Selv om det ikke ble noe edelt metall med i bagasjen på hjemreisen fra Tokyo-OL, var Hovlands 14.-plass etter en forrykende avslutningsrunde på 64 slag viktig av andre grunner.

Da Official World Golf Ranking ble oppdatert mandag morgen, hoppet Viktor Hovlands navn opp fra 11.- til 10.-plass – rett foran Jordan Spieth og Rory McIlroy.

Hovland har hatt en eventyrlig utvikling siden han tok steget ut i de profesjonelles rekker i 2019. Før Viktor Hovland  var Espen Kofstads 180.-plass i 2012 den beste plasseringen en herrespiller hadde oppnådd på verdensrankingen.

Han har imidlertid fortsatt et stykke igjen å gå for å ta igjen Suzann Pettersens prestasjoner på LPGA-touren: hun var nummer to i verden ved fire ulike anledninger og var rangert topp-10 i verden i vanvittige 436 uker fra 2007 til 2015.

Viktor Hovland startet sin proffkarriere rangert som den 356. beste spilleren i verden, men brukte under en måned på å slå Kofstads rekord. Høsten 2019 klatret han til topp-100 for første gang, og siden da har han steget jevnt og trutt oppover listene.

Denne sesongen har han løftet spillet til nye høyder: i desember tok han karrierens andre seier på PGA-touren, og forrige måned tok han sin første europatour-seier i Tyskland. Han står med syv topp-10-plasseringer på 21 turneringer i år og fem pallplasseringer totalt.

Det kommer til å gjøre ham til et av kaptein Padraig Harringtons sterkeste kort når Ryder Cup braker løs i Wisconsin i september. Hovland er nå offisielt Europas nest beste spiller, kun slått av verdensener Jon Rahm. USA har på sin side hele syv spiller i topp-10.

Fra torsdag er det gode muligheter for å gjøre ytterligere fremstøt oppover verdensrankingen. Da skal Hovland spille WGC-turneringen FedEx St. Jude Invitational i Tennesse med et stjernespekket felt og hele 10,5 millioner dollar i potten.

Topp-10 i verden

  1. Jon Rahm (Spania)
  2. Dustin Johnson (USA)
  3. Collin Morikawa (USA)
  4. Xander Schauffele (USA)
  5. Justin Thomas (USA)
  6. Brooks Koepka (USA)
  7. Bryson DeChambeau (USA)
  8. Louis Oosthuizen (Sør-Afrika)
  9. Patrick Cantlay (USA)
  10. Viktor Hovland (Norge)