STORT TV-INTERVJU//

Stenson om LIV: – Det er mange vaskerier i verden

Den sparkede Ryder Cup-kapteinen forstår ikke hvorfor bare golfspillerne skal henges ut.

Henrik Stenson snakker nå ut om LIV-bråket, Ryder Cup-vrakingen og sitt syn på sportsvasking.
Publisert Sist oppdatert

Det har vært stille en stund rundt Henrik Stenson, den svenske Open-vinneren fra 2016, som i fjor fikk sparken som europeernes Ryder Cup-kaptein etter å ha takket ja til LIV Golf.

Men nå tar han bladet fra munnen. I et 40 minutters intervju med sin landsmann Ola Wenström snakker Stenson ut om turbulensen, sitt syn på sportsvasking og de brutte relasjonene i internasjonal herregolf.

Hele samtalen er publisert på YouTube-kanalen WTV. I intervjuet bekrefter svensken at han visste det kunne bli bråk da han signerte avtalen med den saudi-arabiske utbryterligaen.

Tok en risiko med LIV

– Jeg visste at det var en risiko for det, innrømmer han.

– Visse deler av avtalen mellom meg og Ryder Cup Europe er allerede lekket. Men det er andre deler av kontrakten som jeg tolker annerledes. Jeg mener at mitt spill på LIV-touren ikke ville hindret meg i å oppfylle oppdraget. Det er mye rundt dette som menigmann ikke har tenkt på eller har innsikt i.

Ryder Cup Europe var ikke de eneste som reagerte kraftig på Stensons valg om å takke ja til millionene fra det saudi-arabiske investeringsfondet som står bak den nye touren. Også det svenske golfforbundet valgte å avslutte samarbeidet med sin største profil.

Debatten om menneskerettigheter og sportsvasking herjet golfen i andre halvdel av 2022. Ingen av de første LIV-spillerne slapp unna vanskelige spørsmål. Ville du også spilt for Putin for penger? Er det noe du ikke ville takket ja til av moralske grunner?

Den avsatte Ryder Cup-kapteinen mener at utøverne tillegges for stort ansvar når de også må svare på spørsmål om politikk og menneskerettigheter.

– Om vi kaller dette sportsvasking, finnes det også underholdningsvasking og forretningsvasking. Det er mange vaskerier i verden, påpeker Stenson.

Han nevner Graeme McDowell, sin venn og kollega, som også ble kraftig kritisert hjemme i Irland da han takket ja til LIV-touren.

Hva med fotballspillere?

– I samme slengen dro Westlife til Saudi-Arabia for å spille konserter der. Jeg leste ingen steder at de ble sterkt kritisert for det. Skiller vi på disse tingene? Ta fotballspillere. Jeg nevner ingen navn, men de spiller i klubber som enten støttes eller eies av forskjellige steder i verden, det trenger ikke være Saudi eller Dubai, sier Henrik Stenson.

Han bruker også seg selv og svenske forretningseventyr som eksempler.

– Jeg har spilt over hele verden i 25 år, på mange steder hvor forholdene ikke er bra. Men hvor drar vi grensene? Er det greit å jobbe for Ericsson i Dubai eller Saudi, men ikke greit å spille en golfturnering der? Jeg forstår ikke alltid logikken, tillegger han.

I Netflix-serien «Full Swing» får vi et unikt innblikk i det store splittelsesåret på PGA-touren, hvor tidligere lagkamerater og venner skiller lag. Deres ulike perspektiver, meninger og moralske valg har ført til ondt blod mellom enkelte.

Men Sveriges fremste golfeksport på herresiden, også kjent som «Iceman» for sin evne til å holde hodet kaldt og følelsene i sjakk, spiller konflikten ned.

– Tonen mellom spillerne er generelt god, mener Stenson.

– Det er selvfølgelig noen som ikke er på talefot lenger. Men på min telefon har jeg fortsatt nok av navn og numre, så overlever jeg det.

Her kan du se hele intervjuet som Ola Wenström gjorde med Henrik Stenson hjemme ved hans bolig i Lake Nona i Florida.

Powered by Labrador CMS