KOMMENTAR // MAGNUS SVEEN

Phils fall

Fra supermann til persona non grata på under ett år: Hva skjedde med Phil Mickelson?

Publisert Sist oppdatert

Stemningen i Norsk Golfs redaksjon var nærmest euforisk. Phil Mickelson, selve symbolet på at det var mulig å gjenskape seg selv i voksen alder, stod over ballen som supermann. Bredbent, med hendene bestemt plassert på hoftene, bak glinsende pilotbriller, skuet 51 år gamle Mickelson utover Kiawah Island som om han eide hele verden. Noen minutter senere var han tidenes eldste major-vinner.

Ni måneder senere sitter vi her. Mickelson, som de siste årene har begeistret og forført fans med kjappe kommentarer, morsomme replikker og ikke minst blendende spill, trekker seg tilbake. Overvurderte han seg selv og sin egen popularitet? Eller undervurderte han vanlige folks evne til å reflektere over de mildt sagt kontroversielle utsagnene han har kommet med, oftere og oftere, de siste månedene?

Bakgrunn: Mickelson tar pause fra golfen – sponsor trekker seg

Unnskyld til hvem?

I karrieren har Mickelson spilt inn over 94 millioner dollar i rene premiepenger fra PGA Tour. I tillegg kommer triumfer i WGC, Europatouren og Tour Championship. Og det er bare fra golfen. Tar man med lukrative personlige sponsorer som KPMG, Callaway og mange fler, kan man bare tenke seg hvor mye Lefty har dratt inn i løpet av sin utrolige karriere.

Derfor spiller det dårlig for folk flest når den joviale, sjarmerende og folkelige Phil plutselige går ut og kaller PGA Touren for «kvalmende grådige», og noen uker senere klarer å lire av seg følgende til den høyt respekterte journalisten Alan Shipnuck:

«Vi vet at de drepte Khashoggi og har et forferdelig forhold til menneskerettigheter. De henretter folk der borte for å være homofile. Så når jeg vet alt dette, hvorfor vil jeg i det hele tatt vurdere det? Fordi det en unik mulighet til å endre hvordan PGA Tour styrer sin butikk. Touren har brukt manipulerende, tvangsmessige taktikker fordi vi spillerne ikke hadde noen andre alternativer (…) Men Saudi-pengene har gitt oss den innflytelsen vi trenger. Jeg er ikke en gang sikker på om jeg ønsker at SGL (Super Golf League) skal lykkes, men bare ideen om det lar oss få ting gjort med PGA-touren»

Mickelson hevder det er sagt off-record, men det tilbakeviser Shipnuck uten å blunke. Leftys åpenlyse flørt med saudiene toppet seg med at han i bunn og grunn sier «Jeg driter i drap og brudd på menneskerettigheter, så lenge vi allerede styrtrike golfstjerner kan få en enda større del av kaka».

Shipnuck er en høyt respektert journalist som jeg har møtt mange ganger opp gjennom årene. Og selv om jeg selvsagt ikke har vært flue på veggen akkurat her, kan jeg garantere at Shipnuck ikke ville hatt noen karriere dersom han satte ting på trykk som var fortalt ham i fortrolighet.

Mickelsons reaksjon fremstår som et ynkelig forsøk på å redde sin egen ræv. Intet mindre. Og dersom man leser «beklagelsen» han sendte ut i natt, kan man jo spørre seg hvem han egentlig beklager til.

For PGA Touren står ikke nevnt med et ord. De han ønsker å beklage til er saudiene, og alle de som står bak den omdiskuterte golfligaen der Mickelson skulle være en av frontfigurene.

Vel, nå ser hele golfligaen ut til å gå rett i dass. Og Mickelson kan fort følge med i dragsuget. Populariteten han hadde for ett år siden, er totalt forduftet. Det er noe spektakulært over det hele. Hvordan en så populær person kan gjøre seg selv så totalt uspiselig for absolutt alt og alle rundt ham – på så kort tid.

Phil Mickelson har tryllet mye på golfbanen opp gjennom årene. Men jeg tror jammen at Copperfield-nummeret han er i ferd med å gjennomføre nå, er det villeste av dem alle.

Powered by Labrador CMS