MENINGER//

«Skal golfen vokse, er det viktig å låne ut banen sin»

– Hvis alt skal beregnes i kroner, så vil jeg ikke være med, skriver Marcus Eidelöf, tidligere pro i Losby GK og nå klubbsjef i svenske Upsala GK.

Ingen klubber søkte om å arrangere NM før fristen 1. mai. Nyheten skapte debatt på Norsk Golfs Facebook-sider, og mange mener at det handler om økonomi. Artikkelforfatter Marcus Eidelöf har et budskap til spillere, klubber, NGF og trenere.
Publisert Sist oppdatert

Dette er et innlegg fra leserne. Meningene er artikkelforfatternes egne.

Marcus Eidelöf, klubbsjef i Upsala GK.

Jeg leser kommentareneNorsk Golfs facebook-side etter innlegget om at ingen klubber vil arrangere NM. Mange handler om at NGF har gjort feil og at klubbene får for lite penger eller «taper» for mye penger på å arrangere et slikt arrangement.

Etter ti år i Norge flyttet jeg tilbake til Sverige for å bli junior- og eliteansvarlig på Upsala GK. For å ta jobben spurte jeg styret om deres innstilling til å arrangere SM (det svenske mesterskapet, red. anm), juniorturneringer og andre typer nasjonale mesterskap.

Dette er utrolig viktig for meg. Hvis jeg skal bidra til klubbens utvikling, må klubben – inkludert klubbens medlemmer – være villig til å låne ut banen. I styret mente man også at man «tapte» penger på dette. Men hvis alt skal beregnes i kroner, vil jeg ikke være med.

Som trener og golfspiller som har tilbrakt hele mitt liv på golfbanen, vet jeg at en idrettsklubb ikke skal være profittdrevet. Selvfølgelig skal man ha en sunn økonomi og gjøre veloverveide investeringer, men hovedmålet må være å fremme golfens vekst, holde folk friskere og tilby sosiale møteplasser, for det er det regjeringen ønsker. Dette er kanskje bare en sannhet i Sverige, men jeg tror at idrettsforbundet har samme mål i Norge.

Hvis det skal bli flere Viktor Hovland i Norge, må alle stille opp. Ikke bare superproffe Oslo GK, som jeg tror holder minst én nasjonal eller internasjonal turnering hvert år. De produserer også flest spillere til Srixon Tour og har en velfungerende virksomhet med mange ansatte trenere på ulike fokusområder.

Da jeg kom til Losby GK i 2015, var det et stort ønske om at Losby skulle arrangere juniorturneringer. Hvis jeg skulle være juniortrener på klubben, var det en selvfølge.

Mine små argumenter til daglig leder Per var:

  • Vi får et lite bidrag fra NGF.
  • Vi får noen wildcards slik at våre spillere kan teste et høyere nivå.
  • Våre spillere trenger ikke å reise og bruke mye penger.
  • Som trener kan jeg følge med på konkurransen og studere spillerne.
  • Spillerne i Norge trenger en god, vanskelig bane å trene på for å være forberedt på internasjonale mesterskap der det spilles vanskelig.
  • Våre medlemmer får en sjanse til å se og hjelpe ungdommene.

Det var ikke enkelt å overtale ledelsen, men med litt hjelp fra kolleger og ledere ble det til slutt en selvfølge. Ronny Engen og juniorleder Geir Gjelten holdt liv i engasjementet da jeg sluttet i 2018, har holdt det gående, og Losbys virksomhet er i dag velfungerende med flere spillere på Srixon Tour. Et langsiktig arbeid som nå begynner å gi resultater. 

I tillegg har Niklas Diethelm med utrettelig energi sørget for at mange dyktige spillere kommer til Losby og trener. Han snakker litt med ungdommene og inspirerer dem til å ville trene enda mer. Spillerne gir tilbake til golfen og sørger for å vise seg når de kan.

Samtidig har jeg innsett at byene i Sverige jobber hardt for å gjøre seg mer attraktive for turisme. Også her kan golfen spille en rolle. Et raskt regnestykke viser at et enkelt Lag-SM med 14 klubber med seks spillere, to ledere, eventuelt noen caddies og foreldre kan bidra til cirka 280 hotellnetter. Legg til litt lunsj og middager, så får byen en herlig turistinntekt.

Jeg vet at det svenske golfforbundet jobber hardt ut mot byene for å lage lengre avtaler for å generere flere gjester. Som klubb kan også vi gjøre avtaler med hotell der vi kan få noen prosents kickback. Og fra 2019 har Uppsala GK hatt avtale med Destination Uppsala om flere arrangementer: Ladies European Championship, Lag-SM, Senior-SM, Divisjonsspill damer, Juniortour, Ladies Access Tour m.m. Og i 2025 skal vi arrangere en European Challenge Tour.

På disse årene har klubben redusert sin markedsføring markant, men klubbens greenfee-inntekter har økt. Våre medlemmer har fått se Ludvig Åberg sette en ny banerekord, Maja Stark og Linn Grant vinne EM-gull. Våre ungdommer har blitt inspirert av alle spillerne som har tatt neste nivå, og våre medlemmer har utallige historier å dele.

Mitt budskap til medlemmer og styrer i norske golfklubber: Det er viktig å låne ut banen sin hvis golfen skal kunne vokse.

Mitt budskap til NGF (om dere ikke allerede gjør det): Snakk golfturisme med byer, tettsteder eller større hoteller om hvilke inntekter det kan gi.

Mitt budskap til trenerne: Vil dere jobbe med ungdomsutvikling, må dere stille krav om at klubben skal arrangere turneringer.

Powered by Labrador CMS