillere
PGA TourViktor Hovland
LPGA TourCeline Borge
DP World TourEspen Kofstad, Kristian Krogh Johannessen
LETMarianne Skarpnord, Maiken Bing Paulsen, Madelene Stavnar, Renate Grimstad


Powered by Labrador CMS