Scroll nedover for å se:

* Turneringsinfo

* Sendetider

* Oppsett

* Spilleformatet

* Podcast

* Analyse

* Forventninger til Viktor Hovland

* Lagene

* Starttider

* Hull for hull baneguide

– – –

Ryder Cup 2021

Hvor: Whistling Straits i Wisconsin i USA (syv timer tidsforskjell til Norge)

Når: Fredag 24. september til søndag 26. september

Bane: Par 71. 6754 meter/7390 yards. Designet av Pete og Alice Dye. Ferdigbygd i 1998. Banerekorden er på 63 slag, satt av Hiroshi Iwata i 2015.

Whistling Straits har vært vertskap for majorturneringen PGA Championship tre ganger, og har nå fått æren av å arrangere Ryder Cup for aller første gang.

Banen ligger i et åpent, ulendt og forblåst terreng langs Lake Michigan nær grensen til Canada og kan minne litt om irske linksbaner. Banen er designet av Pete Dye, som blant annet står bak TPC Sawgrass, og hans kone Alice. De hadde nærmest et ubegrenset budsjett til disposisjon da de tegnet Whistling Straits, og ekteparet benyttet anledningen til å endre landskapet akkurat slik de ønsket.

Det ble fylt på enorme mengder sand for å omforme det tidligere paddeflate åkerlandskapet for å sikre storslagen utsikt over innsjøen på nesten alle hullene, og mange fairwayene preges av kraftige onduleringer som gjør at spillerne må tenke nøye over hvordan de skal posisjonere seg på utslagene.

(Artikkelen fortsetter under)

Man kan trygt si at det er nok av bunkere i spill på Whistling Straits. (Foto: Getty Images)

Dye er kjent for å tegne visuelt krevende golfbaner som utfordrer psyken og nervene til spillerne, og med sine 967 bunkere (!) er det tidsvis nesten umulig å forestille seg hvordan det skal gå an å treffe fairway når man står på tee.

Det er likevel fullt mulig å score lavt på Whistling Straits, noe Jason Day demonstrerte så til de grader i 2015 da han vant PGA Championship med en ny majorrekord på 20 under par. Når det begynner å blåse opp, blir banen imidlertid en langt tøffere test!

(NB! Scroll til bunnen av siden for å se baneguide av Whistling Straits, hull for hull)

– – –

Sendetider V Sport Golf og Viaplay

Fredag: 14.00-01.00

Lørdag: 15.30-02.00

Søndag: 18.00-02.00

Kommentatorer er Joakim Mikkelsen og Jon Karlsen.

– – –

Oppsett

– – –

Spilleformatet

De to første dagene består av fire fourballmatcher* på morgenen og fire foursomematcher** på ettermiddagen, totalt åtte matcher per dag. Den tredje dagen består av tolv singelmatcher. Hver match er verdt ett poeng, og hvis en match blir delt, får hvert av lagene et halvt poeng. Det første laget som når 14,5 poeng (av 28 poeng tilgjengelig totalt), vinner Ryder Cup. Dersom turneringen ender 14-14, vinner Europa ettersom de er regjerende mestere.

*Fourball: spilles av fire spillere samtidig, med to på hvert lag. Alle spillerne spiller på hver sin ball, men kun det beste resultatet innenfor hvert lag på hvert hull blir tellende. Spilleformen åpner gjerne for en mer taktisk spillemåte, der én av spillerne kan spille med større risiko, mens den andre forsøker å spille sikkert. Foursome kombineres i Ryder Cup med matchspill.

**Foursome: spilles av fire spillere samtidig, med to på hvert lag. Lagenes to spillere slår ut på annenhvert hull, og slår deretter annethvert slag på samme ball frem til ballen er i hullet. Det er dermed kun to baller i spill til enhver tid. Foursome kombineres i Ryder Cup med matchspill.

– – –

Podcast: Vi lader opp til Ryder Cup!

– – –

Analyse

Alle USAs tre siste Ryder Cup-seiere har vært på amerikansk jord, og sist gang Europa vant i USA, var i 2012. Med få europeiske fans til stede blir hjemmebanefordelen ekstra sterk for amerikanerne i år. (Foto: Getty Images)

Som vanlig er USA favoritt på papiret før Ryder Cup, og årets lag er sannsynligvis deres sterkeste noensinne: spillernes gjennomsnittlige plassering på verdensrankingen er 8,9, som er det laveste for noen lag siden den offisielle verdensrankingen ble startet opp i 1986. Europas gjennomsnittlige verdensranking er til sammenligning 30,8, og deres eneste topp-10-spiller er verdensener Jon Rahm.

Det gjør USA til bookmakernes soleklare favoritt før turneringen starter.

Ser vi formen til spillerne på de to lagene i opptakten til Ryder Cup, er det også fordel USA. I de fem siste turneringene har de tolv amerikanerne bokført til sammen 20 topp-10-plasseringer, fire seirer og fire missede cuter, mens Europas tolv menn i samme tidsrom har 14 topp-10-plasseringer (Jon Rahm står for fire av dem), ingen seirer og åtte missede cuter.

Som vi har sett så mange ganger tidligere i Ryder Cup, har likevel verdensranking ikke så mye å si i det uforutsigbare matchspillformatet, og de fem årene USAs tropp har hatt en gjennomsnittlig verdensranking på 15 eller bedre, har de fortsatt tapt fire av dem.

Europas samhold, kjemi og lagfølelse har gitt dem et fortrinn over de mer individualistiske amerikanerne og er mye av forklaringen på hvorfor de har vunnet syv av ni Ryder Cuper siden årtusenskiftet.

I år kjemper Europa imidlertid mot enda tøffere odds enn de pleier. På grunn av koronarestriksjoner vil det være nesten bare amerikansk publikum til stede, og i tillegg er det ventet at USA vil gjenta suksessformelen fra seieren på Hazeltine i 2016 da de satte opp banen i «long-hitternes» favør.

Med hjemmebanefordel er det nemlig amerikanerne som står for baneoppsettet, og med langt flere langstlående spillere på laget enn Europa vil nok roughen klippes godt ned slik at spillere som DeChambeau, Koepka, DJ, Finau og Schauffele kan kline til alt de kan.

Dersom det begynner å blåse kraftig, har mange spådd at amerikanernes fordel blir annulert. Europeerne er vant til vindfulle forhold og baner som krever en spillestil der ballen flyr lavere og ruller mer, sammenlignet med amerikanerne som foretrekker å spille «dart» med sine skyhøye ballbaner. Statistikken viser imidlertid at amerikanerne er soleklart best også i vind.

I år er det et generasjonsskille på gang i det amerikanske laget, og egentlig burde det tale til deres fordel. Halve troppen deres består av sulte debutanter uten «arrvev» fra tidligere Ryder Cup-nederlag, og de erstatter spillere som Phil Mickelson, Tiger Woods, Jim Furyk, Matt Kuchar og Zach Johnson, som har vært med i laget i en årrekke og skrapet sammen miserable 64 av 150 mulige poeng.

For Europa er derimot deres lange erfaring bare et gode: åtte av de tolv spillerne har vært med på å vinne Ryder Cup tidligere og tar med seg positive erfaringer til Wisconsin, og laget har hele 38 år (!) med samlet Ryder Cup-erfaring – mot USAs 12.

– – –

Forventninger til Viktor Hovland

(Foto: Getty Images)

Ryder Cup-debutant Viktor Hovland regnes som et av Europas aller sterkeste kort i Ryder Cup, og forrige uke sa kaptein Padraig Harrington at alle hans elleve lagkamerater hadde gitt uttrykk for at de ønsker å spille med nordmannen.

24-åringen var blant de fem første spillerne på laget som kvalifiserte seg automatisk, og med sin 14.-plass på verdensrankingen er han Europas nest beste spiller på papiret. 

Hovland fikk det ikke helt til å stemme i forrige turnering BMW PGA Championship i England der han måtte ta til takke med 49.-plass, men bare uken før endte han på en knallsterk femteplass i FedEx Cup-finalen på PGA-touren.

Whistling Straits burde også passe spillestilen til Hovland bra, og nylig uttalte han pleier å trives godt på Pete Dye-designede baner.

I løpet av årene på college viste Hovland seg som en kløpper i matchspill. Han fikk sitt internasjonale gjennombrudd da han gikk ubeseiret gjennom U.S. Amateur i 2018, og i løpet av sine tre år på college vant han også alle matchene han spilte i NCAA-finalene. 

I hans første matchspillturnering på PGA-touren i WGC-Dell Technologies Match Play i mars gikk det derimot ikke like bra. Der tapte han to av tre matcher og misset cuten.

Spillestilen til Hovland bør gjøre ham til en perfekt partner i både foursome- og fourball-formatene som skal spilles de to første dagene av Ryder Cup. I det krevende foursome-formatet handler det om å treffe fairwayer og greener og gjøre så få feil som mulig, og nettopp det er Hovlands styrke: forrige sesong var han tourens femte beste spiller fra tee og den 15. beste spilleren på innspillene.

I fourball-formatet handler der derimot om å gjøre så mange birdier som mulig. Også her vil Hovland ha mye å bidra med: han snitter 4,4 birdier per runde, som er sjette mest på hele PGA-touren.

Det store spørsmålet er hvordan nærspillet og puttingen hans kommer til å være, og selv om han har forbedret statistikken sin betydelig, er dette utvilsomt den mest ustabile og uforutsigbare delen av spillet hans.

– – –

Lagene

NB! Statistikken leses slik: seiere-tap-uavgjorte matcher. 

Formkurven i de fem siste turneringene leses fra nyeste til eldste turnering.

EUROPA

1. Jon Rahm (Spania)

(Foto: Getty Images)

Deltatt i: 2018

Ryder Cup-statistikk: 1-2-0

Fourball: 0-2-0

Foursome: 0-0-0

Singlematcher: 1-0-0

Form fem siste turneringer i 2021: MC-2-9-3-3

Verdensranking: 1

2. Viktor Hovland (Norge)

(Foto: Getty Images)

Deltatt i: Rookie

Form fem siste turneringer i 2021: 49-5-17-43-36

Verdensranking: 14

3. Rory McIlroy (Nord-Irland)

(Foto: Getty Images)

Deltatt i: 2010, 2012, 2014, 2016, 2018

Ryder Cup-statistikk: 11-9-4

Fourball: 4-3-2

Foursome: 5-4-1

Singlematcher: 2-2-1

Form fem siste turneringer i 2021: 14-4-43-12-4

Verdensranking: 15

4. Tyrrell Hatton (England)

(Foto: Getty Images)

Deltatt i: 2018

Ryder Cup-statistikk: 1-2-0

Fourball: 1-1-0

Foursome: 0-0-0

Singlematcher: 0-1-0

Form fem siste turneringer i 2021: MC-MC-17-MC-MC

Verdensranking: 19

5. Paul Casey (England)

(Foto: Getty Images)

Deltatt i: 2004, 2006, 2008, 2018

Ryder Cup-statistikk: 4-3-5

Fourball: 2-1-3

Foursome: 1-1-0

Singlematcher: 1-1-2

Form fem siste turneringer i 2021: 38-64-5-4-15

Verdensranking: 24

6. Matt Fitzpatrick (England)

(Foto: Getty Images)

Deltatt i: 2016

Ryder Cup-statistikk: 0-2-0

Fourball: 0-0-0

Foursome: 0-1-0

Singlematcher: 0-1-0

Form fem siste turneringer i 2021: 20-MC-57-26-55

Verdensranking: 27

7.  Lee Westwood (England)

(Foto: Getty Images)

Deltatt i: 1997, 1999, 2002, 2004, 2006, 2008, 2010, 2012, 2014, 2016

Ryder Cup-statistikk: 20-18-6

Fourball: 8-6-2

Foursome: 9-5-4

Singlematcher: 3-7-0

Form fem siste turneringer i 2021: 71-34-27-31-59

Verdensranking: 35

8. Tommy Fleetwood (England)

(Foto: Getty Images)

Deltatt i: 2018

Ryder Cup-statistikk: 4-1-0

Fourball: 2-0-0

Foursome: 2-0-0

Singlematcher: 0-1-0

Form fem siste turneringer i 2021: 12-2-65-46-16

Verdensranking: 37

9. Shane Lowry (Irland)

(Foto: Getty Images)

Deltatt i: Rookie

Form fem siste turneringer i 2021: 17-26-11-23-22

Verdensranking: 42

10. Sergio Garcia (Spania)

(Foto: Getty Images)

Deltatt i: 1999, 2002, 2004, 2006, 2008, 2012, 2014, 2016, 2018

Ryder Cup-statistikk: 22-12-7

Fourball: 8-4-3

Foursome: 10-4-3

Singlematcher: 4-4-1

Form fem siste turneringer i 2021: 6-MC-26-25-19

Verdensranking: 43

11. Ian Poulter (England)

(Foto: Getty Images)

Deltatt i: 2004, 2008, 2010, 2012, 2014, 2018

Ryder Cup-statistikk: 14-6-2

Fourball: 4-4-1

Foursome: 5-2-0

Singlematcher: 5-0-1

Form fem siste turneringer i 2021: MC-31-10-26-36

Verdensranking: 50

12. Bernd Wiesberger (Østerrike)

(Foto: Getty Images)

Deltatt i: Rookie

Form fem siste turneringer i 2021: 10-46-2-21-59

Verdensranking: 63

Kaptein: Padraig Harrington (Irland)

(Foto: Getty Images)

USA

1. Dustin Johnson

(Foto: Getty Images)

Deltatt i: 2010, 2012, 2016, 2018

Ryder Cup-statistikk: 7-9-0

Fourball: 1-3-0

Foursome: 3-5-0

Singlematcher: 3-1-0

Form fem siste turneringer i 2021: 8-6-MC-10-MC

Verdensranking: 2

2. Collin Morikawa

(Foto: Getty Images)

Deltatt i: Rookie

Form fem siste turneringer i 2021: 26-63-MC-26-4

Verdensranking: 3

3. Patrick Cantlay

(Foto: Getty Images)

Deltatt i: Rookie

Form fem siste turneringer i 2021: 1-1-11-23-MC

Verdensranking: 4

4. Xander Schauffele

(Foto: Getty Images)

Deltatt i: Rookie

Form fem siste turneringer i 2021: 5-49-16-46-1

Verdensranking: 5

5. Justin Thomas

(Foto: Getty Images)

Deltatt i: 2018

Ryder Cup-statistikk: 4-1-0

Fourball: 1-1-0

Foursome: 2-0-0

Singlematcher: 1-0-0

Form fem siste turneringer i 2021: 4-22-4-26-22

Verdensranking: 6

6. Bryson DeChambeau

(Foto: Getty Images)

Deltatt i: 2018

Ryder Cup-statistikk: 0-3-0

Fourball: 0-2-0

Foursome: 0-0-0

Singlematcher: 0-1-0

Form fem siste turneringer i 2021: 7-2-31-8-33

Verdensranking: 7

7. Tony Finau

(Foto: Getty Images)

Deltatt i: 2018

Ryder Cup-statistikk: 2-1-0

Fourball: 0-0-0

Foursome: 1-1-0

Singlematcher: 1-0-0

Form fem siste turneringer i 2021: 11-15-1-34-28

Verdensranking: 9

8. Brooks Koepka

(Foto: Getty Images)

Deltatt i: 2016, 2018

Ryder Cup-statistikk: 4-3-1

Fourball: 1-1-0

Foursome: 2-2-0

Singlematcher: 1-0-1

Form fem siste turneringer i 2021: W/D-22-31-54-6

Verdensranking: 10

9. Harris English

(Foto: Getty Images)

Deltatt i: Rookie

Form fem siste turneringer i 2021: 18-26-31-4-46

Verdensranking: 11

10. Jordan Spieth

(Foto: Getty Images)

Deltatt i: 2014, 2016, 2018

Ryder Cup-statistikk: 7-5-2

Fourball: 2-1-2

Foursome: 5-1-0

Singlematcher: 0-3-0

Form fem siste turneringer i 2021: 20-34-73-12-2

Verdensranking: 13

11. Daniel Berger

(Foto: Getty Images)

Deltatt i: Rookie

Form fem siste turneringer i 2021: 11-26-56-5-8

Verdensranking: 16

12. Scottie Scheffler

(Foto: Getty Images)

Deltatt i: Rookie

Form fem siste turneringer i 2021: 22-22-54-14-8

Verdensranking: 21

Kaptein: Steve Stricker

(Foto: Getty Images)

– – –

Baneguide Whistling Straits