Stensons valg: Saudi-penger eller Ryder Cup-kaptein?

En plass i historiebøkene som Ryder Cup-kaptein eller en kvart milliard i Saudi-penger? Det skal være ultimatumet Henrik Stenson har fått.

Publisert

Høsten 2023 vender Ryder Cup tilbake til europeisk jord igjen, nærmere bestemt Roma, og Henrik Stenson skal være blant tre gjenværende favoritter til å lande golfsportens mest prestisjetunge kapteinsjobb etter at Lee Westwood uttalte i november at han ville utsette å bli kaptein for å fortsette å satse på sin egen karriere.

Ifølge den engelske avisen The Telegraph skal det nå stå mellom Stenson, landsmannen Robert Karlsson og Luke Donald om hvem som skal overta sjefsroret etter Padraig Harrington. European Tour-ledelsen skulle i utgangspunktet ta avgjørelsen under denne ukens DP World Tour-turnering i Abu Dhabi, men nå skal den ha blitt usatt en måned.

Det er over 20 år siden Europa har ventet så lenge med å kunngjøre sin Ryder Cup-kaptein, og ifølge The Telegraph er usikkerheten rundt hva som skjer med den nært forestående saudi-finansierte superligaen, hovedårsaken.

(Artikkelen fortsetter under)

30 millioner dollar på bordet

I oktober i fjor kom sjokknyheten om at planene om en ny superliga finansiert av Saudi-Arabias offentlige investeringsfond skrider fremover og skal lanseres til våren. Greg Norman blir tour-sjef, flere av Donald Trumps baner blir mulige stoppesteder, og touren forsøker nå aktivt å lokke til seg de største stjernespillerne på de andre tourene med astronomiske blodpengebeløp.

Blant dem er Henrik Stenson, som ifølge The Telegraph nå har fått et tilbud på 30 millioner dollar på bordet for å skifte beite og forplikte seg til en overgang til Saudi-ligaen. 

Takker Henrik Stenson ja, vil det sannsynligvis bety kroken på døra for hans ambisjoner om å bli Ryder Cup-kaptein. Dermed står valget mellom ære og en plass i golfens historiebøker eller en kvart milliard kroner.

– Det er et helsikes valg han må ta. Det er en komplisert situasjon med tanke på det enorme beløpet som har blitt tilbudt. Dette kan være hans eneste mulighet til å bli kaptein med tanke på hvor mange andre store europeiske navn som kommer til å bli aktuelle i årene fremover, sier en ikke-navngitt kilde som skal stå nær «Team Stenson», til The Telegraph.

I tillegg til Donald og Karlsson er navn som Martin Kaymer, Ian Poulter, Lee Westwood og Sergio Garcia brennhete kandidater til å lede Europa i årene fremover.

Phil Mickelson, Bryson DeChambeau og Dustin Johnson er tre andre spillere som angivelig vurderer stående tilbud fra saudiene om å bli med i superligaen. Der er det etter alt å dømme snakk om betydelig større summer enn i Stensons tilfelle.

Det brygger nå opp til en heftig maktkamp mellom PGA Tour og European Tour på den ene siden og den kommende superligaen på den andre. De etablerte tourene gjør sitt for å gjøre det så vanskelig som mulig for saudiene å få ordentlig fotfeste og etablere seg, slik de i stor grad er i ferd med å gjøre i damegolfen, og tourene har truet spillerne sine med langvarige utestengelser dersom de skulle melde overgang.

Til nå har PGA Tours to største stjerner, Tiger Woods og Rory McIlroy, sagt at de ønsker å fortsette å være lojale til sine gamle tourer, men mange andre spillere sitter nå på gjerdet og ser an situasjonen.

(Artikkelen fortsetter under)

Turnering i Saudi-Arabia i februar

Planene om en ny superliga i golf er del av en langsiktig strategi fra Saudi-Arabia om å få folk til å glemme landets brudd på menneskerettighetene, og golfproffene er blant de viktigste reklameplakatene for imaget kongefamilien ønsker å konstruere om «det nye» Saudi-Arabia. Saudi-Arabia-ekspert Reier Møll Schøder kaller spillerne «nyttige idioter for regimet»

Henrik Stenson har allerede kontrakt med den enkeltstående Asian Tour-turneringen Saudi International, og skal spille i turneringen som slår i gang om tre uker.

Kommentar: «Vaskehjelperne»

Den kontroversielle turneringen så dagens lys for første gang i 2019. Det var bare noen få måneder etter det brutale drapet på journalisten Jamal Khashoggi, som ble bestilt av Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman. 

I fjor høst brøt European Tour samarbeidet med Saudi International som et ledd i deres nye samarbeidsavtale med PGA Tour i stedet, og Saudi International har i stedet nå blitt en del av Asian Tour. Det har ikke hindret mange av de største PGA- og europatour-stjernene å la seg lokke av millionsummer bare for å stille opp, og årets startfelt er det sterkeste noensinne i turneringen.

Forrige uke fikk den tidligere The Open-vinneren Shane Lowry hard medfart for måten han håndterte kritiske spørsmål fra pressen om sin deltagelse i turneringen.

– Jeg er golfspiller, ikke politiker, sa Lowry, med det som har blitt et standardsvar blant flere spillere som forsøker å sno seg unna kritiske spørsmål de vanligvis ikke er vant til.

34 år gamle Lowry, som har spilt inn nesten 200 millioner kroner i karrieren, forklarte seg videre med at han «trengte å dra til Saudi-Arabia» fordi han forsøker å forsørge familien sin.

Powered by Labrador CMS