KOMMENTAR // CHRISTIAN DØVLE

Derfor bør NM sentraliseres

Dersom NGF ønsker å fortsette å lokke landets beste spillere til i NM, er tiden moden for å revurdere kriteriene for valg av arrangørklubb. Da er det nødvendig med noen knallharde prioriteringer fremover.

Publisert Sist oppdatert

Da forhenværende golfpresident Finn H. Andreassen tok bladet fra munnen og kritiserte de beste spillerne for å nedprioritere norgesmesterskapet i 2013, rullet han i gang en debatt som har gått igjen som et refreng nesten hver eneste sommer siden da.

Mens den ene siden har ment at man må forvente at flere av de beste spillerne deltar i det som skal være Norges mest prestisjetunge golfturnering, har den andre siden pekt på at det er en selvfølge at proffene prioriterer de internasjonale tourene hvor de har sitt levebrød.

Under NM på Miklagard er det et sterkt startfelt for andre år på rad. I unntaksåret 2020 var nesten alle våre beste spillere på plass for å kjempe om kongepokalene på Holtsmark, men den gang var de internasjonale tourene stengt på grunn av pandemien, og de norske spillerne hadde ikke noe annet sted å konkurrere.

I år er situasjonen en helt annen, men flere av de norske tourspillerne har likevel valgt å prioritere NM.

Blant annet har Elias Bertheussen tatt seg fri fra Challenge Tour i Finland for å konkurrere på Miklagard, Symetra Tour-proff Karoline Stormo og PGA Tour-latinoamerica-spiller Andreas Halvorsen har også tatt turen til Kløfta, men aller mest oppsiktsvekkende er det at Kristian Krogh Johannessen valgte å spille NM bare noen dager etter en utmattende OL-debut i Japan. Han deltok attpåtil i pro-amen under 30 timer etter at han landet på Gardermoen.

NM på Miklagard er et pilotprosjekt for Norges Golfforbund, som nå skal forsøke å utvikle NM som konsept for å få det til å stige i kurs blant proffene.

Da er premiepenger et riktig og nødvendig lokkemiddel for å gjøre turneringen verdt å prioritere, og dersom en proffspiller vinner på søndag, kommer vedkommende til å stikke av gårde med en sjekk på hele 200 000 kroner.

Enda viktigere er det at NM blir lagt på en dato som ikke kolliderer med viktige turneringer internasjonalt, og NGF har varslet at de kommer til å være i tettere dialog med spillerne fremover for å finne en passende plassering i kalenderen.

Et annet viktig lokkemiddel som derimot ikke har blitt diskutert så høyt i offentligheten foreløpig, er hvilken bane (og by) norgesmesterskapet skal spilles på.

Flere av de norske proffene som Norsk Golf har pratet med både før og under NM, sier valget av Miklagard som arrangørklubb gjorde det mye lettere å bestemme seg for å delta.

Det handler om at det er en mesterskapsbane med høy standard som spillerne faktisk har lyst til å konkurrere på, den har gode treningsfasiliteter som gjør at de kan ha høy kvalitet på treningen gjennom hele uken, og ikke minst: tilgjengeligheten.

Med sin plassering nær Gardermoen og Oslo er Miklagard lett å komme seg til for de fleste i startfeltet (og støtteapparatet til de beste spillerne), og med et hotell klistret inntil golfbanen kan spillerne enkelt komme seg raskt ut for å trene når de vil, og trekke seg kjapt tilbake når de vil lade batteriene.

For la det være helt klart: selv om proffene spiller NM for å gi tilbake til Golf-Norge, deltar de først og fremst for seg selv. Og slik skal det være når man forsøker å leve av sporten.

De må tenke på hva som er best for sin egen karriere, og hva som gir dem best forutsetninger for å utvikle seg på kort og lang sikt.

Da ønsker de å spille på et golfanlegg som legger til rette for nettopp det, og som gjør at de må bruke minimalt med energi og penger for å flytte seg fra A til B. Da unngår de også utladede batterier når de skal på farta på de internasjonale tourene igjen gjerne samme kveld som siste putt er satt på søndagen.

Ifølge golfforbundets nettsider er målet med norgesmesterskapet «å kåre Norges beste golfspiller». Det forutsetter naturligvis at så mange som mulig av de beste deltar, og det betyr at tiden er moden for å se på kriteriene for valg av NM-arrangør.

Det innebærer at NGF må ta noen tøffe prioriteringer som trolig vil være upopulære blant flere distriktsklubber.

NGF er til for klubbene, og må balansere toppidrettshensyn og breddeidrettshensyn. Det er derfor mye politikk i hvor forbundsturneringer blir arrangert. NGF er til for hele Golf-Norge, og det er viktig prinsipp for golfforbundet å spre sine turneringer rundt omkring i hele landet.

Og under NM har det vært tradisjon å legge turneringen til en klubb som har jubileum det samme året.

Men hvis ambisjonen er å gjøre kampen om kongepokalen tøffere, gjør NGF etter min mening lurt i å fravike fra dette prinsippet akkurat når det gjelder norgesmesterskapet, og flere av spillerne vi i Norsk Golf har pratet med i forbindelse med NM – både av dem som er med på Miklagard, og dem som glimrer med sitt fravær – sier seg enige.

En av spillerne Norsk Golf pratet med før NM, formulerte sitt ståsted slik:

«Vi har mange veldig fine baner rundt i Norge, men hvis man skal tenke på kombinasjonen av kvalitet og tilgjengelighet, er det egentlig først og fremst Oslo-området som er aktuelt for mange av oss proffene. Det er utvilsomt best for nivået på mesterskapet når det spilles i Oslo-området. Jo lenger utenfor Oslo eller ut i distriktene NM spilles, desto mindre sannsynlig er det at jeg og andre tourspillere prioriterer å delta».

Vedkommende peker også på at pro-amen før NM er en viktig anledning for proffene til å kunne gi tilbake til sine viktigste sponsorer:

«Jeg er ganske sikker på at de fleste samarbeidspartnerne, både forbundets og spillernes egne sponsorer, synes det er mye enklere å samles i Oslo enn de fleste andre steder.».

En spiller lufter ideen om en tilsvarende løsning som i den svenske «Elitserien», Sveriges lag-SM, der det er underskrevet en avtale med Barsebäck om å arrangere finalen i fem år på rad. Her deltar mange av Sveriges aller beste spillere hvert eneste år.

Overført til Norge og NM ville dette gitt NGF, klubben, sponsorene og en eventuell TV-kanal mulighet til å tenke langsiktig for å utvikle NM som konsept og gjøre det litt og litt bedre for hvert år.

Og egentlig er vel ikke dette så radikalt annerledes enn at cupfinalen i fotball spilles på Ullevaal Stadion hvert år?

Et alternativ kan være å gjøre som i The Open, hvor man har en liten gruppe klubber som roterer mellom å arrangere mesterskapet hvert år.

NGF er i disse dager i gang med å fremforhandle en rettighetskontrakt med en kringkaster om å direktesende NM i årene fremover, og for TV-selskapene som skal rigge opp med kamerautstyr, busser, stillaser, TV-tårn og stort apparat av pressefolk på jobb, er tilgjengelighet minst like viktig som for tourspillerne.

Norsk Golf vet at NGF nå jobber med å utarbeide helt nye kravspesifikasjoner for fremtidens norgesmesterskap. Der er det nok stor sannsynlighet for at et av kravene blir at NM-arrangøren må være lokalisert nær en av de største byene.

Det vil diskvalifisere mange flotte golfbaner og betyr at vi må belage oss på et langt mindre mangfold av arrangørklubber i NM årene fremover.

Det vil likevel være et skritt i riktig retning for å fortsette å heve kvaliteten på NM-startfeltet, slik NGF har klart de to siste sesongene.

At NGF tør/ønsker å bare legge turneringen til hovedstadsområdet, er likevel tvilsomt, for de heter tross alt ikke Oslos Golfforbund. Men da vil også færre av de beste komme.

Man kan ikke få i både pose og sekk.

Hva mener du om saken? Si din mening i kommentarfeltet på Norsk Golfs Facebook-profil.

Powered by Labrador CMS