Sammenslåingen//

Dette inneholder den omstridte avtalen mellom PIF og PGA Tour

PGA-touren og LIV Golf er blitt enige om at det skal opprettes et eget selskap som skal administrere kommersielle investeringer og verdier. Det skriver Reuters som har fått en kopi av avtalen.

Yasir Al-Rumayyan, lederen for Saudi Arabias offentlige investeringsfond (t.v.), og Jay Monahan, administrerende direktør for PGA-touren, er enige om et rammeverk om hvordan fremtiden ser ut for de nysammenslåtte tourene.
Yasir Al-Rumayyan, lederen for Saudi Arabias offentlige investeringsfond (t.v.), og Jay Monahan, administrerende direktør for PGA-touren, er enige om et rammeverk om hvordan fremtiden ser ut for de nysammenslåtte tourene.
Publisert Sist oppdatert

Rammeverket for sammenslåingsavtalen mellom PGA-touren og den saudistøttede LIV Golf sier at et datterselskap av den amerikanske golforrganisasjonen vil bli opprettet for å administrere kommersielle investeringer og eiendeler for alle turneringene, ifølge en kopi gjennomgått av Reuters.

PGA-touren vil ha en permanent kontrollerende interesse i styret for datterselskapet, uavhengig av den saudiske investeringen.

PGA-touren, DP World Tour og Saudi-støttede LIV Golf, som tidligere var involvert i en bitter strid som splittet sporten, kunngjorde tidligere i juni en avtale om å slå seg sammen og danne en enhetlig kommersiell enhet.

Den nye avtalen avslutter også rettssaken mellom de to partene.

Monahan fortsetter

LIV Golf er finansiert av Saudi-Arabias offentlige investeringsfond (PIF), og kritikere har beskyldt touren for å være en brikke i et større spill for å forbedre landets omdømme mens det står overfor kritikk for sin menneskerettighetsbrudd.

Yasir Al-Rumayyan, lederen for Saudi-Arabias investeringsfond, vil være styreleder for det nye selskapet, mens PGA-tourens kommissær Jay Monahan vil være administrerende direktør.

For øyeblikket er Monahan ute på ubestemt tid som følge av medisinske årsaker.

Hva skjer med Mickelson, Johnson og co?

Ifølge The Athletic inneholder også rammeverket tekst som adresserer hva som skjer med LIV-spillerne. I avtalen heter det at «tourene vil samarbeide på en konstruktiv måte for å etablere en rettferdig og objektiv prosess for alle spillere som ønsker å søke om medlemskap i PGA-touren eller DP World Tour etter 2023-sesongen er ferdig, samt for å fastsette rettferdige kriterier og vilkår for gjenopptakelse i tråd disiplinære retningslinjer."

Med andre ord vil det være muligheter for spillere som Phil Mickelson, Dustin Johnson, Henrik Stenson og co for å komme tilbake på PGA-touren, men ikke før 2024. Straffen disse spillerne vil få er heller ikke avklart, men skal visstnok skje i henhold til de forskjellige tourenes retningslinjer.

En annen viktig detalj er hva som skjer med selve LIV Golf. I første omgang vil de første årene av utbrytertouren evalueres, og deretter en plan legges. En av tingene som muligens skal bli med inn i fremtiden er lag-aspektet LIV Golf har.

I rammeavtalene heter det at styret skal «vurdere fordelene med lagspill i god tro.»

Skal opp på høring

Om noen uker må mest sannsynlig Al-Rumayyan, Monahan og LIV Golfs administrerende direktør Greg Norman, møte opp i det amerikanske senatet for å vitne og redegjøre om prosessen.

Det foreslåtte avtalen har nemlig møtt intens kritikk i Washington.

Senator Richard Blumenthal har bedt PGA og LIV om kommunikasjon og dokumenter angående den planlagte sammenslåingen, og viser bekymring for den saudiske regjeringens rolle i avtalen og risikoen ved at en utenlandsk regjeringsenhet får kontroll over sporten.

Blumenthal, en demokrat som er leder for Senatets permanente underkomité for etterforskninger (PSI), krevde å få vite hvordan ideelle organisasjonen kom til en avtale med LIV Golf, en profesjonell organisasjon.

Han ønsket også å vite hvordan eventuelle nye datterselskaper vil bli strukturert og drevet, inkludert hvordan PGA-touren har til hensikt å bevare sin skattefritakstatus.

Les også//

Powered by Labrador CMS